Kizárták a hegyimentők közül, mert eladta egy tragikusan elhunyt lány jégcsákányát

Kizárták a hegyimentők közül, mert eladta egy tragikusan elhunyt lány jégcsákányát

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/04/15
A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) kizárta soraiból azt a fiatal hegyimentőt, aki eladta egy korábbi balesetben elhunyt lány később a helyszín közelében általa megtalált jégcsákányát.
Hirdetés

Ilyen még nem fordult elő a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) történetében – egy fiatal hegyimentőt kizártak a TOPR soraiból azzal a váddal, hogy eltulajdonította egy, a Tátrában tragikusan meghalt személy felszerelési tárgyát. „Nem szeretnénk vele dolgozni vagy együtt szolgálatban lenni. Amit tett, az olyan, mintha egy tragikusan elhunyt személy holttestét rabolta volna ki” – hangsúlyozta a TOPR egyik hegyimentője, aki április 12-én tájékoztatta a Tygodnik Podhalański szerkesztőségét kollégája botrányos viselkedéséről. A hegyimentő 200 PLN-t keresett a baleset áldozatának a tragédia helyszínén talált jégcsákányának eladásával, ennél azonban sokkal többet veszített.

Halál a Kápolna-csúcson (Kościelec)

Egy évvel ezelőtt halálos baleset történt a Kápolna-csúcson. Egy lány a barátjával a csúcsról ereszkedve kicsúszott és a helyszínen életét vesztette. Barátja ezt követően nem volt képes egyedül leereszkedni. A helyszínre érkező hegyimentők elszállították a lány holttestét, és segítettek társának az ereszkedésben. „A zuhanás során a lány elveszítette a jégcsákányát. A TOPR hegyimentői a holttestre és arra koncentráltak, hogy társának segítsenek leereszkedni, a jégcsákányt senki nem vitte el” – magyarázta az informátor. Hozzátette, hogy egy fiatal hegyimentő egy hónappal a tragédia után járt a helyszínen, ahol megtalálta a tragikusan elhunyt lány jégcsákányát. Azt azonban nem adta le a TOPR központjában vagy az áldozat családjának. „Egy évvel később 200 złotyért eladta a jégcsákányt egy barátjának, azt hazudva neki, hogy 250 złotyért vásárolta egy boltban” – mondta az informátor.

Kizárták a hegyimentők soraiból

Bizonyos idő elteltével az áldozat egyik barátja felismerte a jégcsákányt. Erről értesítette a csákány akkori tulajdonosát, aki átadta Jan Krzysztofnak, azt a TOPR vezetőjének. „A TOPR három hete vitatja az ügyet, kollégánkat felfüggesztették, de úgy néz ki, hogy visszatér a szolgálatba. Az eset sokkoló. Egy hegyimentő eltulajdonítja egy elhunyt jégcsákányát, majd újként eladja egy barátjának, senki nem értesíti a rendvédelmi szerveket, a TOPR a szőnyeg alá akarja söpörni az ügyet” – meséltre felháborodva az informátor.
A TOPR vezetősége április 11-én tárgyalta az ügyet. „Egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy a hegyimentőt kizárjuk sorainkból” – hangsúlyozta Jan Krzysztof, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat vezetője. „Ez elfogadhatatlan hozzáállás, kollégánk megsértette a hegyimentők etikai kódexét, bár holttest kirablásáról beszélni erős túlzás”.

A legmagasabb büntetés

A TOPR vezetője idézi e hegyimentő magyarázatát, aki azt mondta, hogy néhány héttel a baleset után talált rá a jégcsákányra a Kápolna-csúcs közelében, és nem volt biztos benne, hogy ez az a jégcsákány, amelyet az elhunyt turista használt. Ő maga nem vett részt abban a mentőakcióban. Nem fogadtuk el ezt a magyarázatot, ezért az a döntés született, hogy a fiatalembert kizárjuk a TOPR soraiból” – összegezte a helyzetet Jan Krzysztof. Hozzátette, hogy a TOPR tevékenysége során nem emlékszik olyan esetre, hogy a Tátrában tragikusan elhunyt személytől származó használati tárgyak eltulajdonítása vádjával kizártak volna soraikból egy hegyimentőt. Érdemes megemlíteni, hogy a hegyimentők soraiból történő kizárás a TOPR alapszabályában előírt legmagasabb büntetés.
Forrás: https://24tp.pl

