Csaknem 130 ezer turista érkezett tavaly a Szlovák Paradicsomba Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/04/11
Hirdetés
A Szlovák Paradicsomban a tavasz beköszöntével a szakemberek valamennyi szurdokban megkezdték a technikai berendezések, sziklahágcsók, létrák és hidak felülvizsgálatát. Ezek az eszközök az egyre nagyobb forgalom miatt is ellenőrzésre, adott esetben pedig cserére szorulnak, de a legrosszabb állapotba általában a téli szezon után kerülnek. „Folyamatosan történik a tél folyamán megsérül biztosító berendezések javítása és cseréje. A Suchá Belá-szurdokban például újabb 40 sziklatálca kerül felszerelésre, melyekkel néhány doronglétrahidat tudunk majd kiváltani” – mondta Jana Skokanová, a Szlovák Paradicsom kistérség elnöke, egyúttal Káposztafalva (Hrabušice) polgármestere. A nyári szezon újdonsága lesz az Erdőalján (Podlesok) kialakításra kerülő mini oktatási terület, ahol a látogatók információt kaphatnak a helyi flóráról és faunáról, valamint a nemzeti park védett területeiről, és ahol egyúttal pihenésre is lehetőségük lesz.

A Szlovák Paradicsomba látogatók számát tekintve tavaly folytatódott az évek óta tapasztalható folyamatos növekedés, 2016-ban kb. 129 ezer turista érkezett a nemzeti parkba. „2015-el összehasonlítva ez kb. 20 ezer fős növekedést mutat. A látogatók számát azonban csak az értékesített belépőjegyek alapján tudjuk meghatározni, a tényleges látogatói létszám ennél magasabb is lehet. Azt mondhatjuk, hogy a nemzeti park látogatottsága visszatért ez euro bevezetése előtti időszak látogatottsági adataihoz” – mondta Skokanová.
 
Amíg a múltban a lengyel turisták tették ki az ide látogatók legnagyobb részét, 2016-ban egyre több cseh és magyar turista érkezett ide a hazai vendégek mellett. A nemzeti park adatai szerint összesen 21 ország állampolgárai keresték fel a szurdokvölgyeket, köztük olyan távol országokból érkezők is, mint pl. Kuvait, Pakisztán, Indonézia, Spanyolország, Macedónia és India. A szakember ugyanakkor elégedetten nyugtázta, hogy a hazai turisták is egyre inkább visszatérnek a Szlovák Paradicsomba. „Az emberek ismét szeretnék felfedezni Szlovákia szépségeit, érdeklődésük ma mér nem csak a tengerpartok és a világ más részei felé irányul. Egyre többen gondolják úgy, hogy Szlovákiában is számos természeti, kulturális és történelmi emlék található, melyeket meg kell ismerniük” – mondta.
Erdőalja fontos turisztikai központ a Szlovák Paradicsom nyugati részén, a Nagy-Fehér-víz torkolatánál, a Hernád-áttörés (Prielom Hornádu) vége és egyúttal a Suchá Belá-szurdok (Suchá Belá) nyílása közelében. A polgármester véleménye szerint ez a régió leglátogatottabb turistaközpontja, amely a Magas-Tátra után az ország második leginkább látogatott turistacélpontja. A turisták több szurdokot könnyedén elérhetnek innen indulva, a kis teleptől 50 méterre található a Suchá Belá-szurdok bejárata, és mindössze 700 méterre innen található a Hernád-áttörés nyugati vége. Az erdők alatt, a patak mentén 1 óra alatt a Piecky-szurdok (Piecky), majd újabb 30 perc múlva a Nagy-Sólyom-völgy (Veľký Sokol) kezdeténél találhatjuk magunkat. Ugyancsak kedvelt túracélpont a Kolostor-szurdok (Kláštorská roklina), valamint a Tamásfalvi-kilátó (Tomášovský výhlad).
Káposztafalva közigazgatási területén öt szurdok, valamint jó néhány kilométer jelzett turistaút és kerékpárút található, amelynek karbantartásáról a községnek kell gondoskodnia. A szurdokok járhatóságát az év során az állami természetvédelmi hatóság végzi, a nyári és a téli idegenforgalmi szezon előtt azonban a község és a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakembereivel közösen ellenőrzik a turistautak, valamint a biztonsági berendezések állapotát.

A szerk. megjegyzése: Azzal egészíteném ki a fenti cikket, hogy éppen tegnap (április 9-én) jártam végig a Suchá Belá-szurdokot, valamint a Hernád-áttörés nyugat részét. A szurdokban több helyen is láttunk a patak mentén felszerelésre váró sziklatálcákat, illetve a felső részen van, ahol ezeket már fel is szerelték. A Hernád-áttörésben viszont közvetlenül a Kolostor-szurdok elágazás és a függőhíd után elkorhadt és kidőlt fák nehezítik a haladást. Nem tudom, ezek a fák mikor dőltek ki, de az első sziklatálcás résznél még a láncokról sem szedték le a rádőlt vastagabb ágakat. A fenti, szépen hangzó mondatok mellett jó lenne azt tapasztalni, hogy valóban ellenőrzik a turistautak járhatóságát, és ha szükséges, a turisták biztonsága érdekében meg is tisztítják azokat…

Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; Fotó: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés