A Kyseľ-szurdok via ferratája az ínyencek kedvence lett Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/11/10
Hirdetés
A Szlovák Paradicsomban található Kyseľ-szurdok via ferratája a téli időszakban, november 1-től zárva van a nyilvánosság előtt, a turisták legközelebb csak 2018. június közepétől látogathatják. Az idei év túrázásra engedélyezett négy és fél hónapjában kb. 15.000 turista váltott belépőt a szurdokba. „Természetesen a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park legnépszerűbb látnivalóihoz, a Suchá Belá-szurdokhoz, a Hernád-áttöréshez és a Dobsinai Jégbarlanghoz képest ez csak töredéke azok látogatottságának. A Kyseľ-szurdok viszonylag nehezen hozzáférhető, csak önmagának a szurdoknak az eléréséhez legkevesebb 2 óra szükséges, így aztán ez egy egész napos, viszonylag igényes kirándulás” – mondta Tomáš Dražil, a nemzeti park igazgatója. Hangsúlyozta, hogy a Kyseľ-szurdok újbóli kiépítése során nem a tömegturizmus idevonzása volt a cél, szavai szerint inkább azoknak ajánlják ezt a túrát, akik a Szlovák Paradicsom igazi vadságát és gyönyörű tájait szeretnék felfedezni.

 

Az elmúlt évhez képest az idei év újdonsága a szurdok kezdetén lévő, mintegy 100 méter hosszú szakasz kiépítése volt, amely az igazgató szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. „Ezt a szakaszt azért építettük ki, hogy meggátoljuk a szurdok feletti meredek lejtőkön élő növényzet károsítását. Az elmúlt évben ugyanis magas vízszint esetén ugyanis sok turista nem a patak medrében, hanem a szurdok feletti lejtőkön haladt” – magyarázza. Ma már a látogatók eldönthetik, hogy a patak medrében, vagy a sziklafalba erősített hágcsókon teszik meg ezt a szakaszt. „Nagyon fontos számunkra, hogy a szurdok feletti lejtők ne szenvedjenek semmilyen károkat” – tette hozzá.

 

A via ferratán most általános karbantartást végeznek, ellenőrzik a hágcsókat és a biztonsági drótköteleket. „Lehetséges, hogy a vasalt szakaszokon kívül néhány helyen egyértelműbben meghatározzuk az ösvény vonalvezetését. A hordalék mozog a szurdokban, magasabb vízállás esetén sokszor teljesen átrendeződik, amire nekünk azonnal reagálni kell, és legkésőbb a következő szezon kezdete előtt döntünk arról, szükség van-e valamiféle javításra” – mondta az igazgató.
A Kyseľ-szurdokot négy évtizedes lezárást követően 217 augusztusának közepén nyitották meg ismét a nyilvánosság előtt. A via ferrata utak kedvelői június 15-től október 31-ig túrázhatnak a szurdokban, és az igazgató szerint fontos mindenkinek tudni róla, hogy a szurdok télen és tavasszal le van zárva. „Negyven évig teljes nyugalom volt a szurdokban, mindenféle emberi beavatkozás nélkül, mint pl. a fakitermelés vagy a turizmus. A növényzet és az itt élő állatok zavartalanul fejlődtek. Nagyon óvatosnak kell lennünk, a természet védelme abszolút prioritást élvez. Az élőhelyeknek szükségük van a regenerálódásra, hogy tavasszal zavartalanul fejlődhessen, a védett állatvilágnak pedig a téli és az érzékeny tavaszi hónapok nyugalomra van szüksége” – magyarázza a szakember.
A nemzeti park látogatóinak több helyen is táblákon jelzik a szurdokban történő túrázás időszakos tilalmát. A korlátozások figyelmen kívül hagyása 66 € büntetést vonhat maga után.

 

 
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés