Medve tört be a Palánkos-völgyben található Teaházba

Medve tört be a Palánkos-völgyben található Teaházba

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://zakopane.naszemiasto.pl
2024/04/08
A Lengyel-Tátrában, a Palánkos-völgyben (Strążyska Dolina) található Teaházban történt betörést minden bizonnyal egy medve követte el.
Hirdetés

Néhány napja betörés történt a Palánkos-völgyben (Strążyska Dolina), ahol a Tátrai Nemzeti Park (TPN) erdésze a betört ajtót látva megállapította, hogy valószínűleg hívatlan vendég járt a teaházba (Herbaciarnia). „A medve valószínűleg elhagyta téli odúját, és az ajtót betörve bejutott a teaház épületében lévő konyhába, ahol egy kis rendetlenséget hagyva maga után magával vitt valamit. Ennivalót azonban nem nagyon talált, mert a teaházban kapható ételeket lent készítik el, majd készen hoznak fel a völgybe, és itt melegen szolgálják fel azokat” – mesélte az erdész.

Az ott felszolgált ételek illata vonzotta a házhoz

A medve látogatása csak anyagi kárt okozott – letörtek az ajtózsanérok és betört két ablak. A helyszínre érkező erdészek gyorsan elhárították a károkat, megerősítették az ajtózsanérokat, a teaházat pedig villanypásztorral biztosították. A nemzeti park szakemberei nem biztosak abban, hogy egy egyedül kószáló egyedről, vagy esetleg egy fiatal bocsokkal járó nőstényről van szó, mely családot már korábban is megfigyelték a Tátra ezen részén.
„A téli hibernációt követően a medvék táplálék után kutatnak. Erdőkben, patakokban különféle növényeket és döglött állatokat keresnek. Így kerülhetett útjukba a teaház, ahol azonban nem sok használható élelmet találtak” – mondja Tadeusz Zwijacz.

Medve tört be a Palánkos-völgyben található Teaházba-1
Barnamedve
Medve tört be a Palánkos-völgyben található Teaházba-1
Forrás: Przemysław Piegza - Fotografia

A Tátrai Nemzeti Park szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy semmi esetre se közelítsük meg a medvéket, ne közeledjünk hozzájuk fényképezés vagy etetés céljából. Az ember nem szerepel a medvék étrendjében, de ha fenyegetve érzik magukat, támadhatnak. A legveszélyesebb helyzet akkor következik be, amikor egy medve és kölyke között találjuk magunkat. Ekkor a nőstény – utódját féltve – betolakodónak tekinthet és megtámadhat minket.
Forrás: https://zakopane.naszemiasto.pl

Hirdetés
Hirdetés