Szerencsés kimenetelű lavina a népszerű turistaúton

Szerencsés kimenetelű lavina a népszerű turistaúton

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/12/29
A főgerincen vezető turistaúton a Konrád-púp alatt deszkalavina sodort magával egy 34 éves férfit, aki szerencsésen túlélte a hosszú zuhanást.
Hirdetés

2022. december 25-én este a lengyel hegyimentők (TOPR) kérték szlovák kollégáik (HZS) segítségét egy 34 éves túrázó eltűnése miatt, akinek aznap dél óta nem volt elérhető a mobiltelefonja. Egyedül indult túrázni a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) és a Konrád-púp (Kopa Kondracka) közötti területen, a lengyel-szlovák határon. A lengyel hegyimentők azt feltételezték, hogy a férfi leereszkedett a szlovák oldalon a Csendes-völgybe (Tichá dolina), ezért arra kérték szlovák kollégáikat, hogy próbálják meg bemérni a férfi mobiltelefonját.

Szerencsés kimenetelű lavina a népszerű turistaúton-1
A Tátra főgerince és a Csendes-völgy a Gáspár-csúcsról
Szerencsés kimenetelű lavina a népszerű turistaúton-1
Forrás: Nagy Árpád

A szlovák rendőrség közreműködésével végrehajtott lokalizálás után kiderült, hogy a férfit telefonjának jelét dél körül észlelték a szlovák oldalon. A következő órában a lengyel hegyimentők arról is beszámoltak, hogy a férfi keresése során drónjuk a főgerincről Csendes-völgy irányában lezúdult friss lavina nyomait fedezte fel. Miután a lengyelek továbbították a szlovák hegyimentőknek a pontos GPS-koordinátákat, azonnal megkezdődött a kutatóexpedíció, a HZS nyugati-tátrai regionális központjából négy hegyimentő és egy szolgálati kutya, a magas-tátrai regionális központból pedig újabb hegyimentők kíséretében további négy szolgálati kutya indult a helyszínre.

Helikopterről észlelték a földön ülő férfit

A hegyimentők helyszínre szállítása közben a levegőből azonosítottak egy személyt, aki egy fényforrással a lavina alsó részén ült a havon. A HZS hegyimentőinek megérkezése után kiderült, hogy valóban a keresett férfi tartózkodik a völgyben, aki fejsérülés ellenére kissé zavart állapotban, de eszméleténél volt. Miután elsősegélyben részesítették és felmelegítették, hószán segítségével a HZS terepjárójához, majd azzal Ótátrafüredre (Starý Smokovec) szállították, ahol átadták a mentőszolgálat személyzetének. A férfinak óriási szerencséje volt, amikor a gerincen történő túra közben a Konrád-púp oldalából lezúduló deszkalavina magával sodorta, de sikerült a felszínen maradnia, és hosszú zuhanást sikerült túlélnie.
Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés