Kyseľ-szurdok a feltárástól a tűzvészen át a ferratáig Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/07/04
Hirdetés

 

 

Immár több mint 40 év telt el a Kyseľ-szurdokban keletkezett tűzvész, majd a szurdok ezt követő lezárása óta. A négy évtized során számos nosztalgikus hangulatú írás jelent meg a turisták számára nem hozzáférhető szurdokról, amely a tűzvészt megelőzően a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park legnépszerűbb szurdokai közé tartozott. 2016-ban aztán elérkezett a nap, amikor nem hagyományos módon, hanem via ferrata útvonalnak kialakítva ismét megnyitották a turisták előtt a szurdokot. Ezúttal a szurdoknak a XX. század elején történt feltárásával, valamint az 1976-ban bekövetkezett tűzvész részleteivel ismerkedhetünk meg.
A Magyarországi Kárpátegyesület (MKE) 1898-ban ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. Az egyesületben igen aktív tevékenységet folytatott az Iglói (ma Spišská Nová Ves) osztály, akik ebben az időszakban tűzte maga elé célul a Káposztafalvi-mészkőhegység és a Glac-fennsík közötti területen fekvő szurdokvölgyek feltárását. Az osztály fiatalja elsőként a Kis-Sólyom-völgyet (Malý Sokol) vették célba, ahová a szurdok természeti szépségein túl az ott megtalálni vélt havasi gyopár is csábította őket. A Glac-fennsík erdésze tette be a bogarat fülükbe, aki mutatott nekik néhány gyopárt a Kálvária szikláin. Bár a Kis-Sólyom-völgy volt a havasi gyopár megtalálásának elsődleges célpontja, végül mégis a Nagy-Sólyom-völgy (Veľký Sokol) lett az elsőként feltárt szurdok.

 

Ezt követően kezdődött meg a hegység szurdokvölgyeinek fokozatos feltárása és bejárása, az akkoriban a Felvidék Paradicsomának nevezett hegység egyre több turistát csábított. Tíz év alatt feltárták a Glac-fennsíkra vezető összes szurdokot, így a Nagy- és Kis-Sólyom-völgyet, a Suchá Belá-szurdokot, a Hátsó-lyukat (Zadné Diera), a Kyseľ-völgyet (Kyseľ), a Sólyom-völgyet (Sokolia dolina), és végül a Piecky-szurdokot (Piecky). 1912-ig minden szurdokot feltártak és megismertek, közülük a Suchá Belá-szurdokot, a Kyseľ- és a Sólyom-völgyet téli körülmények között is. A szurdokok és szakadékok bejárása a maga idejében kiemelkedő teljesítménynek, a hegymászó tevékenység csúcspontjának számított.

 

Eljött aztán az 1976-os év, amikor az addigra jól járható, megfelelően felszerelt és karbantartott Kyseľ-szurdok számára katasztrofálisnak bizonyult. Azon a nyáron rendezték mag a XXI. Szepesi Napokat Iglón, ezzel egy időben pedig nagy tömegeket megmozgató turistatalálkozót tartottak Erdőalja (Podlesok) központtal. A találkozó résztvevői és a turisták 1976. július 17-én egyszer csak nagy mozgolódásra és egyre erősödő hangzavarra lettek figyelmesek. Az Erdőalján található kemping és sátortábor mellett, a Ruman-hegyre és a Suchá Belá-zárlathoz vezető úton tűzoltóautók, tartálykocsik, az erdőtüzek megfékezéséhez használatos eszközöket szállító teherautók követték egymást, amelyeket az eszközöket kezelő tűzoltókkal és erdészekkel együtt a szurdokban keletkezett tűz oltására vittek fel a hegyre. Azokban a napokban arrafelé napos, rendkívül meleg időjárás volt, gyakorlatilag alig elviselhető hőség uralkodott. A tüzet valószínűleg ismeretlen turisták által nem megfelelően eloltott tábortűz miatt keletkezett, akik július 16-ról 17-re virradó éjszaka tartózkodtak a szurdokban.
A tűzvészt követően négy évtized múltán kezdődtek meg a szurdok ismételt megnyitásának előkészületei, de a különböző turistaszervezetek az ezt megelőző időszakban sem voltak közömbösek a szurdok iránt, időről időre a múltban is felmerült az újbóli megnyitás lehetősége. 2015-ben látott napvilágot a szurdok újbóli megnyitásának végleges terve, amely szerint az egykori legnépszerűbb szurdokvölgyet Via ferrata útvonalként nyissák meg a látogatók előtt. Ezt először csak szűk körben hozták nyilvánosságra, hiszen az elsődleges érdek ekkor is a természetvédelmi feladatok maradéktalan ellátása volt. 2015 májusában kezdődtek meg a via ferrata építési munkálatai. Ahhoz, hogy a szurdok ismét járható legyen, a beépítésre kerülő technikai eszközöket a munkákat végzőknek a saját hátukon vagy a vállukon kellett a helyszínre szállítani. A munkák döntő részét a tapasztalt hivatásos és önkéntes hegymentők végezték, de a fiatalok is aktívan kivették részüket a nehéz terepen folyó útépítésből.
A történet vége minden bizonnyal sokak számára ismert, 2016 augusztusában, 40 év után a Kyseľ-szurdokot ismét megnyitották a turisták előtt. De ez már egy másik történet…
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés