Doronglétrák cseréje a Piecky-szurdokban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/05
Hirdetés
A Szlovák Paradicsom Piecky-szurdokának doronglétrahídjai és fából készült egyéb segédeszközei mára elég rossz állapotba kerültek, ezért a nyári idegenforgalmi szezont követően, október második felében elkezdték a doronglétrahidak cseréjét. A munkák miatt a Piecky-szurdok októberben nem is látogatható. A szurdokban mintegy 140 méter hosszban cserélik ki a fából készült hidakat és lépcsőket, a Vernár községből beszerzett faanyagot Erdőaljáról (Podlesok) helikopterrel szállítottak a szurdokba. A helikopter a szurdokban több helyre is kiszállított néhány köteg vörösfenyőt, egy-egy köteg súlya kb. egy tonna volt. A doronglétrák cseréjét egy időben a szurdok négy pontján kezdték meg.

„Az új hidakat, lépcsőket vörösfenyőből készítették el, amely ellenállóbb és tartósabb, mint a közönséges lucfenyő. A Piecky-szurdokban közel 20 köbméter fát építenek be” – mondta Jana Skokanová, a Szlovák Paradicsom mikrorégió elnöke. A szurdokban történő túrázást lehetővé tevő eszközök cseréjét részben a mikorégió, részben Káposztafalva (Hrabušice) község önkormányzatának költségvetéséből finanszírozzák. Ahogy azt az illetékes elmondta, a doronglétrák cseréje 1.900 euroba kerül, további költségeket jelent a helikopter használata. A Piecky-szurdok mellett a fából készült eszközöket a Kis- és Nagy-Kyseľ-völgyben, valamint a Fehér-patak völgyében is lecserélik. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park és a Hegyi Mentőszolgálat jelentése szerint a rekonstrukciós munkák során rozsdamentes eszközökre cserélik le a Hernád-áttörés fémhágcsóit, valamint a Suchá Belá-szurdok fémeszközeinek egy részét is. „Az a célunk, hogy a rekonstrukciós munkák még a következő nyári szezon előtt befejeződjenek. A Piecky-szurdokban már októberben befejeződnek a munkák, a további felújításokra pedig az időjárás alakulásának függvényében folyamatosan kerül sor” – mondta a mikrorégió vezetője.
„Azt gondolom, a következő 10-15 évben nem lesz szükség a fából készült eszközök cseréjére, melyeket egész évben, folyamatosan cserélünk. Leggyakrabban a doronglétrahidak létrafokainak cseréje válik szükségessé” – mondta Káposztafalva község egyik alkalmazottja, aki öt társával látott hozzá a munkához. „Fokozatosan, felülről lefelé haladunk a szurdokban. Megvizsgáljuk, és ha szükséges, kicseréljük a régi doronglétrákat. Reméljük, hogy ebben a hónapban, a szurdok zárva tartásának idején be tudjuk fejezni a munkát. Ez nagy kihívást jelentő feladat, amely kellő erőt és odafigyelést követel, különösen azért, mert a létrák eső után nagyon csúszósak. Nagy segítség számunkra, hogy a faanyagot helikopterrel a szurdokba szállították, mert ha ezeket kézi erővel kellet volna a helyszínre szállítani, a munka sokkal hosszabb ideig tartott volna. Csodálom azokat, akik 40-50 évvel ezelőtt elhelyezték a szurdokban a doronglétrákat. Ez a munka mindig kihívást jelent ebben a környezetben” – tette hozzá a munkás.
A doronglétrahidak cseréjéről szóló fotók itt tekinthetők meg!

Hirdetés
Hirdetés