150 éve született Hajts Béla

150 éve született Hajts Béla

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/04/15
1872-ben született Hajts Béla (1872-1926), az iglói fiúiskola tanára. 1918-tól a Magyarországi Kárpátegyesület Iglói Osztályának elnöke.
Hirdetés
145 évvel ezelőtt, 1872-ben született Hajts Béla (1872-1926), az iglói fiúiskola tanára. 1918-tól a Magyarországi Kárpátegyesület Iglói Osztályának elnöke, s úgy e szervezet, mint a szepesi turista élet irányítása alatt élte fénykorát. Igló környékét illetően ő honosította meg a „Paradicsom” nevet, akkor még „Felső-Magyarország Paradicsoma” néven (mai szlovák nevén Slovenský raj, eredeti földrajzi nevén Káposztafalvi-mészkőhegység). A Kápolna-, a Meszléri- és Karoliny-vízeséseknél az Iglói Osztály tagjainak közreműködésével előbb fa-, később vaslétrákat és átjárókat készítve tárta fel a Kyseľ-szurdok szépségeit. A Menedékkő-fennsíkon az osztály vezetése alatt felépítették a róla elnevezett, 1922. szeptember 23-án átadott Hajts Béla menedékházat, és ennek közelében a Posewitz-lugast.
150 éve született Hajts Béla-1
Hajts Béla menedékház
150 éve született Hajts Béla-1
Forrás: Fortepan gyűjtemény
Vezetése mellett tárták fel a Porácsi-, Kotterbachi-, Barát-, Ördög-, Rózsa-, Medvelyuk-barlangokat, s látták el sodronnyal a „Hajts-tölcsért”. Egész életét „Felső-Magyarország Paradicsoma”, ezzel együtt a turistaság népszerűsítésének szentelte: minél több hívet szerezni a turistaságnak, s mindenek fölött hőn szeretett „Paradicsomának”. Újságokban megjelent cikkei, fényképei, kirándulásai mind-mind ennek a nemes ügynek a szolgálatában álltak. Jártában-keltében értékes leletekre lelt – például a barlangok és keltakori teraszépítkezések prehisztorikus maradványaira –, melyeket módszeresen gyűjtött össze.
150 éve született Hajts Béla-2
Hajts Béla emléktáblája a Szlovák Paradicsomban
150 éve született Hajts Béla-2
Forrás: Nagy Árpád
Tette mindezt akkor is, amikor az államfordulat után elvesztette tanári állását, mivel nem tette le a hűségesküt az új csehszlovák államra.
Hirdetés
Hirdetés