Lezuhant egy medve által üldözött nő, medve kóborolt Liptószentmiklóson

Lezuhant egy medve által üldözött nő, medve kóborolt Liptószentmiklóson

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/03/18
Március 15-én egy fiatal pár medvével találkozott az Alacsony-Tátrában, a fehérorosz nő a medve elől menekülve egy szikláról lezuhanva életét vesztette.
Hirdetés

2024. március 15-én a kora esti órákban jelentették a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segélyvonalára, hogy az Alacsony-Tátrában, Sinná környékén két turista medvével találkozott.

A halálba üldözte a medve a szerencsétlen turistát

Ezt követően a páros – egy 29 éves férfi és egy 31 éves nő Fehéroroszországból – ezután különböző irányba kezdett futni a medve elől, és az információk szerint a medve üldözni kezdte a 31 éves nőt, aki eltűnt a férfi szeme elől, hallótávolságon kívül kerültek egymástól. A HZS Alacsony-Tátra Regionális Központjának hegyimentői keresőkutyával, a Lavinamegelőzési Központ két tagja hőkamerás drónokkal, a Rendőrség munkatársaival és a Barnamedve beavatkozó csoport egy tagjával azonnal a terepre indultak. A szolgálati kutya rövid idő elteltével megjelölt egy helyet egy sziklaküszöb alatt, ahol megtalálták a medve által üldözött nőt, aki a meredek terepről történő zuhanás következtében elszenvedett súlyos fejsérüléseibe a helyszínen belehalt.

Lezuhant egy medve által üldözött nő, medve kóborolt Liptószentmiklóson-1
Barnamedve (Illusztráció)
Lezuhant egy medve által üldözött nő, medve kóborolt Liptószentmiklóson-1
Forrás: Przemysław Piegza - Fotografia

A medve ekkor még a közelben tartózkodott, akit csak kiáltozással, egy szolgálati kutya segítségével, és a rendőrség egyik tagja által leadott figyelmeztető lövésével sikerült elzavarni. Ezt követően sikerült hangkapcsolatot létesíteni a férfival, akit a hegyimentők második csoportja a sziklaküszöb felett megrekedve, stresszes állapotban, de sértetlenül talált meg. A hegyimentők a férfit a HZS szolgálati járművével a lúčki központjukba szállították. A szükséges intézkedéseket követően a szerencsétlenül járt nő holttestét kötéltechnika segítségével hozták le a kitett terepről, majd Lúčkyban átadták az illetékes szervezetek tagjainak. A baleset körülményei és a halál pontos okát további vizsgálatok fogják tisztázni.
Forrás: https://hzs.sk

A városban kóborló medve embereket sebesített meg

Március 17-én, vasárnap egy medve kóborolt a Liptói-Tátra lábánál fekvő Liptószentmiklós utcáin. A medvével történő találkozás következtében öt ember (egy 10 éves lány, egy 49 és 58 éves nő, valamint egy 32 és 72 éves férfi) sérült meg, őket megkarmolta vagy megharapta a medve, szerencsére azonban egyikük sem szorult kórházi ellátásra. A városban rendkívüli helyzetet hirdettek, és a környezetvédelmi minisztérium, a barnamedve beavatkozó csoport, a rendőrség, a vadászegyesületek és a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) részvételével válságstábot állítottak fel.
Forrás: https://ujszo.com

Hirdetés
Hirdetés