Tragikus lavinabaleset a Konrád-púpi-nyereg alatt

Tragikus lavinabaleset a Konrád-púpi-nyereg alatt

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/01/29
Hét embert sodort el egy lavina a Tátrában, közülük ketten a hó fogságába kerültek, egy 28 éves férfi sajnos nem élte túl a balesetet.
Hirdetés

Január 28-án vasárnap 12:30-kor érkezett bejelentés a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletére a Konrád-púpi-nyereg (Kondracka Przełęcz) térségében lezúdult nagy lavináról. Az első információk szerint a lavina három embert vitt el, de mint később kiderült, a lavina összesen hét embert sodort magával!!!
A hét elsodort turistából ketten a hó alatt maradtak, közülük egy személyt (egy részben eltemetett nőt) a szemtanúk sérülés nélkül kiásták a hó alól, mielőtt a hegyimentők a lavina helyszínére értek. A másik eltemetett személyt egy lavinamentőkutya találta meg körülbelül két órával a lavinát követően. A hosszú időn keresztül a hó alá temetett turista a gondos orvosi ellátás ellenére sajnos egy krakkói kórházban elhunyt. A mentőexpedícióban 40 hegyimentő vett részt!

Nem volt náluk lavinafelszerelés

Talán hamarabb megtalálták volna a férfit, ha lett volna nála lavinadetektor. „Egyik turistánál sem volt lavinafelszerelés, azaz lavinadetektor, szonda és hólapát, ami segíthetett volna az áldozat gyors felkutatásában és kiásásában. A turisták teljesen felkészületlenek voltak egy ilyen túrára. Nem lett volna szabad azon a helyen lenniük olyan körülmények között” – mondta Sebastian Szadkowski hegyimentő.

Tragikus lavinabaleset a Konrád-púpi-nyereg alatt-1
Lavina a Konrád-púpi-nyereg alatt
Tragikus lavinabaleset a Konrád-púpi-nyereg alatt-1
Forrás: TOPR

Ezzel azonban még nem ér véget ez a szomorú történet. A baleset közelében tartózkodó kívülállók nem tartották tiszteletben a helyzet komolyságát, és veszélyt jelentettek a hegyimentőkre. A TOPR saját Facebook oldalán az következőket írta:
1) A Konrád-púpi-nyeregbe aznap túrázó turisták figyelmen kívül hagyták a megközelítés útvonalának megtervezésével és megválasztásával kapcsolatos elemi szabályokat! Annak ellenére, hogy egy hegyimentő – aki történetesen a Konrád menedékház közelében tartózkodott – erre néhányuknak kifejezetten felhívta a figyelmét!
2) Meglehetősen felháborító az a tény, hogy az eset néhány szemtanúja a telefonjukkal történő felvételek készítésével akadályozta a hegyimentőket a keresésben, és másodlagos lavinaveszélynek tették ki a mentésben dolgozó hegyimentőket azzal, hogy a mentési művelet idején ereszkedtek le a Konrád-púpi-nyeregből.
3) Közülük néhányan a közösségi médiában is megosztották a felvételeket, a potenciális olvasóban hamis benyomást keltve a hegyi élményről! Kérjük, ne utánozzák ezeket a viselkedési formákat!

Tragikus lavinabaleset a Konrád-púpi-nyereg alatt-2
Lavina a Konrád-púpi-nyereg alatt
Tragikus lavinabaleset a Konrád-púpi-nyereg alatt-2
Forrás: TOPR

Forrás: https://www.facebook.com; https://tatromaniak.pl
Fotók: M. Rogus, G. Kubicki, Sz. Stoch / TOPR 

Hirdetés
Hirdetés