Halálos baleset a Sátán-vályúban és a Dénes-csúcs alatt

Halálos baleset a Sátán-vályúban és a Dénes-csúcs alatt

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/03/26
Egy 49 éves cseh turista 400-500 métert zuhant a Sátán gerincéről, egy lengyel katona pedig lavinában vesztette ma életét.
Hirdetés

Cseh turista zuhant le a Tátrában

2024. március 26-án egy 49 éves cseh turistához kérték a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, aki eddig ismeretlen okból mintegy 400-500 métert zuhant a Sátán-szakadékban (Satanov žľab) a Malompataki-völgy (Mlynická dolina) irányába. A zuhanást arra járó turisták észlelték, akik azonnal riasztották a hegyimentőket. Poprádról azonnal felszállt a VZZS helikoptere, amelyhez Ótátrafüreden egy hegyimentő is csatlakozott, és együtt indultak a baleset helyszínére. A szemtanúk, akik beszámoltak az eseményről, a zuhanást követően azonnal, még a mentők kiérkezése előtt megkezdték a turista újraélesztését. A mentőhelikopter orvosát és a hegyimentőt fedélzeti csörlő segítségével engedték le a helyszínre, az orvos sajnos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A szerencsétlenül járt turista holttestét ezt követően Ótátrafüredre szállították, és átadták az illetékes szerveknek.
Forrás: https://hzs.sk

Halálos baleset a Sátán-vályúban és a Dénes-csúcs alatt-1
Mentés a Sátán gerince alatt
Halálos baleset a Sátán-vályúban és a Dénes-csúcs alatt-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

Halálos baleset a lengyel oldalon is

A mai napon sajnos a Tátra lengyel oldalán is történt egy halálos kimenetelű baleset, melynek során a lengyel különleges erők egyik katonája vesztette életét. A baleset a Dénes-csúcs (Niżne Rysy) közelében történt, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletese, Tomasz Wojciechowski elmondta, hogy a férfi nagy magasságból történő zuhanás következtében halt meg.
Mint kiderült, a tragikus baleset áldozata a különleges alakulat katonája. „A hegyi kiképzési program során az egyik katona egy lavina következtében balesetet szenvedett. A sérült katona életét a TOPR hegyimentői és a kiképzésen részt vevő kollégák erőfeszítései ellenére sajnos nem tudták megmenteni. Az elhunyt családját értesítették, és pszichológiai ellátásban részesítették, illetve biztosították a hadsereg támogatásáról” – közölte a Honvéd Vezérkar.
„A Tátra magasabban fekvő részein nehéz körülmények uralkodnak. A hótakaró a tengerszint feletti magasságtól és a kitettségtől függően nagyon változó. A hófúvások, különösen a gerincek környékén gondot okozhatnak. Külön figyelmet kell fordítani a vályúkra, mélyedésekre és meredek lejtőkre. A hó délelőtt kemény és fagyos, a napsütéses lejtőkön azonban napközben nedvessé, kásássá válhat. Az ilyen körülmények között magasabban fekvő részeken való mozgáshoz a téli turizmusban szerzett kellő tapasztalat, a helyi lavinaveszély felmérésének és az útvonal mindenkori körülményekhez igazításának képessége, valamint téli felszerelés (hágóvas, jégcsákány, sisak, lavina ABC – detektor, szonda, lapát) szükséges, a használat készségével együtt” – olvasható a Tátrai Nemzeti Park (TPN) mai közleményében.
Forrás: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés