A Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetése: 10 hiba, amely az életünkbe is kerülhet

A Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetése: 10 hiba, amely az életünkbe is kerülhet

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://dromedar.zoznam.sk
2024/01/02
Szlovákiában 2022-ben jelentősen megnőtt a hegyi terepen történt beavatkozások száma, ezen belül aggasztóan magas volt a halálozási statisztika – az elmúlt tíz év során 2022-ben halt meg a legtöbb turista a szlovák hegyekben.
Hirdetés

Szlovákiában 2022-ben jelentősen megnőtt a hegyi terepen történt beavatkozások száma, ezen belül aggasztóan magas volt a halálozási statisztika – az elmúlt tíz évben 2022-ben halt meg a legtöbb turista a szlovák hegyekben. Minden túrára megfelelően fel kell készülni, főleg télen, amikor nem csak a csúszós terep, a hideg, de a rövidebb nappalok is nehezítik a helyzetet.
A téli szezonban végzett beavatkozások közül sok elkerülhető lenne, ha a turisták előzetesen megfelelően felkészültek volna a túrájukra. Ha tehát az előttünk álló téli szezonban szeretnénk kipróbálni a téli túrázást, mindenképpen kerüljük el azokat a hibákat, amelyeket a túrázók leggyakrabban elkövetnek a hegyekben.

A téli túrák során elkövetett leggyakoribb hibák

Nem vesszük figyelembe az elmúlt napok időjárását

Minden felelősségteljes turista tudja, hogy a túrát megelőző napon meg kell nézni a tervezett túrahelyszín időjárás-előrejelzését, hogy egy esetleges rossz idő esetén időben más időpontra tudjuk halasztani a túrát. Filip Kyzek, a Hegyi Mentőszolgálat munkatársa szerint azonban fontos, hogy ne csak a túra napjának időjárását nézzük, hanem az azt megelőző napokat is, különösen télen. „Az előző napok időjárásának ingadozása nagy hatással van a túraútvonalak állapotára, járhatóságára, de a hótakaró változására is. Ha az előző napokban az adott helyen esett az eső, és éjszaka 0 °C alá süllyed a hőmérséklet, akkor több mint valószínű, hogy a túraútvonalak jegesek és járhatatlanok lesznek."
Az ilyen helyzetek elkerülhetőek, ha letöltjük és beállítjuk a „Horská záchranná služba” alkalmazást, amely így adott esetben riasztást küld a felkeresni kívánt területről.

Nem vagyunk hajlandóak visszafordulni

A túra során is figyelemmel kell kísérni az időjárás alakulását, és ha ez jelentősen megváltozik, fel kell készülni arra, hogy módosítsuk az ambiciózus terveinket. Különösen a hegyekben a rájuk jellemző sajátos áramlatok miatt gyorsabb időjárásváltozások következhetnek be. „Ha túra közben hirtelen időjárásváltozás (pl. erős havazás, köd) következik be, fontos, hogy visszaforduljunk, és azonnal megkezdjük az ereszkedést, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy a csúcs vagy a túra célpontja már karnyújtásnyira van. A hegy megvár, de nekünk csak egy életünk van.”

A Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetése: 10 hiba, amely az életünkbe is kerülhet-1
Bástya-gerinc
A Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetése: 10 hiba, amely az életünkbe is kerülhet-1
Forrás: Nagy Árpád

Nem vesszük figyelembe a terep meredekségét

A túra tervezése során, különösen télen, fontos ellenőrizni a meglátogatni kívánt lejtő meredekségét. Az időjárás ingadozása és a hótakaró változása mellett ez egy másik fontos tényező, amelynek a lavinák kialakulása szempontjából fontos szerepe van. „Egy adott területen akkor számíthatunk lavinára, ha pl. erősen lehűl vagy felmelegszik a levegő, vagy egy 25°-os vagy annál meredekebb lejtőn nagy mennyiségű hó hullik. Ha ehhez még erős szél és az ember által okozott mechanikai terhelés is hozzáadódik, akkor több mint biztos lavina kialakulása” – mutat rá a hegyimentő.
Túra előtt ellenőrizzük az adott területre a Lavinamegelőzési Központ által kiadott lavinaveszély mértékét. Az egyes hegyvidéki területekre jelzett lavinaveszélyt a HZS alkalmazásban is megtaláljuk. ”2-es fokozatú lavinaveszély esetén általánosságban ajánlott elkerülni a 40°-nál nagyobb dőlésszögű lejtőket, 3-as fokozatnál a 35°-nál meredekebb, 4-es fokozatnál pedig a 30°-nál nagyobb dőlésszögű hegyoldalakat.”

