Szerencsés kimenetelű lavinabaleset a Siklawa-vízesésnél

Szerencsés kimenetelű lavinabaleset a Siklawa-vízesésnél

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/02/27
Másfél méteres hóréteg alatt találták meg a síturistát, akit társának a lavinaszonda segítségével időben sikerült megtalálni.
Hirdetés

2023. február 25-én lavina sodort el egy síelőt a Lengyel-Tátrában. A férfit másfél méteres hóréteg temette maga alá. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői február 26-án, vasárnap számoltak be arról a lavinabalesetről, amely a Roztoka-völgyben (Dolina Roztoki), a Siklawa-vízesés (Wielka Siklawa) közelében történt: „Szombaton 17 órakor érkezett a bejelentés a TOPR-hez egy nőtől, akinek társát a Siklawa-vízesés küszöbéről történő lesíelés során lavina sodorta el.

Lavinaszonda segítségével találták meg a hó alatt

Mindketten rendelkeztek „Lavina ABC” felszereléssel, ezért a bejelentő az LVS detektorral megkezdte a lavinamező átkutatását, a TOPR központjából pedig mentőexpedíció indult a helyszínre. Három hegyimentőt helikoptert küldtek a helyszínre, további két hegyimentő indult el a Lengyel-Öt-tavi menedékházból (Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich). Miután a hegyimentő a helyszínre érkeztek, kiderült, hogy a nő nem tudta követni a keresett detektor jelét, ezért a lavina kis mérete miatt elkezdte szondázni a lavina lerakódás területét. A szondával gyorsan megtalálta a keresett férfit, és közvetlenül a helikopter érkezése előtt elkezdte kiásni társát. A hegyimentők miután meggyőződtek a találat helyességéről, átvették a férfi kiásását a kb.1,5 méteres hóréteg alól!
A baleset bejelentését követően 20 perc elteltével a TOPR hegyimentői kiszabadították a hó alól az eszméletlen, de önállóan lélegző férfi fejét. Az ásás folytatása során a mentett férfi kezdett magához térni, és javuló állapotában szállították a zakopanei kórházba, ahonnan másnap, február 26-án hazaengedték!

Szerencsés kimenetelű lavinabaleset a Siklawa-vízesésnél-1
Lavina a Siklawa-vízesésnél
Szerencsés kimenetelű lavinabaleset a Siklawa-vízesésnél-1
Forrás: Górskie mapy źródło topograficzne GUGiK

A sítúra során az érintett férfi a menedékházban valószínűleg kikapcsolta a jeladót, és a menedékház elhagyása után elfelejtette ellenőrizni, hogy mindkét érzékelő adás üzemmódba van-e kapcsolva. Hatalmas szerencséről beszélhetünk tehát, hogy társa a szondával  időben megtalálta, és a hegyimentők időben kiásták a hó alól.
Forrás: https://24tp.pl; https://www.facebook.com/1909.topr
Fotó: https://www.facebook.com/gorskiemapy źródło topograficzne GUGiK

Hirdetés
Hirdetés