Nagy-Sólyom-völgy – monumentális sziklafalak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/14
Hirdetés

A Nagy-Sólyom-völgy a Szlovák Paradicsom északi részén, a Glatz-fennsík nyugati lejtőin található. A völgybe a Káposztafalvához (Hrabušice) tartozó Fűrésztelep (Píla) közelében található egykori erdészháztól indulhatunk a sárga jelzésű egyirányú, csak felfelé járható turistaúton. Ez az egyirányúsítás a nemzeti park más szurdokaiban is megszokott, amely a turisták biztonságát és a szurdokban történő folyamatos haladást szolgálja.
 
A Nagy-Sólyom-völgyben vezető, 289 méter szintkülönbségű túra menetideje 2,5-3 óra, de ez nagyban függ a pillanatnyi vízszinttől és a látogatók létszámától.
A Nagy-Sólyom-völgy elnevezése valószínűleg egy legendából származik, amely még a szénégetők idejéből származik. A legenda szerint egyszer egy asszony, karján elsőszülött gyermekét babusgatva ebédet hozott a völgyben dolgozó férjének. Miközben feltálalta férjének az ebédet, a fiúcskát a zöld pázsitra fektette. Hirtelen egy nagy, sólyom formájú madár repült el felettük, aki észrevette és felkapta a gyermeket. Azt mondják, a gyermek csontjai ma is ott vannak valahol a völgy megközelíthetetlen sziklafalainak egyikén… A név eredetének egy másik, prózaibb változata szerint a mészkő sziklák sziluettje a környező hegyekből nézve egy repülő sólyomra emlékezteti a szemlélőt.
A Szlovák Paradicsom feltárása tulajdonképpen a Nagy-Sólyom-völgy feltárásával vette kezdetét. Az első ismert turisták, akik végigjárták a völgyet, Róth Márton és társai voltak 1898-ban. Eredeti szándékuk az volt, hogy havasi növényeket keressenek ezen az akkor még feltáratlan területen. Itt készültek később a Szlovák Paradicsom szurdokvölgyeit bemutató első fényképfelvételek, mégpedig Forberger Vilmosnak köszönhetően.
Mésztufás források
A Nagy-Sólyom-völgyben történő túrázás megfelelő tapasztalatot igényel. Ez a leghosszabb szurdok a nemzeti parkban, hosszúsága közel 6 km. A turistaút szinte egész végig a patak medrében vezet, hatalmas, olyakor 300 méter magas mészkősziklák alatt. A sziklafalakon egyedi, meglehetősen ritka növényzetet láthatunk, az itt élő fenyők olyanok, mintha közvetlenül a sziklából nőttek volna ki. A völgy a nemzeti park legszigorúbban védett területei közé tartozik. A völgy legfőbb jellemzője a magas vízállás, ezért szinte lehetetlen száraz lábbal végigjárni. Ennek az ellenkezője igaz a téli időszakban, amikor a víz megszokott zúgása elhalkul, hiszen a hideg fantasztikus jégképződményeket megformálva csendre inti azt. A vízesések ekkor gyönyörű jégesésekké válnak.
A Nagy-Sólyom-völgyben, annak ellenére, hogy csaknem 6 km hosszú, nem találunk olyan sok vízesést, mint a hegység más szurdokvölgyeiben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a völgy kevésbé lenne vonzó. A vízesések hiányát kompenzálják a völgy hatalmas mészkőmasszívumai. Kb. a völgy felénél érkezünk meg annak legvonzóbb részéhez. Az itt magasodó, nagyjából egy méter szélességű sziklafalak alkotják a szurdok legszűkebb, Kő-kapu (Kamenné vráta) nevű részét, melyen fából készül doronglétrahidakon juthatunk át.  Ezt követően két jelentősebb vízesés következik: elsőként a 8,5 méter magas Kis-vízesés (Malý vodopád), majd nem sokkal utána a 7 méter magas Nagy-vízesés (Veľký vodopád). Ironikus, hogy a Kis-vízesés magasabb, mint a Nagy-vízesés, ennek oka valószínűleg az, hogy nem azonos vízhozam mellett nevezték el őket.
A vízeséseket elhagyva érkezünk meg a szurdok talán legszebb részéhez, a Róth-szakadékba (Róthová roklina). Az útnak e rövid, de rendkívül festői szakasza a szurdok egyik feltárójáról kapta nevét, erre egy, a sziklafalra erősített emléktábla hívja fel a figyelmet.
Az út utolsó, erdőben vezető része már könnyebb terepen vezet. A völgy turistaútja a Glatz-utat elérve ér véget, 899 méter tengerszint feletti magasságban. Előttünk van még a visszaút, melynek különböző változatai közül válogathatunk. Fizikailag ekkor már valószínűleg fáradtak leszünk, de a völgyet végigjárva lélegzetelállító élménnyel lettünk gazdagabbak. Meghódítottuk a Szlovák Paradicsom leghosszabb, legimpozánsabb szurdokvölgyét, amely minden évszakban lenyűgöző!
Hirdetés
Hirdetés