A hegyimentők analizálták a múlt szombati lavinabalesetet

A hegyimentők analizálták a múlt szombati lavinabalesetet

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/12/15
A lavinaveszély mértékének figyelmen kívül hagyása két áldozatot követelt a Magas-Tátrában
Hirdetés

Szombaton újabb tragikus lavinabaleset történt a Magas-Tátrában, ezzel csak ebben a szezonban négyre nőtt a lavinák áldozatainak száma, ami a hosszú távú statisztikát tekintve a teljes téli szezon átlagos áldozatainak száma. És még csak december van.
A két magashegyi turista 2022. december 10-én, szombaton indult túrázni a Vörös-torony-hágóba (Priečne sedlo). Miután megérkeztek a Téry menedékházhoz (Téryho chata), egy frissítő elfogyasztása közben elmondták terveiket. Egyik turistának sem volt lavina felszerelése. A menedékház személyzete tájékoztatta őket a rossz időjárási körülményekről, de a két férfi a folytatás mellett döntött. A Vörös-torony-hágóba történő emelkedés során valószínűleg lavinát oldottak ki, melyből nem tudtak kimenekülni.

A hegyimentők analizálták a múlt szombati lavinabalesetet-1
Lavina a Vörös-torony-hágó alatt
A hegyimentők analizálták a múlt szombati lavinabalesetet-1
Forrás: Stredisko lavínovej prevencie

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentői az eltűnt személyekről szóló bejelentés után azonnal megkezdték a kutató-mentő akciót, a menedékház egyik dolgozója, aki a HZS önkéntes hegyimentője, kollégájával együtt elindult a hágó felé, ahol a hágó alatt egy lavinát és lavina lerakódást fedeztek fel, amit vizuálisan és lavinaeszközzel próbáltak felkutatni. Sajnos mivel az eltűnt személyek nem rendelkezett lavina felszereléssel, esélyük sem volt bárkit megtalálni. Időközben a hegyimentők Ótátrafüredről Recco keresővel és két lavinamentő kutyával indultak a helyszínre. Miután megérkeztek a lavina helyszínére, a kutya röviddel egymás után megjelölte azokat a helyeket, ahol a két turistát eltemette a hó. Sajnos ez a lavina mindkét turista számára végzetesnek bizonyult, nem élték túl a zuhanást. A lavinamentő akció az éjszaka folyamán, igen nehéz időjárási körülmények között zajlott, ugyanis ekkora újabb időjárási frontrendszer érte el a Magas-Tátra térségét.
Tisztelet az áldozatok emlékének, őszinte részvétünk a hozzátartozóknak!
Tanuljunk ebből a tragikus eseményből, ne legyen hiábavaló haláluk.

A lavinaveszély mértéke

A lavinaveszély mértéke egyfajta összegzése annak, hogy egy hegyvidéken mennyi a valószínűsége lavina elindulásának. Ez nagyon kiterjedt, sokrétű kérdés, nagyon nehéz egy számmal meghatározni az egész hegység valódi fenyegetettségét. A Lavinamegelőzési Központ (Stredisko lavínovej prevencie) az EAWS (European Avalanche Warning Services) tagjaként tiszteletben tartja a lavinaveszély fokozatának meghatározására vonatkozó szabványokat. A veszély mértékének meghatározása mellett előrejelzésében a főbb lavinaproblémákat is meghatározza, kiemeli a legveszélyesebb lejtőket, és rövid szöveges leírásban tájékoztatja a nyilvánosságot a szlovákiai hegyvidékek lavinahelyzetéről. Minden, napi gyakorisággal frissített információ előző este elérhető a laviny.sk weboldalon. Az a tény, hogy a lavinaveszélyt – különösen a kevésbé tapasztalt turisták – gyakran alábecsülik, nagyon veszélyes.

Az áldozatok által elkövetett végzetes hibák

Mi volt tehát az előrejelzés december 10-re, szombatra?
Az adott napi lavinaveszély mértékét a Magas-Tátrában az 1600 m tengerszint feletti magasságban található lejtőkön 2-es fokozatban (az ötfokozatú nemzetközi skála második fokozatában) határozták meg. A fő lavinaproblémát az új hó és a szélfútta hó határozta meg, kiemelve a veszélyes É-i és ÉK-i lejtőkön. A lavinaveszély mértékének szöveges rész többek között ezt tartalmazta:
„Péntekről (12.09.) szombatra (12.10.) virradó éjszaka melegfront éri el a hegységet, amely havazást és igen erős délnyugati szelet hoz. Az új hó mennyisége a legmagasabban fekvő helyeken eléri a 20 cm-t, míg a széllökések sebessége a gerinceken elérheti a 30 m/s (108 km/h!) feletti értéket. Az intenzív havazás átterjed a hegyek szélvédett (É, ÉK) oldalára, a csúcsokon hózáporok kialakulása várható. Második fokozatú lavinaveszély esetén lavina főként meredek lejtőkön és különösen nagy járulékos terhelés mellett szabadulhat fel. Meredek lejtőnek alapvetően a 30°-ot meghaladó lejtőket jellemezzük. A Vörös-torony-hágó lejtése átlagosan 39°-os, amely ez egy nagyon meredek lejtő.

> Teljesült a lejtő meredekségére utaló feltétel.

A nagy többletterhelés alatt értjük például a síléceken történő emelkedést egymás közötti távolság nélkül, egy síelő esését (bukását) vagy például gyalogos turista emelkedését.

> Teljesült a többletterhelésre utaló feltétel.

A nap lavinajelentésben kiemelt veszélyes lejtőknek az 1600 m tengerszint feletti magasság feletti, É-i, ÉK-i lejtőket emelték ki. A Vörös-torony-hágó 2352 m tengerszint feletti magasságot ér el, a hágóból a Kis-Tarpataki-völgybe (Malá Studená dolina) vezető lejtő ÉK-i tájolású.

> Teljesült a tengerszint feletti magasságra és a tájolásra utaló feltétel.

Amennyiben a két férfi esetleg úgy választotta volna meg az egymás közötti távolságot, hogy kiküszöbölje a többletterhelést, és növelje annak esélyét hogy csak egyiküket sodorja el egy esetleges lavina, lavinamentő felszerelés hiányában akkor is kicsi lett volna az esélye elég gyorsan megtalálni az eltemetett személyt.

> Teljesült az azonnali segítség lehetetlenségére utaló feltétel.

A hegyimentők analizálták a múlt szombati lavinabalesetet-2
Lavina a Vörös-torony-hágó alatt
A hegyimentők analizálták a múlt szombati lavinabalesetet-2
Forrás: Stredisko lavínovej prevencie

Figyelembe véve a rossz időjárási viszonyokat, az extrém lejtőt, a kedvezőtlen tájolást és nem utolsósorban az alapvető lavina felszerelés hiányát, téves döntés volt egy ilyen nehéz túra folytatása. Próbáljunk tanulni ebből a tragikus eseményből, legyen minél kevesebb lavinabaleset.

A hegyimentők analizálták a múlt szombati lavinabalesetet-3
Lavina a Vörös-torony-hágó alatt
A hegyimentők analizálták a múlt szombati lavinabalesetet-3
Forrás: Stredisko lavínovej prevencie

Forrás és fotó: https://rescueservice.sk

Hirdetés
Hirdetés