Vizes tanösvény a Dobsinai-jégbarlangnál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/04/24
Hirdetés

2009 májusában a Gölnic vizes élőhelyeit bemutató új tanösvény nyílt a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban, a Dobsinai-jégbarlang közelében. A jégbarlang az egyik leglátogatottabb turistaközpont a nemzeti park területén, ez a tanösvény megalkotó szerint jól kiegészíti az itteni látnivalókat, alternatív lehetőséget nyújtva a barlanglátogatást megelőző, vagy az azt követő idő hasznos eltöltésére. Ez az egyik első, ilyen típusú tanösvény egész Szlovákiában.

Az útvonalon 10 tájékoztató tábla nyújt értékes információt az érdeklődőknek. A sérülékeny élőhelyeken vezető szakaszon pallók teszik lehetővé az átjutást, ennek köszönhetően a látogatók száraz lábbal kelhetnek át a vizes élőhelyeken.
A tanösvény 500 méter hosszú, a vasútállomás és a nagy parkoló közötti területen található, és a barlanglátogatás mellett a település újabb látnivalójának szánják. A tanösvényen felállított tájékoztató táblákat a nemzeti parkkal hosszú távú együttműködésben dolgozó vállalkozás készítette, emellett különféle nyomtatott anyagokkal, így tájékoztató füzetekkel és térképekkel láttak hozzá az új tanösvény népszerűsítéséhez. A párás környezetben vezető területen történő áthaladás lehetővé tevő pallók hosszú élettartamú akácfából készültek, amely hosszú távon biztosítja a területek járhatóságát.
Már megnyitása idején kilátásba helyezték a tanösvény meghosszabbítását, új, nem hagyományos elemekkel történő bővítését. Ilyenek pl. azok a megfigyelőhelyek, amelyek lehetővé tennék a látogatóknak, hogy betekintést nyerjenek a Gölnic árterében álló fák koronái alá.
A tanösvény megnyitása a Life elnevezésű projekt részeként valósult meg, melynek köszönhetően a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban folyamatosan felülvizsgálják és ha szükséges, helyreállítják a turistaösvényeket, tanösvényeket, információs központokat és egyéb kiszolgáló létesítményeket, a turizmus és a természetvédelem érdekében. A programnak van egy, a hétköznapi látogató által nem látható része, a projektnek köszönhetően ugyanis az érintett szervezetek egyre inkább a fenntartható jövő zálogaként, és nem teherként tekintenek a természetvédelemre. A Life programnak köszönhetően a nemzeti parkban kémiai anyagok használata nélkül harcolnak a szúkárok ellen, ennek köszönhetően sikerült helyreállítani és fenntartani az értékes réti közösségeket.
Forrás és fotó: http://barlog.blog.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés