2013. május 9., csütörtök

Július 1-én megnyílhat a Tátra első via ferratája

A Vörös-torony-hágó és a Kis-Nyereg-hágó
A Magas-Tátra első, fix drótkötelekkel biztosított turistaútját július 1-én szeretnék megnyitni a nyilvánosság előtt. A világ más részein via ferrata vagy klettersteig néven ismert, első biztosított turistaút a Vörös-torony-hágót és a Kis-Nyereg-hágót köti majd össze. Az útvonal igényes magashegyi terepen vezet, melyet felszerelnek a biztosításhoz használható fix kötelekkel, fémhágcsókkal és más mesterséges segédeszközökkel. Ezeknek az eszközöknek a célja az, hogy növeljék az utat használók biztonságát, ezáltal megfelelő felszereléssel olyan turisták is bejárhassák ezt az útvonalat, akik nem rendelkeznek a nehéz magashegyi terepen szükséges hegymászó tapasztalattal. „A Vörös-torony-hágót és a Kis-nyereg-hágót összekötő útvonal olyan újdonság, amely eddig sem a Magas-Tátrában, sem Szlovákiában nem volt” – mondta Lenka Maťašovská, a Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi Hivatal körzeti szervezetének vezetője.

Az idegenforgalmi szervezet már befejezte a szükséges egyeztetéseket Tátravárossal, valamint a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetével (Státne lesy TANAPu). „A nemzeti parknak van egy látogatási rendje. Ebben olyan szabályok vannak lefektetve, melyeket tiszteletben kell tartani. Mindkét fél pozitívan állt az ügyhöz. Nincs gond azzal, hogy egy ilyen via ferrata megépüljön” – mondta Maťašovská. Az idegenforgalmi szervezet jelenleg a környezetvédelmi hatósággal tárgyal, aki az ilyen jellegű utak megépítését engedélyezheti. Az útvonal kiépítésének költsége Maťašovská szerint 30.000 € lehet. „Üdvözlöm ezt a kezdeményezést. Ez egy olyan lépés, amely hozzájárulhat a Magas-Tátra vonzerejének növekedéséhez” – mondta Róber Gálfy hegymászó és hegyi vezető. Véleménye szerint nem kell attól aggódni, hogy tömegek látogatják majd az útvonalat. A via ferraták kiépítésének azonban van egy másik oldala is. „Aki ilyen útvonalat akar létesíteni, annak azzal is tisztában kell lenni, hogy egy ilyen útvonalnak kell hogy legyen tulajdonosa, aki felügyeli az útvonalat, és felelősséggel tartozik érte” – tette hozzá Gálfy.
Nagyon fontos az ilyen biztosított útvonalakon a turisták biztonsága. A Hegyi Mentőszolgálat még nem nyilvánított véleményt ebben az ügyben. Abban az esetben, amennyiben az engedélyezési eljárás sikeresen befejeződik, az idegenforgalmi szervezet július 1-én szeretné megnyitni a Magas-Tátra első via ferratáját a nagyközönség előtt. „Ez sok tényezőtől függ. Legfontosabb a biztonság, valamint a törvényi előírások betartása” – mondta Maťašovská. Az első via ferrata átadását követően egy év elteltével szeretnék értékelni a projektet. „Meglátjuk, hogyan fogadja a turistatársadalom az első ilyen útvonalat, és csak ezt követően döntünk a hogyan továbbról” fejezte be Maťašovská.
A Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo, 2352 m) a Kis- és a Nagy-Tarpataki-völgy közötti összeköttetést teszi lehetővé, alapvetően ez az hágó köti össze a Téry-menedékházat a Hosszú-tavi menedékházzal. A hágó június 15. és október 31. között látogatható, a Kis-Tarpataki-völgyből egyirányúsított, jelzett turistaúton.
A Kis-Nyereg-hágó (Sedielko, 2372 m) a Kis-Tarpataki-völgyből a Hásó-Jávor-völgybe történő átjutást teszi lehetővé, a Tátra főgerincét keresztezve. Szintén június 15. és október 31. között használható, de ez az útvonal mindkét irányból járható.
A Vörös-torony-hágót és a Kis-Nyereg-hágót egy gerinc köti össze, melynek legmagasabb pontja a Vörös-torony (Široká veža, 2462 m). Ez a gerinc bakancsos turisták számára elérhetetlen, a két hágót a nyári szezonban a Kis-Tarpataki-völgy zárlatában, pontosabban a Kis-Nyereghágó-völgyecskében haladó a zöld és sárga jelzésű turistaút köti össze.
Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: AgencjaGazeta.pl

11 megjegyzés:

 1. Szuper hír, várjuk az elkészülést, és a kipróbálást! Aty (matrixmusic)

  VálaszTörlés
 2. Sziasztok!

  Van màr valami közelebbi informàció az ùtról!?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, még nincs. Amint lesz valami érdemleges, olvasható lesz az oldalon.

   Törlés
 3. jövőhét szombaton mennénk kipróbálni, de sehol semmi infót nem találunk, nem tudod esetleg, hogy megnyitott-e tényleg? Vagy melyik szervezetnek érdemes emailt írni információ miatt. Azt néztem a Komranicki kalauzban, hogy 1es és 2es nehézségű volt ott a hegymászóút, de a klettersteig nehézségére is kíváncsiak lennénk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy július 1-én NEM nyitják meg. Részletek még a héten az oldalon.

   Törlés
 4. Nem nagyon értem ezt a ferratát, a Vörös-torony keletről, a hágóból közönséges járóterep, jóval könnyebb, mint alatta a láncos szakasz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én magam még nem jártam a Vörös-tornyon, ezért nem is tudom megítélni a nehézségét, de biztos van valami oka, hogy éppen oda álmodták meg az első tátrai ferratát. Én mindenesetre kíváncsian várom, és azt is, mikor készül el, és lesz-e folytatás?

   Törlés
 5. A Tátra túlzsufoltságát nem biztos, hogy jó ötlet tovább növelni, különösen nem new wave ferrátákkal...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ebben kétség kívül igazatok van, de az is érthető, ha szeretnének újabb típusú utakat kedvelő látogatókat megnyerni a Tátrának. Ez egy divatos trend, egyre kedveltebb túrázási forma manapság, én úgy érzem, a Tátrai nemzeti Park sem szeretne lemaradni ebben a versenyben.

   Törlés
  2. A Tátrában mászni szerintem azért más, mint jó pár alpesi helyen mert elmaradt a nittelés, vasalás, nincsenek minden méterre kiterjedő kalauzok stb - azaz a kaland nagyobb lehet, közelebb kerülhetsz az elődök szelleméhez. Nem tudom pontosabban körbeírni, de szerintem a Tátrába nem passzol egy új típusú ferrata (mint ahogyan magánvéleményem szerint az Alpokban is a klasszikusokon kívül - pl. olasz hadiösvények - kár újakat csinálni kötélhíddal és műfogással). Ettől még divat a ferrata, de a valóságshow meg a dizájnerdrog is divat ;)

   Törlés
  3. szerintem se való a Magas-Tátrába klettersteig. sokkal inkább kevésbé látogatott sziklákon kellett volna egy ilyet felszerelni, valahol az autóúttól nem messze. aki drótra vágyik ott instant megkaphatná, aki meg csúcsra, az most is talál a Tátrában akár turistaként is.
   ez a ferrata dolog egy olyan fajta vetélkedéssé fajult, amibe nem kellene beszállni. a Dachstein és a Hohe Wand pl. már kicsit túlzó módon szét van vasalva, nem szeretném ilyennek látni a Tátrát.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...