Légtorna a szurdokparadicsomban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/11/21
Hirdetés
Amikor egy túrázó már biztos léptekkel halad a Rám-szakadékban és valami nagyobbat, látványosabbat szeretne, akkor szokták ajánlani a Budapesttől mindössze 250 kilométerre fekvő Szlovák paradicsomot. Ez nem valami kiépített kalandpark, hanem Európa egyik legszebb természetes szurdokrendszere.
A Szlovák paradicsom az Alacsony-Tátra mellett, attól kicsit keletre található, földrajzi neve eredetileg: Káposztafalvi-mészkőhegység, a felette fekvő Káposztafalváról (Hrabušice). A körülbelül Mecsek nagyságú, de annál magasabb területet két folyó és három patak szabdalta fel, ezért tele van völgyszakadékokkal és vízesésekkel. A víz tavasszal és ősszel zubog a leglátványosabban. A karszthegység számos túraútvonala és szurdoktúrája közül egy hosszú hétvégére való csomagot ajánlunk.
A túrák többségének a kiindulópontja a hegység északi lábánál fekvő Erdőalja (Podlesok). Magyarország legnagyobb részéről Hatvan–Salgótarján felől a legjobb megközelíteni kocsival. Tömegközlekedéssel (busz, vonat) Poprád a fő irány, onnan pedig a helyi járatokkal kell kisakkozni a maradék utat. Szállást a környéki településeken lehet találni.

Tehát a központi erdőaljai (podlesoki) parkolóból érdemes elindulni a túrára. (A parkolás egy napra 2 euró, a felnőtt belépő 1,5, a gyerek 0,5 euró.) Bemutatkozó útnak adja magát a Suchá Belá, aminek a bejárata szinte ott nyílik a parkolónál, egyben az egyik leglátványosabb, ennek következtében a leglátogatottabb szurdok.
1. A Suchá Belá-szurdok
A Suchá Belá dolina nagyjából Száraz-Fehér-szurdokot jelent. Maga a szurdokvölgy egyébként egyáltalán nem száraz, legalábbis a felső részen szép vízesések vannak. Elnevezése inkább onnan származhat, hogy a völgy patakja az alsó, kevésbé vadregényes részen elbújik a föld alá.
A völgy a parkolótól néhány száz méterre kezdődik a zöld jelzésen. Kezdetben a patakmeder fehér mészkövein ugrálnak a turisták. Ahogy haladunk felfelé, a völgy úgy szűkül. Megjelennek az első, úgynevezett doronglétra-hidak. Ezek a faalkalmatosságok az egyre szaporodó csobogókon, medrecskéken segítik át a túrázót, azonban vigyázni kell velük, mert vizesen csúsznak.
Feljebb érve beleszaladunk a Misové vízesésbe, aminek a tetejére egy kb. 60 fokos szögben dőlő vaslétra visz fel. Kapaszkodni a sziklán lifegő vasláncba lehet. Az első általános reakció a létra láttán az ámulat, majd egy kis sápadt remegés, de mindenki sikeresen felmászik rajta. Ferrata szett fölösleges, de a fokozott biztonsági felügyelet elengedhetetlen.
Az index.hu teljes cikke itt olvasható!
Forrás és fotó: https://index.hu

Hirdetés
Hirdetés