Komposzt WC épülhet a Hunfalvy-völgyi menedékháznál

Komposzt WC épülhet a Hunfalvy-völgyi menedékháznál

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/03/08
Ha az ötlet beválik, később más nemzeti parkokban is alkalmazhatják ezt a megoldást.
Hirdetés

A Hikemates Túra Klub egy olyan, a turisztikai infrastruktúra fejlesztését célzó projektet készít elő, melynek fő célja a komposzt WC kísérleti modelljének elkészítése. Ahogy azt a klub elnöke, Patrik Pajta megerősítette, a projekt része ilyen illemhely építése a Magas-Tátrában található Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) közelében. Véleménye szerint a jövőben más nemzeti parkok is elhelyezhetnének ilyen illemhelyeket saját terültükön.

Általános kialakítás

A Hikemates saját közösségi oldalán hívta fel a figyelmet az eldobott papírzsebkendők és szalvéták, valamint a bűzlő ürülék problémájára, amellyel az emberek lépten nyomon találkoznak túra közben a hegyekben és a természetben. A túraklub a pozsonyi fejlesztővel együttműködve a projekt első ütemének részeként építészeti pályázatot hirdet és előkészíti a szükséges dokumentációt egy általánosan használható komposzt WC megtervezéséhez. „Az általános ebben az esetben azt jelenti, hogy az illemhely általánosan használható, tehát moduláris lesz. Az adott helyszín szükségletitől függően választható lesz, hogy egy, kettő vagy három cellás illemhelyet alakítanak ki. A helyszíntől függően más lesz azonban a felületi kialakítás, attól függően, hogy sziklás terepen, törpefenyőben, réten vagy erdőben lesz elhelyezve” – magyarázta Pajta.

Az első komposzt WC a Hunfalvy-völgyi menedékház közelében épülhet

A második ütemben a klub el szeretné juttatni a javaslatot a nemzeti parkok igazgatóságaihoz, amelyek aztán a pályázati felhívásokon való részvétellel pályázhatnának a projektek finanszírozására. „A projekt része egy kísérleti WC felépítése a Hunfalvy-völgyi menedékház közelében, ahol a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) fogja felügyelni és értékelni a megoldás hatékonyságát” – tájékoztatott a Hikemates.
A TANAP vezetősége a közösségi oldalon közzétett válaszában közölte, hogy várakozással tekint az együttműködés elé.

Komposzt WC épülhet a Hunfalvy-völgyi menedékháznál-1
Komposzt WC látványterv
Komposzt WC épülhet a Hunfalvy-völgyi menedékháznál-1
Forrás: Hikemates

„Nagyszerű, amikor jó irányba haladnak a dolgok. Hisszük, hogy ezt a lépést nem csak a Tátrai Nemzeti Park látogatói, hanem különösen a természet fogja értékelni” – írták a természetvédők. A Hikemates szerint az illemhelyek hosszú távú üzemeltetéséről és karbantartásáról a menedékházak tulajdonosai, a Szlovák Turisztikai Klub és a Szlovák Hegymászó Szövetség (JAMES) gondoskodik majd.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés