Kivágják az összes szúfertőzött fát a Tátrában

Kivágják az összes szúfertőzött fát a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/03/14
A szlovák környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a szú által megfertőzött összes fát kivágják a Tátrában.
Hirdetés

„A Tátrában kivágnak minden betűzőszúval fertőzött fát” – mondta el a közösségi médiában közzétett videójában Tomáš Taraba, Szlovákia környezetvédelmi minisztere a Tátrai Nemzeti Parkban található Kapor-völgyben (Kôprová dolina) végzett fakivágásokkal kapcsolatban. Álláspontja szerint a katasztrófahelyzetet előidéző fákat a lehető leggyorsabban kivágják, mivel ezek jelen állapotukban veszélyeztetik a szlovák erdők minőségét és egészségét. „Ha meg akarjuk védeni erdőink és a természeti környezetünk egészségét, akkor mindenekelőtt azok ellen a kártevők ellen kell harcolnunk, amelyek az erdők pusztulását okozzák” – mondta a miniszter. 

Folytatódik a fakitermelés

Elmondása szerinte a fakitermelés folytatódik, a környezetvédelmi minisztérium fel kívánja számolni a fertőzés központjait, melyek tönkre teszik az egészséges erdőket. „Egy betűzőszú által fertőzött fában 300 000 betűzőszú él. Egy fa elpusztításához elegendő 300 bogár, egy beteg fa ráadásul további ezer fát képes megfertőzni, a szúbogár viszont akár tíz kilométerre is képes elrepülni” – mondta. Hozzátette, hogy a környezetvédelmi tárca nehezen tűri az olyan helyzeteket, amikor 700 napig kell várni a fák kivágását lehetővé tevő engedély kiadására.

Kivágják az összes szúfertőzött fát a Tátrában-1
Szúfertőzött erdő a Tátrában
Kivágják az összes szúfertőzött fát a Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

A Kapor-völgy a Csendes-völggyel (Tichá dolina) együtt 2007-ben azzal kapcsolatban vált a természetvédők és az erdészek közötti vita szimbólumává, hogy miként lehet megbirkózni a 2004-es szélvihar következményeivel és a betűzőszú elszaporodásával a legszigorúbban védett területeken. Amíg az erdészek és az állami hatóságok az aktív gazdálkodást szorgalmazták, a természetvédők ragaszkodtak ahhoz, hogy ezt bízzák az erdőkre.
Civil szervezetek a helyszínen szervezett akciókkal tiltakoztak a fakitermelés ellen, miközben az Európai Bizottság is érdeklődött a katasztrofális mértékű fakitermelés okairól.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés