Medvével találkozott egy hegyimentő a Nagy-Fátrában - Aktualizálva! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/06/16
Hirdetés
2022. június 15-én délután medvével találkozott a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Nagy-Fátra regionális központjának egyik hegyimentője. A férfi egy esetleges támadás elhárítása érdekében ösztönösen felkapaszkodott egy fára, ahonnan segítséget hívott. Donovalyból két kollégája indult a segítségére egy szolgálati kutyával, akik ellátták és segítséget nyújtottak sérült társuknak. A férfit, aki a medvétől történő menekülés közben vágott sérüléseket szenvedett a fején, a szükséges ellátás céljából a besztercebányai kórházba szállították.
A HZS hegyimentője szolgálai ideje alatt a jelzett turistaúton tért vissza Nova Hoľa felől, ahonnan az időjárási mérőállomásról a szél irányának meghatározásához használt szélzsák megjavításához szükséges anyagokat kellett volna levinnie.
Az utóbbi időszakban több hasonló medvetámadás történt Szlovákia különböző hegyvidékein. Május 6-án, hétfőn egy szintén a munkáját végző 33 éves erdészt támadott meg egy medve a Polyána-hegység (Poľana) lábánál fekvő Nagyócsa (Očová) közelében. A nőstény medve hátulról támadt az erdészre, aki zúzódásokat szenvedett, elszakadt a combizma és karmolások keletkeztek a vállán. Az erdősítés céljából terepszemlét tartó erdész megpróbálta elkerülni a három, tavaly született bocsával arra járó medvével való közvetlen kontaktust, az viszont a földre lökte, morgott, de szerencsére nem folytatta a támadást.
Március 4-án ugyancsak egy munkáját végző erdészt ért medvetámadás a Sztrázsó-hegységben (Strážovské vrchy) lévő Tiefengrund-völgyben. A férfi egy kerítést ment ellenőrizni, amikor medvetámadás érte. Az állat számos kisebb sérülést okozott neki, szétkarmolta az arcát és a kezeit, felszakította a fülét és megharapta a vállát. A sokkot kapott erdésznek kollégái nyújtottak segítséget, és miután a kiérkező mentők megfelelően ellátták a sérüléseit, nem kellett kórházba szállítani.

 

 

Hirdetés
Hirdetés