12 turistát sodort el egy lavina a Tátrában

12 turistát sodort el egy lavina a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/03/16
Szerencsés kimenetelű lavinabaleset történt az elmúlt hétvégén a Magas-Tátrában, hol a Menguszfalvi-völgyben 10 síturistát és két gyalogos turistát sodort el egy deszkalavina.
Hirdetés

2023. március 11-én a délelőtti órákban egy 12 fős sítúrázó csoporttól érkezett segítségkérés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS), akiket Poprádi-gerincen (Popradský hrebeň) található Alsó-Poprádi-csorba (Nižná Popradská štrbina) alatti vályúból elinduló lavina sodort magával a Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina) irányába. 
A csoport konkrét cél nélkül indult a Menguszfalvi-völgybe, ahol az Alsó-Poprádi-csorba alá megérkezve a keskeny, meredek vályút a felmenetelre és a leereszkedésre is alkalmasnak találták. Azzal az elhatározással indultak felfelé, hogy egymástól biztonságos távolságot tartva addig mennek felfelé, amíg a körülmények ezt lehetővé teszik. Nagyjából a vályú felénél tartottak, amikor a hótömeg megmozdult, és a csoport kilenc tagját magával sodorta a völgy irányába. A sítúrázó csoport tizedik tagja a lavinamezőn kívül tartózkodott, de a lavina elsodorta a két gyalogos turistát is, akik a síturisták alatt haladtak. 

Senkit sem temetett maga alá a hó

A lavina következtében a csoport három tagja (36, 45 és 61 éves turisták) mellkas-, térd- és lábszársérülést szenvedtek, a többiek kisebb sérülésekkel megúszták a lavinát, amely szerencsére senkit sem temetett teljesen maga alá, nyolcan a felszínen maradtak, csak három személyt temetett el részben a hótömeg. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem volt lehetőség mentőhelikopter használatára, ezért a HZS Magas-Tátra Regionális Központjának hegyimentői két szolgálati kutyával a Poprádi-tótól (Popradské pleso) gyalogosan indultak a helyszínre. Útközben találkoztak a baleset helyszínéről ereszkedő, térd- és mellkassérült turistával, akik barátaik segítségével ereszkedtek a völgybe. Egy hegyimentő csatlakozott hozzájuk, és lekísérte őket a Poprádi-tavi hegyi szállóhoz. A többi hegyimentő folytatták útjukat a lavina helyszínére a harmadik sérülthöz. A helyszínre érkezve azonnali elsősegélyt nyújtottak neki, rögzítették a végtagját, majd UT 2000 hordágyon a Poprádi-tóhoz szállították. Innen a többi sérülttel együtt terepjáróval a HZS ótátrafüredi (Starý Smokovec) ügyeletére vitték őket, ahol a sérülteket átadták az oda érkező mentőszolgálat szakembereinek.

12 turistát sodort el egy lavina a Tátrában-1
Mentés a Menguszfalvi-völgyben
12 turistát sodort el egy lavina a Tátrában-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

A csoport tagjai közül senki sem látott leszakadást, ezért nem teljesen egyértelmű, hogy spontán vagy külső hatásra elinduló lavina történt-e? Valószínű azonban, hogy a vályúban közlekedő ilyen nagy létszámú csoport a kritikus rétegig túlzottan megterhelte a hóréteget, hiszen olyan területen tartózkodtak, ahol a lejtő meredeksége 35°-ról 40-45°-ra emelkedik, és ennek következtében fokozott feszültség léphet fel a hótakaróban. 

A lavina adatai

Típusa: deszkalavina
Lavinamező hossza: 300 m
Lerakódás hossza: 130 m
Lerakódás szélesség: 80 m
Mérete: közepes méretű
Lerakódás magassága: 40 cm-től 80 cm-ig
Leszakadás magassága: 1880 m.
Lerakódás magassága: 1660 m.
Átlagos meredekség: 38°
Forrás: https://hzs.sk/; https://rescueservice.sk

Hirdetés
Hirdetés