Baleset, infarktus, pánik a turistautakon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/05/03
Hirdetés

Meglehetősen sok dolguk akadt a szlovák és a lengyel hegyimentőknek a május 1-én véget ért hosszú hétvégén. A számos mentőakció közül két esetben tragikusan végződött esetnél kellett beavatkozniuk, a Szlovák Paradicsomban pedig egy sokkot kapott magyar turistát kellett lekísérniük a szurdokból.
Április 28-án, szombaton a késő délutáni órákban halálos baleset történt a Lengyel-Tátrában, ahol egy fiatal turista lezuhant a Hosszú-Giewont (Długi Giewont) gerincéről. A baleset egy meglehetősen kitett, a turistaforgalom előtt lezárt, szigorúan védett természetvédelmi területen következett be. Három fiatalember letért a jelzett turistaútról, majd a gerincről egyikük kb. 20 métert zuhant a Konrád-völgy (Kondratowa Dolina) irányába. A bejelentést követően a helyszínre repült a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) helikoptere, de az azonnali újraélesztési kísérlet ellenére a fiatal férfi életét nem lehetett megmenteni. A szerencsétlenül járt turista egyik társa a balesetet követően nem volt képes önállóan visszatérni a kitett területről, ezért két hegyimentő kísérte őt olyan területre, ahol a helikopter a fedélzetére tudta őt venni. Harmadik társuk elhagyta a helyszínt, nem ismert, hogy hová ment, valószínűleg valahogy vissza tudott térni a kitett terepről, és a Konrád-völgy felé visszatért Zakopanéba.

Április 29-én, röviddel dél előtt egy 42 éves magyar turista kérte a hegyimentők segítségét, aki a Szlovák Paradicsom legnépszerűbb szurdokvölgyében, a Suchá Belá-szurdok első vízesése, a Tálak-vízesés (Misové vodopády) létráin a tériszonyos sokkot kapott, és képtelen volt önállóan folytatni a túrát. A helyszínre érkező hegyimentők kötéltechnika alkalmazásával segítették le a meredek terepről, ezt követően Erdőaljára (Podlesok) kísérték, ahonnan egyedül folytatta útját.
Május 1-én, kedden a délutáni órákban egy 67 éves lengyel turista rosszul lett és eszméletét vesztve összeesett a Suchá Belá-szurdokban, az Ablakos-vízesés (Okienkový vodopád) közelében. A nehezen hozzáférhető helyen történt rosszulléthez azonnal elindultak a hegyimentők, de arra túrázó turisták, köztük egy orvos közben megkezdték a férfi újraélesztését, ám az orvos, valamint az időközben megérkező hegyimentők minden erőfeszítése ellenére a lengyel férfi életét nem sikerült megmenteni.

Hirdetés
Hirdetés