Változások lehetnek a TANAP látogatási rendjében

Változások lehetnek a TANAP látogatási rendjében

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://cestovanie.pravda.sk
2024/02/27
Több mint két hónapja van érvényben a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) új látogatási rendje. Az új szabályokkal azonban sok látogató nem tud azonosulni, a kutyával túrázóknak (akik már egy petíciót is megfogalmaztak) és a hegymászóknak is fenntartásaik vannak a rendelettel kapcsolatban.
Hirdetés

Peter Spitzkopf, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatóhelyettese elismerte, hogy a rendelet tartalmaz néhány hibát, melyeket előbb-utóbb ki kell javítani. Azt azonban, hogy melyek azok a pontok, amelyeket módosítani kell, véleménye szerint a jelenlegi téli és az előttünk álló teljes nyári szezon után lehet reálisan értékelni.

Nehezen érthető jogi szöveg

Spitzkopf szerint a kezdetektől érzékelhetőek voltak a 2023. december 15-én hatályba lépett dokumentum megváltoztatására tett erőfeszítések. „Annak nem lenne sok értelme, hogy amint hatályba lépett, azonnal megváltoztassuk. Hat évig készült, időközben sok minden megváltozott, némely pontja részben elavult. De ahhoz, hogy valóban mindenre gondoljunk, el kell telnie a télnek és a nyári szezonnak, miközben gyűjtjük az észrevételeket. Nem szeretnénk minden évben változtatni rajta” – mondta.
Mivel a látogatási rend rendelet formájában íródott, az is probléma lehet, hogy nehezebben érthető. „A rendeletet jogászok szerkesztették végleges formájára, arra törekszünk, hogy leegyszerűsítsük a tartalmát, hogy a látogatók is megértsék” – mondta a TANAP igazgatóhelyettese. „A magunk részéről örülünk neki, hogy végre meg vannak határozva nemzeti park látogatási szabályai, ezeket azonban a látogatók nehezen szokják meg. Van, ami könnyebben megy, van, ami nehezebben” – értékelte Spitzkopf két hónap elteltével.

Tiltakoznak a kutyatulajdonosok

A dokumentumhoz a kutyatulajdonosok részéről érkezett a legkomolyabb kritika, akik petícióban kérik a rendelet módosítását, a Tátrai Nemzeti Park területére állatok kíséretében történő belépéssel kapcsolatos rendelkezések megvitatását. Az új látogatási rend szerint a turisták kutyák vagy más állatok társaságában nem mozoghatnak azokon a területeken, ahol mormotakolóniák élnek, zergecsordák megjelenésére lehet számítani, valamint a nagyragadozók és más ritka és veszélyeztetett állatfajok élőhelyein.
„A turisták elfelejtenek egy alapvető tényt, nevezetesen azt, hogy kb. harminc évvel ezelőtt a területen a kutyákkal kapcsolatban teljes tilalom volt érvényben. Ezt a tilalmat a Lengyel-Tátrában annak idején a TANAP példáját követve vették át. Szlovákiában aztán egy törvénymódosítás ismét lehetővé tette, és a Tátra egyetlen hatalmas kutyasétáltatóvá vált” – mondta az igazgatóhelyettes.

Változások lehetnek a TANAP látogatási rendjében-1
Kutya a Kis-Nyereg-hágóban
Változások lehetnek a TANAP látogatási rendjében-1
Forrás: Nagy Árpád

Ez azonban számos problémát okozott, amelyre a közösségi médiában látható fotók és videók bizonyítanak. Nagy port kavart például egy turista, aki kutyával a táskájában mászott fel egy tátrai csúcsra. „Tízből kilenc kutya szabadon sétál, kevesen tartják pórázon kutyájukat. Az ürülékkel pedig alig foglalkozik valaki. Sajnos egyesek maguk után sem takarítanak, a kutyaürülékről nem is beszélve, amely egyebek mellett sok idegen anyagot és különféle betegséget juttat a környezetbe” – nyilatkozta Spitzkopf. 
Hangsúlyozta, hogy az új látogatási szabályzat nem tiltja ki teljes mértékben a kutyákat a nemzeti parkból, csak meghatározza azokat a helyeket, ahová a turisták mehetnek velük. „A másik dolog viszont az, hogy ahová mehetnek a kutyával, ott betartják-e a szabályokat. Egyelőre tehát ragaszkodunk és később is ragaszkodni fogunk ehhez a korlátozáshoz, látjuk az indokoltságát” – mondta. 

