Ébrednek téli álmukból a tátrai medvék

Ébrednek téli álmukból a tátrai medvék

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/03/13
A tátrai völgyekben és az erdőhatár alatti területeken a szakemberek több helyen láttak a hóban hátrahagyott medvenyomokat.
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) természetvédelmi szakembereinek megfigyelései szerint a tátrai medvék fokozatosan felébrednek téli álmukból. Elsőként a hímek és azok a nőstények ébrednek, akiknek már idősebb utódaik vannak.
„A medvék már felébredtek. A nemzeti park munkatársai a Tátra különböző részein – a Chochołowi-völgytől (Dolina Chochołowska) az erdőhatárig – találkoztak a hóban hátrahagyott medvenyomokkal. A medvék a több hónapos böjt után most intenzíven keresik a táplálékot. Bár a lágyszárú növények már kibújtak a hó alól – a lágyszárú itt a növények föld alatti részeire értendő, ahol a növények felhalmozzák a télre szükséges tápanyagot –, de a ragadozók ilyenkor elsősorban intenzíven keresik a hó alatt rejlő állattetemeket” – mondta Tomasz Skrzydłowski, a TPN munkatársa.

Kiváló szaglásuknak köszönhetően messziről érzik a rothadó hús szagát

A hó alatt fekvő zerge vagy szarvas tetemének megtalálásában kiváló szaglásuk segíti a medvéket, amely a legfejlettebb az összes érzékszervük közül. Ahogy a szakember elmondta, a medvék akár három km távolságból is megérzik a rothadó hús szagát.
Egyelőre csak a Tátra völgyeiben és az erdőhatár közelében figyeltek meg medvenyomokat. Feljebb, például a Halastó (Morskie Oko) régiójában továbbra is igazi tél van, körülbelül 40 cm hóval, -4 és -10 °C közötti hőmérséklettel. Ilyenkor a medvék élelem után kutatva leereszkedhetnek az emberi települések közelébe, ahol a ragadozókat elsősorban a szemetesekben hagyott ételmaradékok vonzzák. A TPN szakemberei ezért arra kérik a nemzeti parkkal határos települések lakóit, hogy jól zárható módon használják komposztálóikat és a hulladékgyűjtő konténereket.

Ébrednek téli álmukból a tátrai medvék-1
Medve a Tátrában
Ébrednek téli álmukból a tátrai medvék-1
Forrás: Przemysław Piegza - Fotografia

Lengyelországban a barnamedvék szigorúan védettek, elsődleges élőhelyük a Bieszczady-hegységben található. A medvék főként növényi táplálékkal – erdei gyümölcsökkel, gombákkal, gyógynövények és bokrok hajtásaival –, de állattetemekkel is táplálkoznak. Amikor az őszi hónapokban elegendő zsírtartalékot halmoznak fel, úgynevezett odút alakítanak ki, ahol általában novembertől márciusig alszanak. A nőstény medve ebben az odúban kétévente 1-3 kölyköt hoz világra, amelyek másfél évig maradnak az anyjukkal. A felnőtt medvék súlya kb. 300 kg-ot nyom és akár 50 évig is élhetnek.
Forrás: https://www.pap.pl

Hirdetés
Hirdetés