Soha ne becsüljük le a lavinaveszélyt! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/02
Hirdetés
Aggodalommal észlelhetjük magunk körül, hogy milyen sokan figyelmen kívül hagyják a hegyekben előforduló lavinaveszélyt, valamint a lavinák túléléséhez szükséges felszerelés meglétét. Aztán teljesen felkészületlenül elindulnak a hegyekbe, ahol gyakorlatilag szándékosan halálos veszélynek teszik ki magukat. Sok turista számára, akik télen a Tátrába látogatnak, a lavinákkal kapcsolatos ismeretek a fekete mágiával kapcsolatos ismeretek szintjével egyenlők. Aztán hitetlenkednek, amikor olyan közismert és népszerű turistaúton is lavinabaleset áldozatává válhatnak, mint a Halastóhoz vezető turistaút, melynek felső részét hatalmas lavinamező keresztezi. Soka úgy gondolják, hogy ha van náluk hágóvas és jégcsákány, nem kell aggódniuk. Ez azonban tragikusan téves elképzelés: amikor elindul a lavina, nem fogják tudni, hogyan maradhatnak a hótömeg felszínén, hogyan és hol kell keresni a hó alatt rekedt társukat, és hogyan őrizzék meg nyugalmukat, miközben szeretteik a hó alatt vannak. Ezek vezetnek aztán a tragédiákhoz.

Napjainkban azonban már a Tátra mindkét oldalán, akár egy hétvégén is, csekély anyagi ráfordítás ellenében megszerezhetjük a szükséges ismereteket. Megtudhatjuk, melyek azok a területek, amelyeket érdemes télen elkerülni, hogyan kell értékelni a helyi hóviszonyokat, és mit kell tenni, ha jön a lavina.
A szakemberek gyakran találkoznak azzal a helyzettel, hogy aki úgy dönt, hogy részt vesz egy ilyen tréningen, ahol megkapja a megfelelő ismereteket, megismeri a lavinaveszélyes terepen történő mozgáshoz szükséges legalapvetőbb felszerelés (lavina jeladó, lavinaszonda, lapát) használatáról, később mégsem vásárolják meg ezeket a felszereléseket. Ez valójában tényleg költséges befektetés, de ne feledjük, hogy ezzel saját életünket és egészségünket óvhatjuk meg. A különbség aközött, hogy egy lavina jeladóval rendelkező, vagy nem rendelkező társunkat kell megkeresni a hó alatt, óriási. A legtöbb esetben az életben maradásnak ez kulcsfontosságú tényezője. Egyértelműen fogalmazva: azokat a hóval eltemetett társainkat, akik nem rendelkeznek lavina jeladóval, nagyon nehéz élve kiásni a hó alól. Összegzésképpen: soha ne becsüljük le a lavinaveszélyt, és amennyiben télen túrázunk a hegyekben, ne sajnáljuk a pénzt a megfelelő felszerelés megvásárlására.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés