Szakértők szerint nem népesedtek túl a barnamedvék Szlovákiában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/09/05
Hirdetés
Cseh szakemberek megállapították, hogy Szlovákiában nem lehet a barnamedvék túlnépesedéséről beszélni, a populáció az elmúlt tíz évben stabilan valamivel több, mint 1000 egyed körül volt. A Kárpátok szlovákiai részén összegyűjtött több mint 2000 minta (medveszőrcsomó és medveürülék) DNS-vizsgálata alapján a prágai Károly Egyetem kutatói Pavel Hulva vezetésével 1056-ban adták meg a Szlovákiában élő barnamedvék becsült számát.
A szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (SOP) szerint – amely a hegyekben begyűjtötte és elemzésre Prágába küldte a DNS-mintákat – a statisztikai hibahatárt figyelembe véve a szlovákiai barnamedve-állomány nagysága 1012 és 1275 egyed között lehet. „A medveállomány nagysága jelentősen nem változott, a túlszaporodásra utaló esetleges jelek más körülményekkel, például a ragadozók magatartásának a változásával magyarázhatók” – mondta Dusan Karaska, a SOP főigazgatója. A szakemberek szerint a nyitva hagyott szemeteskukák, a hegyek lábánál termesztett kukorica, a csapdákban hagyott élelem, a szabad térségek beépítése azzal a következménnyel jár, hogy a medvék egyre jobban keresik az emberi lakhelyek közelségét és elveszítik természetes félénkségüket. „Mindez növeli az ember és a szlovákiai csúcsragadozó közti találkozás kockázatát” – mutatott rá Karaska.
Tavaly júniusban egy 57 éves férfit sebesített meg halálosan egy medve Lúzsna község közelében, a Zsolnai kerületben, 100 éve az első halálos medvetámadásban a mai Szlovákia területén. Idén májusban egy erdei túraösvényen támadott meg két férfit egy bocsát féltő nőstény barnamedve, egyiküknek súlyos sérüléseket okozva. A támadások nyomán sokan felvetették, hogy talán túlszaporodtak a medvék Szlovákiában.
A prágai Károly Egyetem zoológusai sem tagadják, hogy a medvék veszélyesek lehetnek az emberre, ezért azt javasolják, hogy jól zárják el előlük a potenciális élelemforrásokat, mint amilyenek a szemeteskukák, a hatóságoknak pedig azt, hogy magyarázzák el a lakosságnak, miként kell viselkedni egy medvével való találkozás esetén.
Az előző hivatalos állami számlálás szerint 2016-ban több mint 1200 medve élt vadon Szlovákiában.
Forrás és fotó: https://www.origo.hu

 

 

Hirdetés
Hirdetés