Nem számolunk lavinákkal

A téli szezonban a Lavinamegelőzési Központ körülbelül 200-400 különböző méretű lavinát rögzít Szlovákia hegyeiben. Ez azonban valószínűleg csak kb. a 10%-a az országban télen lezúduló lavinák teljes számának. Sok lavináról nem is tudnak, mert nem jelentik be azokat, vagy a hegyek távoli részein zúdulnak le. Bár a lavinák elsősorban Szlovákia legmagasabb hegyvidékein, konkrétan a Magas- és a Liptói-Tátrában fordulnak elő, bizonyos körülmények között a Kis- és Nagy-Fátrában is találkozhatunk lavinával. „Ezért soha ne induljunk túrázni a magasabban fekvő és meredekebb területekre legalább olyan alapvető lavinafelszerelés nélkül, amely egy jeladóból, egy lavinaszondából és egy lavinalapátból áll. Javasoljuk a légzsákkal ellátott lavinamentő hátizsák használatát, amely az egyetlen aktív segédeszköz, amely csökkenti az eltemetés kockázatát” – mondta Filip Kyzek.

Megfeledkezünk a távolságtartásról

Amennyiben a túra során kitett terepen találjuk magunkat, tartsuk be a biztonságos mozgás alapvető szabályait. „A legtöbb esetben a turisták maguk indítják el a lavinát. Ezért fontos a megfelelő távolságtartás, hogy elkerüljük a hótakaró túlterhelését és későbbi leszakadását. Közvetlenül a terepen is figyelni kell a lejtő meredekségét és a hótakaró eloszlását, azt hogy a szél hogyan fújta össze az új havat, a völgyben esetleges spontán lavinák előfordulását, a hótakaróban kialakuló repedéseket, a hótakaróból hallható tompa „whoom” hangokat, a napsütötte, síelhető lejtőkön és máshol a hótakaró puhaságát” – ajánlja.

A Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetése: 10 hiba, amely az életünkbe is kerülhet-2
Hunfalvy-hágó
A Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetése: 10 hiba, amely az életünkbe is kerülhet-2
Forrás: Nagy Árpád

Nem vesszük figyelembe az eltérő feltételeket

A hegyekben – különösen télen – a túra útvonalán különböző körülményekkel találkozhatunk. Míg a déli oldal könnyen járható, északon a csúcs túlsó felén akár egy méternyi friss hó is várhat ránk. „Az aktuális időjárási körülményeket (mint pl. a hóviszonyok, a szél iránya és sebessége stb.) megnézheti a „Meteoportál HZS” oldalon. A HZS alkalmazáson keresztül értesítést kaphatunk az útközben esetlegesen előforduló kockázatokról és figyelmeztetésekről. Ehhez elég, ha az alkalmazáson belül a Túrakönyvben (Kniha vychádzok a túr) megadjuk a konkrét útvonalat, amelyet be szeretnénk járni” – tanácsolja a hegyimentő.

