Közeli találkozás egy medvével a Kalata-rétre vezető turistaúton

Közeli találkozás egy medvével a Kalata-rétre vezető turistaúton

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/04/27
Medvék tűntek fel a turistautak közelében a Lengyel-Tátrában, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) átmenetileg lezárt egy népszerű turistautat.
Hirdetés

A medvék már felébredtek téli álmukból, így egyre gyakoribbak lehetnek a turistákkal való találkozásaik. Nincs azonban okunk félni, a medvék ugyanis szándékosan nem keresi az emberrel való kapcsolatot, de előfordulhat, hogy a turistaút közvetlen közelében, vagy akár a turistaúton találkozhatunk velük. Így volt ez az elmúlt vasárnap is, ahogy azt egy lengyel turista (Beata Zemło) által készített rövid videón is látható, a felvétele a Kalata-rétre (Polana Kalatówki) vezető turistaúton készült.

Mi a teendő ha medvével találkozunk?

Ennek kapcsán érdemes felidézni néhány általános szabályt, amelyeket egy medvével való esetleges találkozás esetén be kell tartani a hegyekben:
1. Ha medvét látunk az ösvényen, ne essünk pánikba. Ne közeledjünk hozzá, de ne is fussunk el. Nyugodtan távolodjunk el tőle az ellenkező irányba.
2. Legyünk fokozottan éberek, ha fiatal medvekölykökkel találkozunk. Általában az édesanyjuk is a közelben tartózkodik, aki a kölykeit fenyegető veszélyt érzékelve veszélyes lehet.
3. Ne nézzünk a medve szemébe.
4. A legtöbb esetben a medve nem érdeklődik az ember iránt. Ha azonban mégis közeledik felénk, maradjunk nyugodtak. A medve gyakran támadást színlel, néhány lépés után azonban megáll és elsétál. Ha szükséges, feküdjünk le a földre, húzzuk fel a lábunkat, kezünkkel védjük a fejünket és az arcunkat. Ne vegyük le a hátizsákot, amely némi védelmet nyújthat.
5. Soha ne etessük a medvéket! Ne hagyjunk ételmaradékot vagy élelmiszer csomagolást a turistaúton. Ugyanez vonatkozik a turistautak bejárata előtt parkoló autókban hátrahagyott dolgainkra is.
6. Győződjünk meg róla, hogy a túrára magunkkal vitt élelmiszer rendesen be legyen csomagolva.
7. Kerüljük el, hogy sötétedés után egyedül legyünk a hegyekben. ha csoportosan túrázunk, beszéljünk hangosan, hogy a medve ne riadjon meg a jelenlétünktől.

Közeli találkozás egy medvével a Kalata-rétre vezető turistaúton-1
Medve a Tátrában
Közeli találkozás egy medvével a Kalata-rétre vezető turistaúton-1
Forrás: Przemysław Piegza - Fotografia

Forrás: https://tatromaniak.pl

Átmenetileg lezártak egy népszerű turistautat

A medvékkel kapcsolatos aktuális hír a Lengyel-Tátrából, hogy egy medvecsalád megjelenése miatt április 21-től péntektől további értesítésig lezárták a Kuźnicéból (Kuźnice) a Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) keresztül a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) felé vezető sárga jelzésű turistautat. Az ösvény közelében tartózkodó medvecsalád nyugalma érdekében a sárga jelzésű turistaút további értesítésig mindkét irányban le van zárva. A nemzeti park elsődleges prioritása a természet védelme, ezen belül a természetes folyamatok védelme. Emiatt az embereknek néha utat kell engedniük a Tátra vadon élő lakóinak. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakemberei figyelemmel kísérik a helyzetet, amint a helyzet a medvecsalád és a turisták számára is biztonságos lesz, megnyitják majd a turistautat.
Forrás: https://www.pap.pl

Hirdetés
Hirdetés