2013. augusztus 27., kedd

Trianonnal elvesztettük a medvéket is

Ugyan Magyarországon elég régóta nem élnek medvék, az állat a legismertebbek egyike nálunk is. A mesékben élő mackók által kialakított kép azonban csalóka lehet. A hírekben egyre több medvetámadásról olvasni, kóbor példányok pedig Magyarországon is előfordulhatnak. Mit kell tenni, ha támad a medve? Tényleg szereti a mézet?
Székelyföldön egyre több a medvetámadás, tavaly májusban a Tátrában váltott ki pánikot egy példány, júniusban a szlovákiai Breznóbányán harapott vállon egy erdészt egy medve, szintén júniusban pedig egy Felvidékről átcsatangolt veszélyes példány ellen indítottak hajtóvadászatot Zalabán; ismerkedjünk hát meg vele.

A legtöbb magyar ember fejében a barna medve jelenik meg, ha arra kérjük őket, gondoljanak egy medvére. Pedig a medvefélék (Ursidae) családjába nagyon sok alfaj tartozik, sőt a mai nevezéktan szerint az óriáspandát is közéjük sorolják. A medvefélék nagy testű, erőteljes, lomha mozgású ragadozó emlősök.
A legtöbb ragadozóval ellentétben a medvék nem határolják területeiket szaggal, mivel nincsenek szagmirigyeik. Állatszaguk persze van, ezt saját maguk és az ember is érzi. A medvének a szaglása és a hallása a látásánál sokkal fejlettebb, szeme teljesítménye meg sem közelíti az emberét. Azért azt is használja, van hogy két lábra áll, és úgy figyel.
Forrás: http://index.hu; Fotó: Jaroslav Cigánik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...