Mit tegyünk, ha medvével találkozunk a Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/06/27
Hirdetés
A medve olyan állat, amely erejének, mozgékonyságának és hatalmas termetének köszönhetően felélénkíti a képzeletünket. A Tátrában élő barnamedve kb. 390 kg-ot nyom, testhossza körülbelül 250 cm, nagyon jól mászik fára, és akár 50 km/h sebességgel fut. Hát nem lenyűgöző? Egyértelműen igen, ezért senki sem szeretné, ha egy ilyen ellenfél állna el az utunkba. De ne aggódjunk, a medvék elsősorban növényevők, így nem mutatnak érdeklődést az ember iránt. De mi a teendő, ha túra közben, egy hegyi ösvényen medvével találkozunk?
Kezdjük azzal, hogy hogyan viselkedjünk olyan területen, ahol medvék élnek. Először is ügyeljünk arra, hogy ne lepjük meg egy medvét, ez az egyik legrosszabb lehetőség. Ezért az erdőben sétálva beszélgessünk másokkal, ne maradjunk teljesen csendben. A meglepett medve veszélyes medve. Ha azonban a medve tudja, hogy mi a közelben vagyunk, biztosan kitér az útból, hogy elkerülje a konfrontációt. Az ösvényen figyeljünk a környezetünk hangjait, az állat biztosan tudatja velünk, hogy a közelben van. Ne feledjük, hogy ne hagyjunk szemetet az ösvényen, mert az oda csábítja a vadállatokat, és ha friss medve nyomokat látunk, ne kövessük azokat. Ezt a néhány egyszerű szabályt érdemes megjegyezni. De mi van akkor, ha egyedül vagyunk az ösvényen, és nem szeretnénk önmagunkkal beszélgetni? Dúdolhatjuk a kedvenc dallamunkat, vagy ha például van túrabotunk, akkor azzal kopogtassuk a földet, vagy ütögessük egyiket a másikhoz. A lényeg, hogy ne lepjük meg a medvét.

 

Rendben, de ez csak egy elmélet, mit tegyünk, ha mégis bekövetkezik a találkozás?

 

1) Mindenekelőtt ne essünk pánikba! Kerüljük hirtelen mozdulatokat, az állat ezt támadási szándéknak érzékelheti. Ne fussunk el, ne kiabáljunk.
2) Ne közelítsük meg a medvét és mindenekelőtt ne fényképezzük le! Az életünk többet ér néhány emlékképnél.
3) Ha a medve nem észleli a jelenlétünket, lassan távolodjunk el tőle, és közben folyamatosan tartsuk figyelemmel. Ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, ne kiabáljunk – ezzel arra provokálhatjuk a medvét, hogy megtámadjon minket. Ha a medve észrevesz minket, nyugodtan távolodva sétáljunk tovább.
4) Ha közelről találkozunk a medvével, ne nézzünk a szemébe. Ha a medve közeledik hozzánk, beszéljünk nyugodt hangon és maradjunk nyugodtak. Ha megáll, nyugodtan hátráljunk el tőle, hiszen ez azt jelzi, hogy nem jelentünk veszélyt rá nézve.
5) Ha egy nőstény medvét sikerül meglepni a kölykökkel, vagy egy tetem közelében találkozunk egy medvével, akkor a medve megtámadhat minket. Ez azonban általában csak színlelt támadás, ilyenkor jelezni kell békés szándékainkat. Ne tegyünk hirtelen gesztusokat, beszéljünk nyugodt hangon, nyugodtan hagyjuk el a helyszínt (semmiképpen ne fussunk!). Ne fussunk, még akkor sem, ha a medve a felénk fut. Valószínűleg csak meg akar ijeszteni anélkül, hogy fizikailag harcolnia kellene. A fizikai támadások nagyon ritkák.
6) Ha medvebocsokkal találkozunk útközben, ne feledjük, hogy az anya is biztos valahol a közelben van. Vonuljunk vissza, mielőtt a nőstényt fenyegetőnek érezné jelenlétünket. Nyugodtan és felesleges kiabálás nélkül hátráljunk el onnan.
7) Ha támadás történik, feküdjünk hasra, tegyük szét a lábainkat, és kezünkkel védjük a fejünket. Hagyjuk magunkon a hátizsákot, hogy a hátunk még jobban védve legyen. Összegömbölyödhetünk embriópózba, ez a fej és a belső szervek védelmét szolgálja. Ha a medve megáll, maradjunk ebben a helyzetben, amíg végül el nem távolodik.
Amint látható, számos tipp létezik medvével történő találkozás esetére, ezek többnyire elég konkrétak. A legfontosabb azonban az, hogy ne lepjük meg az állatot, és ne feledjük, hogy ne essünk pánikba, ne kiabáljunk, ne fussunk el hirtelen. Nagyon fontos, hogy a medve tudja, hogy nincsenek rossz szándékaink. Ha másképp cselekszünk, támadásra kerülhet sor. Medvetámadás nagyon ritkán következik be, és főként a turisták helytelen viselkedése miatt történik.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

 

 

Hirdetés
Hirdetés