Csökkent a kutyák száma

Elmondása szerint az új látogatási rendnek köszönhetően a nemzeti park munkatársai már most a kutyák számának jelentős csökkenését regisztrálták a völgyekben. Korábban a magashegyi környezetben napi 250-350, a teljes szezonban pedig kb. 30 ezer kutya mozgott.
Jelenleg azonban még nincs minden olyan hely megjelölve, ahonnan a kutyák bevitelének tilalma van érvényben, ezért a nemzeti park munkatársai csak figyelmeztetik a látogatókat, de még nem bírságolják őket. „A honlapunkon van egy térkép, amely azt mutatja, hogy hová nem mehetnek kutyával a turisták, de arról is van térképünk, hogy hová mehetnek” – mondta Spitzkopf, aki személy szerint azt szeretné, ha teljes tilalmat rendelnének el a kutyával történő túrázásra, ahogyan az a múltban is volt, így nem kellene kivételekkel vagy félreértésekkel foglalkozniuk.
„Az a tapasztalatunk, hogy az emberi társadalom ma már úgy van berendezkedve, hogy semmit és senkit sem akar tiszteletben tartani. Tisztelet a kivételnek, vagyis azoknak, akik megértik és elfogadják a szabályozást, egyre nő a látogatók agresszivitása és arroganciája, amellyel munkatársaink nap mint nap találkoznak”. Szerinte annak is eljött az ideje, hogy szigorítsák a pórázon tartási kötelezettség elmulasztásáért kiszabott bírságokat.

A hegymászók is elégedetlenek

A JAMES Szlovák Hegymászó Szövetség már tavaly novemberben kifejezte egyet nem értését és fenntartásait az új látogatási renddel kapcsolatban. A hegymászók negatívan értékelték például a hegymászásra fenntartott helyek korlátozását vagy az online regisztrációs kötelezettséget. Az új látogatási rend szerint a túra előtt regisztrálniuk kell magukat, ha a hegymászásra, illetve a téli turizmusra kijelölt területeken kívüli útvonalon terveznek mozogni. Erre a célra jelenleg a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) alkalmazását használják, amelyben meg kell adni a mozgás helyét, a túra kiindulási és célpontját, valamint annak időtartamát. A TANAP igazgatóhelyettese szerint a hegymászók nem tartják be ezt a kötelezettséget. „Paradox módon azok regisztrálnak, akiknek nem kellene, akiknek viszont kellene, azok nem teszik meg” – mondta. Ez a rendszer a lengyeleknél működik, az ottaniak megszokták, a szlovákoknál viszont sajnos nem működik.

Változások lehetnek a TANAP látogatási rendjében-2
A Gerlachfalvi-csúcs a Weszter-csúcsról
Változások lehetnek a TANAP látogatási rendjében-2
Forrás: Bácskai Gusztáv

„A kötelező online regisztrációval az egyes helyszínek látogatottságáról szerettünk volna képet kapni. Ez az információ a későbbiekben a hegymászók számára is segítségül szolgálhatna ahhoz, hogy túrájukat az adott hely látogatottságához tudják igazítani” – tette hozzá.
Kiemelte, hogy az alkalmazással adott esetben segítséget tudunk hívni, illetve időjárási információkhoz és riasztásokhoz férhetünk hozzá. 
Forrás: https://cestovanie.pravda.sk

Hirdetés
Hirdetés