Extrémebbnél extrémebb megoldásokat alkalmazunk

Ami a turizmust illeti, sok turista több szempontból is szélsőséges. Míg a turisták egy csoportja teljesen lazán – a szükséges felszerelés, élelmiszer, folyadék és meleg vízhatlan ruházat nélkül – indul a hegyekbe, addig a másik csoport feleslegesen olyan dolgokat is bepakol a hátizsákba, amire nincs is igazán szüksége. „A hátizsákba történő bepakolással kapcsolatban javaslom, hogy kövessük az igazán szükséges dolgok listáját, és ne csomagoljunk be felesleges dolgokat. Legyünk tudatában annak, hogy mászás közben minden plusz grammot érezni fogunk, különösen az igényesebb téli terepen.”
Egy másik veszélyes véglet, ha a túraútvonalat a fizikai lehetőségeink és a nappali világosság határáig tervezzük. Szóval ne induljunk túl korán, még sötétben túrázni, de túl későn sem, amikor már magasan jár a nap. Télen korán, a hegyekben kicsit még korábban sötétedik, ezért a hegyimentő szerint elegendő időt kell szánni a túrára, és fel kell készülni olyan váratlan helyzetekre is, amelyek késleltethetik az embert.

Egyedül túrázunk

Soha ne túrázzunk egyedül, még ha egyes túrázók jobban is szeretnek egyedül járni, ez nagyon kockázatos. A magányos turisták túrái gyakran tragikusan végződnek. Ha megsérülünk, kimerülünk vagy lavina sodor el a hegyekben, nem lesz ott senki, aki segítsen. „A lavina során az első 15 percben van a legnagyobb esély a túlélésre, és a hótömeg alatt töltött minden további perccel csökken az esélye, hogy élve találják az embert. Szinte lehetetlen, hogy a szakemberek ilyen rövid idő alatt a helyszínre érkezzenek, ezért ezekben a helyzetekben elengedhetetlen egy társ segítsége, aki életet menthet” – tanácsolja Filip Kyzek.

A Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetése: 10 hiba, amely az életünkbe is kerülhet-3
Kilátás a Kapor-csúcsról
A Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetése: 10 hiba, amely az életünkbe is kerülhet-3
Forrás: Nagy Árpád

Nem tartjuk fontosnak a biztosítást

A hegyimentők segítségére szoruló turisták átlagosan 40%-a nem rendelkezik hegyi biztosítással. A Hegyi Mentőszolgálat beavatkozása nem olcsó dolog, akár több száz vagy több ezer euró szintre is emelkedhet. Annak érdekében, hogy egy baleset ne kétszer fájjon, túra előtt kössünk a hegyekben végzett tevékenységre érvényes biztosítást, amely megtéríti a hegyimentők beavatkozását minden hegyvidéki területen és barlangban, ahol a Hegyi Mentőszolgálat illetékes.

Nem használunk modern technológiákat

A modern technológiák megkönnyítik az életünket, és ez a turizmusra is vonatkozik. Az aktuális időjárás előrejelzést, vagy a túraútvonalakat tartalmazó alkalmazások mellett minden turista kötelező felszerelése legyen a „Horská záchranná služba” alkalmazás, amellyel Szlovákia területén egyetlen gombnyomással bárhol segítséget hívhatunk a hegyekben. Ha nem tudunk beszélni, ezzel az alkalmazással SMS-ben vagy chaten is kommunikálhatunk a hegyimentőkkel, illetve fényképeket küldhetünk a sérülésről vagy a helyszínről. Amikor segélyhívást kezdeményezünk, az alkalmazás automatikusan elküldi a hegyimentőknek aktuális tartózkodási helyünket, így könnyebben megtalálhatnak minket, és gyorsabban megkaphatjuk a szükséges segítséget. Ha eltévedünk, az alkalmazásnak köszönhetően a hegyimentők ügyeletese visszavezethet minket a turistaútra. Ezen kívül az alkalmazás számos hasznos funkciót tartalmaz, mint például a megjelölt területre kiadott figyelmeztetések és riasztások automatikus küldése, lavinaveszélyre való figyelmeztetések, vagy az elsősegélynyújtásra alkalmas menedékhelyek és más létesítmények listája.
Akinek még nincs a mobilján „Horská záchranná služba” alkalmazás, ingyenesen letöltheti az App Store-ból vagy a Google Play-ből, hogy szükség esetén mindig kéznél legyen.
Forrás: https://dromedar.zoznam.sk

Hirdetés
Hirdetés