Mobilalkalmazással használható parkolási tervek a Magas-Tátrában

Mobilalkalmazással használható parkolási tervek a Magas-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/03/28
Tátraváros (Vysoké Tatry) tervei szerint a jövőben mobilalkalmazás segítségével akár már több nappal a túra előtt parkolóhelyet foglalhatunk magunknak.
Hirdetés

A tervek szerint a nem túl távoli jövőben a Magas-Tátrában található parkolókban történő parkolásra feljogosító parkolójegyeket csak elektronikus úton lehetne megvásárolni. Tátraváros (Vysoké Tatry) önkormányzata azt fontolgatja, hogy más európai települések és területek példáját követve ezt a megoldást választja a parkolási gondok megoldására.

Mobilalkalmazással használható parkolási tervek a Magas-Tátrában-1
Az új parkoló Tátralomnicon
Mobilalkalmazással használható parkolási tervek a Magas-Tátrában-1
Forrás: Tatranská informačná kancelária

Jozef Štefaňák polgármester szerint erre a legjobb példa a Tátra lengyel oldalán fekvő Halastóhoz (Morskie Oko) vezető turistaút kezdetén lévő parkolókban már napjainkban is működő rendszer. Amennyiben a terv megvalósul, a látogatóknak túra előtt nem kellene feleslegesen egy akkor már foglalt parkolóba menniük, majd szabad parkolóhelyet keresve körbejárniuk a várost.
Mint a polgármester hozzátette, egy mobilalkalmazás és az elektronikus parkolójegy megvásárlása a látogatók számára is megkönnyítené a túra tervezését, egyúttal időt takarítana meg számukra.

Előzetesen biztosított parkolás

A polgármester szerint a parkolásnak ez a módja világszerte trendinek számít. A rendszer bevezetése esetén a Tátrába érkező turisták egy alkalmazáson keresztül akár már két héttel előre egy adott időpontra bebiztosíthatnák maguknak a parkolóhelyet. „Amikor a látogatók megnyitnák az alkalmazást, láthatóvá válna, hogy a tervezett parkolóhely foglalt-e vagy sem. Amennyiben foglalt, akkor nem mennének oda feleslegesen, és alternatív megoldásként másik parkolót keresnének” – mondta Štefaňák.

A Fehér-víz parkolóban is működhetne

A Zöld-tóhoz (Zelené pleso) vezető turistaút kiindulópontján található Fehér-víz (Biela voda) parkolóban évek óta egyre kaotikusabbá vált a parkolási helyzet, az autók nemcsak az ott lévő parkolóban, de az út szélén is parkoltak. 2023-ban a főút mindkét oldalán korlátokat szereltek fel, melyek tartósan korlátozzák a főút mentén történő parkolást. A helyi parkoló jelenleg 80 autó befogadására alkalmas.
A nyári szezonban az önkormányzat Tátralomnictól délre, a volt Eurocamp területén kísérleti jelleggel parkolót alakított ki. A többek között a Zöld-tóhoz induló turisták és más látogatók is ott parkolhattak, majd busszal juthattak el a túra kiindulópontjára. A buszjárat idén januárban és februárban hétvégenként közlekedett.

Sok pénzbe fog kerülni

A polgármester tisztában van azzal, hogy ez egy nehéz és költséges projekt lesz, amelynek megvalósítása több évet vesz igénybe, a Tátrába érkező autók számának szabályozásával és a parkolással azonban a Magas-Tátra régió fenntartható városi mobilitási terve is foglalkozik. „Sok pénzbe fog kerülni, mert szükség van egy mobilalkalmazásra is” – mondta Štefaňák. Véleménye szerint azonban fontos egy ilyen rendszer bevezetése, hogy a látogatóknak reggelente ne kelljen fél órákat pazarolni arra, hogy meggyőződjenek róla, hogy van-e szabad hely a tervezett parkolóban vagy sem. Elmondása szerint a már említett lengyel Halastó esetében is hasonló rendszer működik. Az ottani parkolás ára azonban évszaktól függően változik, hétvégén és ünnepnapokon magasabb. Amennyiben hosszabb idővel a túra előtt vásárolnak majd parkolójegyet, a parkolás olcsóbb lesz, mintha ezt a túra napján tennék meg.

Már meglévő és új parkolók

„Ez hatalmas megkönnyebbülést jelenthet, reggelente így nem fog több száz autó feleslegesen körözni a Tátrában” – mondta Tátraváros polgármestere. A város a parkolóhelyek kialakítása ügyében együtt kíván működni a Tátrai Nemzeti Parkkal (TANAP). Ennek igazgatója, Peter Olexa február elején jelentette be, hogy bizottságot hozott létre a nemzeti park területén lévő parkolókkal kapcsolatban. „Fizikailag minden egyes parkolót végig járunk, és felmérjük, melyik alkalmas parkolásra és melyik nem. Nem szeretnék semmit tenni a természet ellen” – mondta. Megerősítette, hogy ily módon mintegy 1400 parkolóhelyet azonosítottak, meglévőket és újakat egyaránt.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés