A lavinát nem érdekli, hogy turista vagy síalpinista kerül az útjába

A lavinát nem érdekli, hogy turista vagy síalpinista kerül az útjába

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/01/02
A Tátrában a lavinabalesetek 80 %-a síelőket érint, de minden télen előfordulnak turistákat érintő lavinabalesetek.
Hirdetés

A Lavinamegelőzési Központ (SLP) elmagyarázza, hogy attól függetlenül, hogy túrázóról vagy síal-pinistáról van szó, miért fontos lavinafelszereléssel indulni egy téli túrára, és ismerni társunk meg-segítésének alapelveit.

Lavinabalesetek a közelmúltban

A múlt hónapban (2022. december 10.) tragikus lavinabaleset történt a Magas-Tátrában található Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo) alatt, ahol két magashegyi túrázó vesztette életét. Bár a statiszti-kák azt mutatják, hogy a lavinabalesetek között jelentős túlsúlyban vannak a síalpinistákkal kapcso-latos balesetek, a tavalyi szezonban például ezek tették ki a balesetek 80%-át. Szinte minden téli szezonban előfordulnak azonban turistákat érintő lavinabalesetek is.

A lavinát nem érdekli, hogy turista vagy síalpinista kerül az útjába-1
A lavinamező mérete a Vörös-torony-hágó alatt
A lavinát nem érdekli, hogy turista vagy síalpinista kerül az útjába-1
Forrás: Stredisko lavínovej prevencie

Ha a közelmúltat nézzük, 2018 végén például egy szlovák turista vesztette életét a Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) található Szoliszkó-vályúban (Soliskový žľab) megmászása közben. Tél eleje volt, kevés hó volt a hegyen, de még az a kevés is elég volt ahhoz, hogy egy lavina elsodorja és teljesen maga alá temesse. Két barátja a lavinamezőn kívül maradt, de mivel nem volt lavinafel-szerelésük, nem tudtak rajta segíteni, és másnap egy lavinakereső kutya talált rá, életjelek nélkül.
2021-ben a Kis-Fátrában (Malá Fatra) a Pekelník alatt történt lavinabaleset, amely szerencsére nem végződött tragikusan, de a lavinában két ember súlyosan megsérült. A túrázók a téli útvonal helyett a nyári turistautat választották. A téli ösvény a lavina útvonalán kívül halad, a nyári ösvény viszont keresztezi azt, így az sokkal veszélyesebb. Szerencsére egyiküket sem temette be teljesen a hó, és mivel a turisták ebben az esetben sem rendelkeztek alapvető lavinafelszereléssel, a teljes betemetés valószínűleg végzetes lett volna.

Az esetek között számos közös momentumot találunk

A turisták egyik esetben sem rendelkeztek lavinafelszereléssel. Lavinabaleset esetén nagyon fontos a túratárs segítsége, mivel a hivatásos hegyimentőknek helikopteres mentés esetén is több tíz percbe telik amíg megérkeznek a lavinamezőre, földi mentés esetén azonban ez a körülményektől függően akár több órát is igénybe vehet. A lavina túlélésének esélye azonban az idő előrehaladtával jelentősen csökken. A túlélés esélye 15 percen belül még kb. 90 %, fél óra elteltével azonban 30 %-ra csökken, két óra elteltével viszont már csak kb. 10 %. Ha a turisták nem rendelkeznek lavinake-resővel, hólapáttal és lavinaszondával, a társak segítsége szinte lehetetlen.

Lavinaveszély mértéke

Másik fontos momentum a lavinaveszély tudatosítása. A téli hegyekben a lavinák jelentik az egyik legnagyobb veszélyt, ezért a túrázóknak ezt a kockázatot figyelembe kell venniük. Ez nagy különb-ség a nyári magashegyi túrákhoz képest. Ajánlott figyelemmel kísérni a figyelmeztetéseket és az aktuális lavinahelyzetet, melyet a következő napra vonatkozó előrejelzéssel minden nap 17:00-kor frissítenek.  Az előrejelzés az égtájak és a tengerszint feletti magasság szerint bontásban a legve-szélyeztetettebb tájolásokat is jelzi. A hegyekben történő mozgást – pl. a biztonságos távolság be-tartásával – mindig az aktuális lavinahelyzethez kell igazítani.

Többletterhelés

A téli túrázás másik negatív tényezője, hogy a síeléssel ellentétben gyaloglás közben súlyunk mé-lyebbre süllyed a hótakaróba. Ez különösen abban nyilvánul meg, hogy minden lépéssel a sílécnél mélyebbre merülünk a hóban, ezáltal nagyobb többletterhelést hozunk létre, ennek eredményeként pedig nagyobb a valószínűsége a lavina elindításának.
Újabb szempont, különösen a szezon elején, hogy ilyenkor még kevés hó van a hegyekben. Paradox módon ez is problémát jelenthet, mert azt hihetjük, hogy még nem lehet lavina, vagy hogy még nincs elég hó ahhoz, hogy egy lavina elsodorjon minket. A szűk vályúkban azonban nagyon gyorsan fel-halmozódhat a hó, még akkor is, ha máshol érzékelhetően kevés a hó. Ráadásul a szezon elején hulló hó általában jéggel borított füves vagy a korábbi havas felületre hullik, amelyen a lavina köny-nyebben elindulhat.

A lavinát nem érdekli, hogy turista vagy síalpinista kerül az útjába-2
A lavinamező térképen és a turisták megtalálásának helye
A lavinát nem érdekli, hogy turista vagy síalpinista kerül az útjába-2
Forrás: Stredisko lavínovej prevencie

A szezon elején ráadásul kialakulhat olyan helyzet, hogy a még vékony hótakaróban az időjárás vál-tozékonysága miatt eltérő sűrűségű hórétegek lehetnek. Ez a jelenség veszélyes négyzetszemcsés hókristályok kialakulását okozza, amelyek egyben a lavina csúszó rétegéként is működnek.
Ezzel a cikkel arra szeretnénk felhívni a túrázók figyelmét, hogy téli túráik tervezésekor vegyék fi-gyelembe a lavinával kapcsolatos kérdéseket, és ne feledkezzenek meg az alapvető lavinafelszere-lésekről és a lavinaveszélyes terepen történő mozgás alapelveiről.
Forrás: https://hzs.sk; Fotó: Stredísko lavínovej prevencie

Hirdetés
Hirdetés