2013. június 26., szerda

Engedélyezésre vár az első tátrai via ferrata

Vörös-torony-hágó - Vörös-torony- Kis-Nyereg-hágó
Az első tátrai via ferrata megnyitásának tervezett időpontja 2013. július 1. A projekt azonban még nem rendelkezik minden szükséges engedéllyel, ezért úgy tűnik, hogy a tervezett időpont nem tartható. Tátraváros önkormányzata a Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi Hivatal körzeti szervezetével együttműködve idén tavasszal jelentette be egy beépített technikai eszközökkel biztosított turistaútvonal (via ferrata) kiépítésének szándékát. Ez a via ferrata a tervek szerint a Kis-Tarpataki-völgy két, jelzett turistaúton elérhető magashegyi átjáróját, a Kis-Nyereg-hágót és a Vörös-torony-hágót köti majd össze, a Vörös-torony 2461 m-es csúcsán át. A május elején nyilvánosságra hozott tervek szerint a via ferrata kiépítésével együtt biztonságosabbá kell tenni a két magashegyi hágóba vezető jelzett turistautat is.

„A Kis-Nyereg-hágó – Vörös-torony – Vörös-torony-hágó útvonalon kiépítendő, a biztosításhoz szükséges fix kötelekkel, fémhágcsókkal és más mesterséges segédeszközökkel ellátott via ferrata kiépítése mellett nagy hangsúlyt fektetünk a beszálláshoz és a kiszálláshoz vezető jelenlegi útvonalak biztonságosabbá tételére is, amely a TANAP Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu) kezelésében van” – magyarázza Jan Mokoš, Tátraváros polgármestere. Az útvonal kiépítése során a fő szempont, hogy az a lehető legkisebb környezetterheléssel járjon. „Az volt a célunk, hogy a jelzett turistaúton elérhető két hágót összekötő útvonal minimális környezeti beavatkozást igényeljen”. Hossza mérlegelés után két lehetséges útvonal maradt: az egyik a Kis-Nyereg-hágót és a Vörös-torony-hágót (a Vörös-torony csúcsán át) összekötő ferrata, a másik pedig a Rovátkáról a Kis-Viszokára tervezett ferrata. „Mindkét útvonal messze esik a lakott területektől, ami azért fontos, mert így várhatóan csak valóban felkészült túrázók látogatják majd ezeket, akik nagy valószínűséggel rendelkeznek a megfelelő technikai tudással. Fontos ez annak ellenére is, hogy a gerincen vezető útvonal nem nevezhető extrém nehézségűnek” – tette hozzá a polgármester. Az önkormányzat azt is javasolta, hogy a tervezett egyirányú via ferrata kezdő és végpontján állítsanak fel információs táblákat, amelyek tájékoztatnak az útvonal nehézségéről, az útvonal leírásáról, valamint a felhasználható technikai segédeszközökről.
Az első tátrai via ferrata kezdeményezője, a Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi Hivatal körzeti szervezete időközben számos vitát folytatott nem csak a város, hanem a Hegyi Mentőszolgálat (HZS), a TANAP Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu), és a TANAP Igazgatóság (Správa TANAPu) illetékeseivel. Elvileg egyik fél sem ellenezte a tervet, jelenleg is folynak viszont a tárgyalások Tátraváros önkormányzata és a Kerületi Környezetvédelmi Hivatal között, amelynek engedélyeznie kell az ilyen típusú útvonalak kiépítését. A hivatal még nem adta ki az építés megkezdéséhez szükséges engedélyt.
Az eredeti tervek szerint az útvonal kiépítése és a biztosításhoz szükséges technikai segédeszközök tervezett költsége 30.000 €-t tett volna ki, ma azonban az útvonal kiépítésének végleges költsége nem ismert. Ma az valószínűsíthető, hogy a tervezett via ferratát az engedélyezési eljárás sikeres befejezése esetén sem lehet az eredetileg tervezett időpontban, vagyis július 1-én megnyitni. A via ferratát finanszírozó Tátraváros önkormányzatának az útvonal kiépítésére versenytárgyalást kell kiírni. Az önkormányzat szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a többi jelzett turistaúthoz hasonlóan ez az útvonal is a TANAP Állami Erdészet kezelésében lenne, ezzel azonban nem minden érintett ért egyet.
Fotó: TASR
A „Hegyeink” elnevezésű civil egyesület, melynek fő célja a hegyekben történő szabad mozgás engedélyezése, a hegycsúcsok, hágók és nyergek elérhetővé tétele a Magas-Tátra területén, elsőként állt elő via ferraták kiépítésének ötletével. „Üdvözöljük az arra irányuló tevékenységet, hogy hivatalosan is hozzáférhetővé tegyenek olyan területeket, amelyek 20 évvel ezelőtt hozzáférhetők voltak a turisták számára, napjainkban azonban csak illegálisan látogathatók. Az említett útvonalat azonban megfelelően jelezni, a két hágó közötti kritikus helyeken, ahol az szükséges, megfelelően biztosítani kell” – mondta el Martin Porada, az egyesület elnöke. Véleménye szerint az útvonalnak egyszerre több szempontnak is meg kell felelnie. „Ez a biztosított turistaút egyirányú lenne, a turisták nem bolyonganának a védett területen, a technikai segédeszközök kiépítése pedig növelné a magashegyi területen történő biztonságos mozgást” – tisztázta. „Bízom a Kis-Nyereg-hágó és a Vörös-torony-hágó között kiépítendő via ferrata megvalósításában, és remélem, hogy ha a tervezett útvonal biztosítása a fenti a szellemben készül el, nem zavarja meg a természetet” zárta mondanivalóját Martin Porada.
A rendelkezésre álló források szerint technikai segédeszközökkel biztosított turistautak (mai népszerű nevén via ferrata) már az 1860-es évektől kezdődően léteztek a Magas-Tátrában, ezek több mint 100 éven át fennálltak. Ilyen volt pl. a Gerlachfalvi-csúcsra, a Lomnici-csúcsra, a Vörös-torony-hágóba és a Rovátkára vezető útvonal. Amikor a XX. század 90-es éveiben életbe lépett a Tátrai Nemzeti Park új Látogatási rendje, ezeknek a turistaútvonalaknak egy részét hivatalosan törölték és lezárták, ettől függetlenül azonban a turisták továbbra is látogatták ezeket a területeket.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: Tygodnik Podhalanski.pl

6 megjegyzés:

 1. Remélem sose készül el.

  VálaszTörlés
 2. Remélem nemsokára elkészül! :)
  Köszi az friss infókat!

  VálaszTörlés
 3. Remélem mihamarabb elkészül!

  VálaszTörlés
 4. Június 28-án voltunk a Vöröstorony hágóban és a Vöröstorony csúcsán. Ekkor még semmi jelét nem láttuk a tervezett via ferratanak. (pedig tudatosan figyeltünk rá) Ami újdonság: a hágóba a régi láncokkal párhuzamosan részben új útvonalon egy új láncsor is vezet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ahogy fentebb olvashattad, egyelőre csúszik az építés és az átadás. Az új láncsor viszont érdekes, ezt hamarosan fel kell térképeznem.

   Törlés
 5. Egyetértek az első hozzászólóval

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...