A hegyimentők két lengyel turista holttestét hozták le a Gerlach közeléből

A hegyimentők két lengyel turista holttestét hozták le a Gerlach közeléből

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/01/11
Két halálos baleset történt Gerlachfalvi-csúcs közelében. A holttesteket tegnap találták meg – az egyiket Batizfalvi-próba közelében, a másikat a Felkai-völgy felett.
Hirdetés

Piotr Konopka, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletese elmondta, hogy a mai napon a lengyel TOPR hegyimentői a szolgálat helikopterével segítettek a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentőinek két lengyel turista holttestének elszállításában a Gerlachfalvi-csúcs térségében.

Ereszkedés közben lavina sodorhatta el

Rafał Raczyński, a „Tatromaniacy” facebook csoport adminisztrátora ma délelőtt adott hírt a zakopanei Paweł Chowaniak haláláról, aki a Gerlachfalvi-csúcsról (Gerlachovský štít) ereszkedve halt meg, valószínűleg egy lavina sodorta el.

A szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) tájékoztatása szerint egy arra járó turista találat meg a holttestet a Batizfalvi-völgyben, a megtalálás helyéről a HZS applikáció segítségével pontos adatokat küldött a hegyimentőknek. Nem sokkal e bejelentést követően a lengyel hegyimentők is megkeresték szlovák kollégáikat azzal a kéréssel, hogy segítsenek megtalálni egy eltűnt lengyel turista gépjárművét, aki a Gerlachfalvi-csúcs megmászását tervezte. A hegyimentők a rendőrség segtségével bejárták a tátrai települések parkolóit, és Felsőhágin (Vyšné Hágy) meg is találták a keresett járművet. A TOPR hegyimentői az eltűnt lengyel turistáról készült fotókat is továbbították a HZS-nek, akik az egyik fotón látható ruhákat a Batizfalvi-völgyben megtalált holttest ruházatával azonosították. A halálos baleset oka egy deszkalavina leszakadását követő zuhanás lehetett.

Paweł Chowaniak rendkívül szimpatikus és pozitív életszemléletű ember volt. Alig néhány napja küldött fotókat a Nosalon általa összegyűjtött hulladékokról. Facebook-profilján gyakran láthattunk élő riportokat a Tátrából és Zakopane sétálóutcájáról, a Krupówkiról.

A hegyimentők két lengyel turista holttestét hozták le a Gerlach közeléből-1
Paweł Chowaniak utolsó bejelentkezése tegnap délután
A hegyimentők két lengyel turista holttestét hozták le a Gerlach közeléből-1
Forrás: Paweł Chowaniak FB

Paweł tegnap délután 14:49-kor rögzítette saját Facebook oldalán látható utolsó videóját a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcson (Zadný Gerlachovský štít), melyen többek között azt mondja, hogy nagyon nehéz körülmények uralkodnak: „Nem tudom, hogy továbbmegyek-e Gerlachra, mert minden mozog, semmi sem tart, egy nagy cukor az egész” – mondta…

Tragikus zuhanás a Hátsó Gerlachfalvi-csúcs közeléből

Tegnap az esti órákban újabb bejelentés érkezett, ezúttal a TOPR ügyeletesétől, akik újabb lenygel turista eltűnéséről értesítették kollégáikat, akinek utolsó ismert tartózkodási helye a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcs közelében volt. A HZS hegyimentői a helyszínen meg is találták az eltűnt személy holttestét, halálának oka nagy valószínűséggel a nehéz téli körülmények között nagy magasságból történő zuhanás lehetett.
Forrás: https://hzs.skhttps://24tp.pl/

Hirdetés
Hirdetés