Fenti cikk megjelenését követően egy levél érkezett a Tygodnik Podhalański szerkesztőségébe, melyet az online felületen „Levél egy hegyimentő védelmében” címmel tettek közzé április 14-én: 

Levél egy hegyimentő védelmében

Kizártak egy hegyimentőt a TOPR-ből, mert eladta egy tragikusan meghalt lány jégcsákányát. Felmerül a kérdés, hogy nem túl magas ez a büntetés? A kérdésem az, hogy a hegyimegmentő személyesen ismerte az elhunyt lányt? Látta a jégcsákányt a birtokában? Részt vett-e a mentőakcióban? A tragikusan elhunyt lány családja nyilvánosságra hozta, hogy a keresik a baleset során eltűnt jégcsákányt? Közzétettek valahol fotót erről a jégcsákányról, releváns információkkal? A rendőrség nyilvánosságra hozott-e egy ilyen információval ellátott fotót? Olvasható-e ilyen információ a TOPR webhelyén vagy bárhol a közösségi médiában? Elgondolkodott valaki azon, hogy az emberek milyen sok dolgot hagynak el vagy találnak meg a turistautakon? Hány olyan hirdetést olvashatunk a közösségi oldalakon, hogy valaki elvesztette a fényképezőgépét, otthagyta a hátizsákját, megtalálta a cipőjét, vagy otthagyta a kabátját, sőt, még karikagyűrűt is találnak, több száz ilyen hirdetést olvashatunk. Ezeket az embereket miért nem stigmatizálja senki??? Igen, itt óriási tragédia történt, de ez nem a hegyimentő hibája volt, nem is vett részt a mentőakcióban. Oly mértékben bűnös-e ebben az esetben ez a fiatal hegyimentő, hogy kidobják a hegyimentők soraiból? Aláírták ezt a jégcsákányt, hogy kiderüljön, kié? A jégcsákányt nem ellopta, hanem megtalálta, aztán egy tragikus egybeesés folytán derült ki, hogy az elhunyt lány tulajdona.

Kizárták a hegyimentők közül, mert eladta egy tragikusan elhunyt lány jégcsákányát-1
A TOPR helikoptere akcióban
Kizárták a hegyimentők közül, mert eladta egy tragikusan elhunyt lány jégcsákányát-1
Forrás: Przemysław Piegza - Fotografia

Igen, hibát követett el, hogy nem jelentette azonnal a csákány megtalálását, és hogy eladta a jégcsákányt. Igen, ez nagyon szerencsétlen lépés volt, de tényleg megérdemli, hogy kidobják a TOPR soraiból??? Senki nem vette figyelembe, hány 30 órás mentőakcióban vett részt? Hány éjszakát nem aludt a dermesztő hidegben és esőben, amikor más mélyen alszik otthon az ágyban, de a hegyimentőknek menni kell, mert egy delikvens papucsban indult a hegyekbe, egy másik teljesen felkészületlenül, a vonatról leszállva azonnal nekivágott a Sas útnak (Orla Perć), a harmadik a lavinaveszélyt figyelmen kívül hagyva megy a hegyekbe, mert ezért jött és fizetett, és ez jár neki… Hány egyéb mentőakcióban vett részt, például vihar idején, hány embernek hívta fel a figyelmét, hogy forduljon vissza, mert jön a vihar, aztán az újabb villámcsapások veszélye ellenére a hegyimentők első csoportjával repült a Giewontra… Hány ünnepnapot töltött a menedékházakban, hány hetet töltött a menedékházban szolgálatban, és most ezért a hibáért kidobták...
Téged pedig, titokzatos informátor, milyen indítékok vezéreltek, hogy még az adataidat sem mered megadni? Lehet, hogy jobb volt nálad és csak arra vártál, hogy hibázzon valahol? Esetleg valamilyen magánügyből kifolyólag haragudtál rá, hogy ilyen aljas módon, előre kitervelten és gondolom hamis elégedettséggel rohantál a Tygodnik Podhalański szerkesztőségéhez? Elégedett vagy? A feljelentésed visszahozza ennek a lánynak az életét?!!!... Véleményem szerint ez kegyetlen és igazságtalan magatartás a TOPR vezetője részéről, aki nemrég még nagyon dicsérte Őt, most pedig megfosztja az életmentés iránt érzett szenvedélyétől…
Tatromaniaczka
Katarzyna
Forrás: https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés