Medvedí rok tanösvény, avagy egy év egy medve életében

Medvedí rok tanösvény, avagy egy év egy medve életében

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/09/26
A gyönyörű Poduplaszki-völgyön (Bielovodská dolina) keresztül vezető útvonalon lépésről lépésre bemutatjuk Önnek erdeink legnagyobb vadállatainak meglepően békés természetét.
Hirdetés
„A gyönyörű Poduplaszki-völgyön (Bielovodská dolina) keresztül vezető útvonalon lépésről lépésre bemutatjuk Önnek erdeink legnagyobb vadállatainak meglepően békés természetét. Együtt megnézzük, hogy az év különböző időszakában mivel töltik a medvék az idejüket, hol tartózkodnak, mi történik az életükben. Talán meglepődik, ha megtudja, hogy a medvék étrendjének akár 90%-a növényi táplálékból áll – általában fű, fekete vagy vörös áfonya után kutatnak. Az embert semmiképpen sem tekintik potenciális zsákmánynak. A medvéktől nem kell félni, de fontos tudni hogyan viselkedjünk annak érdekében, hogy ha találkozunk velük, a viselkedésünket ne tekintsék fenyegetésnek. Ezen a tanösvényen azt is megmutatjuk, hogyan kell ezt megtenni! Ezen kívül bemutatjuk hogyan lehet észrevenni a medvék nyomait, ürülékét és a természetben való jelenlétük egyéb jeleit. A látogatókat a jól ismert szlovák ökológus és természetvédő Erik Baláž kíséri el, aki 300 esetnél hagyta abba a medvékkel való találkozások számolását. Erik 15 éve intenzíven figyeli a medvéket, ez inspirálta a „Strážca divočiny„ (A vadon őre) című film elkészítésére és a „Posledná pevnost” (Az utolsó erőd) című könyv megírására.

Praktikus információk

Ami az útvonalat illeti, ez a legnehezebb a természetjáró tanösvényeink közül – azoknak való, akik tényleg levegőzni akarnak! Az ösvény végig a Poduplaszki-völgyben vezet a Litvor-tóig (Litvorové pleso), ami egy irányban kb. 12 km. Különböző természeti környezetben – a patak mentén, az erdőn, réteken keresztül egészen a magas hegyekig – vezet.
Annak ellenére, hogy itt élnek, nagyon kicsi az esélye a medvékkel való találkozás esélye, mivel a medvék kerülik a kijelölt túraútvonalakat.
Az útvonal megközelítését a túraútvonalak téli lezárása befolyásolja, november 1. és június 14. között csak a Poduplaszki-völgyben található erdészházig (Horáreň) lehet túrázni (6/20 megálló).

Mielőtt elindulunk…

1. Ha még nem tette meg, telepítse a Lesmír alkalmazást a mobiltelefonjára.
Az alkalmazás iOS és Android rendszerre is elérhető.
2. Jelentkezzen be, és töltse le a nyomvonalat az alkalmazásba.
Fontos: az adatok nagysága miatt az utazás előtt, Wi-Fi kapcsolaton keresztül töltse le a nyomvonalat, melynek mérete kb. 900 Mb.
3. Induljon el a tanösvényen!
A Lesmír végigkíséri az ösvényen, a megállóban pedig feloldja az elkészített tartalmat.

A tanösvény paraméterei

Elhelyezkedése: Magas-Tátra, Poduplaszki-völgy
Nehézsége: 5/5
Hossza: 12 km
Idő: 4 óra 30 perc (csak oda)
Szintkülönbsége: 920 m.
Medvedí rok tanösvény, avagy egy év egy medve életében-1
Barnamedve
Medvedí rok tanösvény, avagy egy év egy medve életében-1
Forrás: www.lesmir.sk

Mi az a Lesmír

A Lesmír a tanösvényekhez használható túravezető mobilalkalmazás formájában, amely lehetővé teszi a természet aktív megismerését a szabadban, a terepen. A videóban a szakértő (ezen a tanösvényen Erik Baláž) elmagyarázza hol vagyunk, és mi az ami itt érdekes. A videók rajzfilm-animációkat, történelmi képeket és vadon élő állatokról készült exkluzív felvételeket is tartalmaznak.”
Forrás és fotó: https://www.lesmir.sk

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés