50 éve történt - három lavinában 14 halálos áldozat

50 éve történt - három lavinában 14 halálos áldozat

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/01/20
1974. január 20-án a Magas-Tátra történelmének legtöbb halálos áldozatot követelő lavinabalesetében 11 diák és egy felnőtt kísérőjük vesztette életét. A nap folyamán több tucat nagyobb lavina zúdult le, három lavina összesen 31 személyt sodort magával, közülük 14 fő nem élte túl a napot.
Hirdetés

Három lavinában 14 halott egyetlen napon

50 évvel ezelőtt, 1974. január 20-án a Magas-Tátra történelmének legtöbb halálos áldozatot követelő lavinabalesetében 11 diák és egy felnőtt kísérőjük vesztette életét. A Tátrában aznap a legmagasabb fokozatú lavinaveszély volt érvényben, a nap folyamán több tucat nagyobb lavina zúdult le a hegyen, ezek közül három lavina összesen 31 személyt sodort magával, közülük 14 fő nem élte túl azt a napot. 1974 januárjának második felében meglehetősen kedvezőtlen időjárási feltételek uralkodtak, melyek nagyobb lavinák előfordulását vetítették előre. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) különösen január 18-21 között tapasztalt fokozott lavinaaktivitást, e három nap során a hegyimentők több tucat lavinát észleltek, közülük három tragikus következményekkel járt.
50 éve történt  12 halálos áldozat a lavinában-3
Lavina a Menguszfalvi-völgyben
50 éve történt 12 halálos áldozat a lavinában-3
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

A komáromi diákcsoport tragédiája

Azokban a napokban a Poprádi-tó mellett álló, akkor Morávek kapitány menedékháznak (ma Poprádi-tavi Hegyi Szálló) nevezett turistaház közelében egy 50 fős komáromi diákcsoport sítanfolyamon vett részt. A tanfolyam negyedik napján, vasárnap a hegyekben jelentősen romlott az időjárás. Kb. 10 óra 40 perckor hatalmas lavina indult el a Pátria és a Kis-Bástya között található Kis-Bástya-csorbából (Sedlo nad Skokom) a Menguszfalvi-völgy irányába. A nagy sebességű és hatalmas energiával rendelkező hótömeg a Hincó-patakon átvágva a szemközti lejtőn száguldott tovább, végül teljes erővel lecsapott a völgy szemben lévő oldalán, a Husz-halom (Limbovec) oldalában tartózkodó csoportra.

A lavina 11 diákot kö, egy tanárukat és annak 13 éves fiát temette maga alá. Azon a napon csupán öt holttestet találtak meg, köztük a felnőtt tanár holttestét, egy diákot pedig élve sikerült kiásni a hó alól. Avetkező napon a hegyimentők, a katonák és önkéntesek további öt diák holttestét találták meg. Ezután a keresést felfüggesztették, de a szerencsétlenség helyszínén továbbra is rendszeresen járőröztek a hegyimentők. Az utolsó két áldozat holttestét még két héttel a lavina után sem találta a Hegyi Mentőszolgálat munkatársaiból és katonákból álló mentőcsapat, egyiküket május 3-án, a lavina utolsóként megtalált áldozatának holttestét pedig május 18-án találták meg.
50 éve történt  12 halálos áldozat a lavinában-2
Lavina a Menguszfalvi-völgyben
50 éve történt 12 halálos áldozat a lavinában-2
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba
A lavinaszerencsétlenséget követően a csehszlovák Oktatási Minisztérium megtiltotta iskolai sítanfolyamok szervezését a magashegyi környezetben. 
A lavina 2200 méter magasságban szakadt le, a leszakadás helyén elérte a 4 méter vastagságot és a 350 méter hosszúságot. A lavina útja során mintegy 1500 métert tett meg, miközben 760 méter szintkülönbséget győzött le. A hóréteg vastagsága a lerakódás helyén több helyen elérte a 8 métert, a szélessége az 530 méter. A lavina során kb. 150.000 köbméter hótömeg mozdult meg.

További két lavina 

A Poprádi-tónál történt lavinaszerencsétlenség árnyékában további két lavina volt azon a napon a Magas-Tátrában, a Kő-pataki-tó alatt és a Kis-Tarpataki-völgyben, Mindkét lavina egy-egy halálos áldozatot követelt. Délután két hegymászó ereszkedett le a Kis-Tarpataki-völgyben, akiket a Lomnici-gerinc alatti hegyoldalon elindult spontán lavina sodort magával. Egyiküket csak részben temette be a hó, társa azonban eltűnt a hó alatt. A részben betemetett hegymászónak sikerült kiszabadítani magát a hó fogságából és ő tudott segítséget hívni. A helyszínre érkező hegyimentők hamarosan megtalálták a másik hegymászó testét, aki azonban ekkor már nem mutatott életjelet.
Azon a napon a rossz idő miatt fel kellett függeszteni a Kő-pataki-tóhoz közlekedő kabinos felvonó működését is. A munkaidő letelte után így a felvonó három alkalmazottja úgy döntött, hogy gyalog ereszkedik le Tátralomnicra, útközben pedig két fiatal turista is csatlakozott hozzájuk. Együtt ereszkedtek lefelé az Encián Szálló alatti vályúban, amikor kb. 200 méterrel az épület alatt lavina sodorta el őket. Közülük négyen bár megsérültek, de sikerült kiszabadítani magukat a hó fogságából, a teljesen eltemetett ötödik személy, az egyik turista holttestét viszont csak a következő napon találták meg a hegyimentők. A lavinát feltehetően az öt személy által okozott többletterhelés indította el.
50 éve történt  12 halálos áldozat a lavinában-4
Lavina a Menguszfalvi-völgyben
50 éve történt 12 halálos áldozat a lavinában-4
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba
1974. január 24-e Szlovákia történetének lavinaszerencsétlenségeket tekintve legtragikusabb napjaként vonult be a történelembe. A Hegyi Mentőszolgálat Lavinamegelőzési Központja 1972. december 6-án kezdte meg működését.
Forrás és fotók: https://poprad.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés