A Szlovák Paradicsom NP vezetője szerint idővel máshol is bevezetik a belépődíjat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/07/28
Hirdetés
A Magas-Tátrában jelenleg is folynak az előkészületek a minimum 1 € önkéntes belépődíj bevezetésére, ezzel szemben a Szlovák Paradicsomban (Slovenský raj) jelenleg egy felnőtt turista 1,5 €-t fizet a technikai eszközökkel felszerelt ösvényekre történő belépésért. A Tátra északi oldalán nagy tapasztalattal rendelkeznek a Tátra védett területeire való belépés díjának beszedésében, ott ugyanis csaknem 30 éve van belépődíj. Egy felnőtt turista 8 złotyt, vagyis kevesebb, mint két eurót fizet naponta a parkban való tartózkodásért.
Szlovákiában a nemzeti parkba történő belépésért jelenleg csak a Szlovák Paradicsomban kell fizetni. A nemzeti park igazgatója, Tomáš Dražil az aktuality.sk oldalnak adott rövid interjújában ismertette a díj beszedésével járó tapasztalatokat:

Milyenek voltak a kezdetek, amikor a Szlovák Paradicsomban belépőt kellett fizetni a nemzeti park egyes turistaútjainak használatáért?
Először is a Szlovák Paradicsomban a nemzeti parkba nincs belépő, csak azokon az ösvényeken kell belépőt fizetni, ahol az egyes szurdokokban történő áthaladást lehetővé tevő technikai eszközök – létrák, sziklatálcák, hidak és doronglétrahidak – találhatók. A díjat az 1990-es évek végén vezették be, a technikai segédeszközök használati díját azok az önkormányzatok szedik be és kezelik, amelyeknek a területén található az adott turistaút. Ezek Szepessümeg (Smižany), Káposztafalva (Hrabušice) és Szepestamásfalva (Spišské Tomášovce) települések. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park Igazgatósága csak egy esetben, mégpedig a nemzeti park kezelésében lévő Kyseľ-szurdokban található via ferrata esetében szedi be a díjat.
 
Ha összehasonlítjuk a maival, elfogadtak-e a látogatók egy ilyen rendszert, amely például általában külföldön működik?
Szerintem itt már megszokták az emberek. Kicsit bonyolult a rendszer, mert a díjat három önkormányzat szedi be, de az összege megegyezik, így a látogató nem látja a különbséget. A díjat csak egyszer kell befizetni, mégpedig annak az önkormányzatnak, amelynek területén a fizetős turistaútra lépünk.
 
Mennyi díjat szednek be, és mire használják fel a pénzt?
Csak általánosságban tudok válaszolni, hogy a díj beszedése elsősorban a műszaki berendezések javítására, karbantartására irányul. Mivel azonban nem általunk beszedett díjról van szó, ennek mértékéről és felhasználásáról az egyes önkormányzatoknál kell érdeklődni.
 
Gondolja, hogy az önkéntes belépődíj beszedése hozzájárulhat a turisták szolgáltatásainak javításához a Magas-Tátra magashegyi turistaútjain?
Úgy gondolom, hogy nem csak a Tátrában, de idővel a többi nemzeti parkban is be fogják vezetni a belépődíjat. Az ebből származó bevételt azonban a nemzeti park turisztikai infrastruktúrájának és szolgáltatásainak színvonalának javítására kell fordítani.
 
Hogyan működik a belépődíjak beszedése a Szlovák Paradicsomban?  
A műszaki létesítmények gondozása és karbantartása az azokat birtokló önkormányzatok feladata, és a területre történő belépéskor a látogatóktól díjat szednek a használatukért. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkba szóló belépőjegy ára tartalmazza a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) biztosítását, amely fedezi a technikai segédeszközök használata során bekövetkező esetleges balesetet követő mentőakció költségeit, ezen kívül a bevételekből fedezik a technikai segédeszközök felújításának költségeit.
 
1 napos jegy:
Felnőttek: 1,50 €
6 éves kor alatt: ingyenes
6-15 éves gyermekek: 0,50 €
62 év feletti nyugdíjasok: 0,50 €
 
3 napos jegy:
Felnőttek: 3,50 €
6 éves kor alatt: ingyenes
6-15 éves gyermekek: 1,00 €
62 év feletti nyugdíjasok: 1,00 €
 
5 napos jegy:
Felnőttek: 6,00 €
6 éves kor alatt: ingyenes
6-15 éves gyermekek: 1,50 €
62 év feletti nyugdíjasok: 1,50 €
 
Belépési pontok (jegyátvételi pontok):
Csingó (Čingov) – parkoló, Partizánska lávka;
Erdőalja (Podlesok) – parkoló, Hernád-torok (Prielom Hornádu), Suchá Belá-szurdok (Suchá Belá)
Fűrész-telep (Píla) – parkoló (Piecky), Nagy-Sólyom-völgy (Veľký Sokol), Zejmar-szurdok (Zejmarská roklina)
 
A technikai segédeszközök használati díjának beszedése az alábbiak szerint történik:
Csingó: június – szeptember naponta, április – május és október csak hétvégén.
Erdőalja, Fűrész-telep, Nagy-Sólyom-völgy: április – október naponta, novemberben csak hétvégén
Zejmar-szurdok: június – szeptember naponta, április-májusban és októberben csak hétvégén.
Forrás és fotó: https://www.aktuality.sk

Hirdetés
Hirdetés