Botrány a Bachleda-völgyben: ez a kilátás kerül 20 euróba? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/05/27
Hirdetés
Szlovákia egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága ellentmondásos reakciókat vált ki az emberekből. A Zár (Ždiar) község szélén található Bachleda-völgyben (Bachledová dolina) 2017 őszén átadott Lombkorona tanösvény (Chodník korunami stromov) meglátogatásáért egy felnőtt látogatónak a felvonóval együtt 20 €-t kell fizetni. A turisták többsége viszont a szociális környezetben csalódva tér vissza a völgybe, hiszen a kilátótoronyból felejthetetlen kilátást várnak, helyette viszont építkezést és erdőirtást kapnak.
A 600 méter hosszú tanösvény saját honlapján azzal csábítja a turistákat, hogy „…a 32 méter magas kilátótoronyból tökéletes panoráma tárul a szemünk elé, melynek köszönhetően szinte a tenyerünkön hordozhatjuk a Bélai-Tátra csúcsait, szemünk elé tárul az egyedülálló Pieninek és a festői Zamagurie látképe. Az ide érkező turisták – számuk a turistaközpont szóvivője szerint a nyári szezonban naponta 1000-2000 fő között van – természetesen ezt a panorámát várják.

„Régóta készültem már a tanösvény meglátogatására. Az első csalódás a pénztárnál ért, amely lent van, a felvonó alsó állomásán, így a belépőjegy megvásárlásakor fogalmam sem volt, milyen szörnyű látvány vár minket odafent. Szeretem a természetet, fent azonban csak egy építkezés várt ránk, és a tanösvény, tele emberekkel, néhány fával körülvéve, melyek nem tűntek egészségesnek” – mondta el az egyik látogató.
Hasonló tapasztalatokról számolt be egy fiatal bajmóci házaspár is. „Szégyen! Az információs táblán az olvasható, hogy a tanösvény építéséhez 1000 köbméter fát használtak fel. Ennyi fát elpusztítani ehhez a konstrukcióhoz, és ide telepíteni az üdülőhely fölé, ráadásul ez az építkezés, melyet a 20 € belépőért a toronyból láthatunk, sokkoló volt számunkra”.
Egy kassai hölgy, aki a férjével és a lányával érkezett, ennél pozitívabb véleményt fogalmazott meg. „Másodszor vagyunk itt a családdal, de a tanösvényen most mentünk végig először. Maga az ötlet nagyon jó, másrészt viszont a folyamatban lévő építkezés sokat ront az összképen”.
A turistaközpont vezetősége tájékoztatta a közvéleményt, hogy a kilátótorony közelében a turisták és a családok részére panoráma étterem épül terasszal és egyéb létesítményekkel. „Annak érdekében, hogy az épület ne zavarja a Tátrára és a környező természetre nyíló kilátást, a tervezők úgy döntöttek, hogy elrejtik azt a föld alá, és zöldtetős beruházásként valósítják meg. Ez azt is jelenti, hogy ez egy bonyolultabb konstrukció, hosszabb építési munkákkal, úgy becsüljük, hogy a munka még több hónapig fog tartani” – tette hozzá a z üdülőhely szóvivője.
Forrás és fotó: https://www1.pluska.sk

Hirdetés
Hirdetés