A német filmesek érdeklődését is felkeltették a tátrai teherhordók

A német filmesek érdeklődését is felkeltették a tátrai teherhordók

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.cezhory.sk
2024/03/01
A Deutsche Welle német közszolgálati televízió nemrég bemutatott „Slovak porters – The last in Europe” című dokumentumfilmje tisztelettel és elismeréssel mutatja be a tátrai teherhordókat.
Hirdetés

Nagy tisztelettel és elismeréssel mutatja be a tátrai teherhordókat a Deutsche Welle német közszolgálati televízió nemrég bemutatott dokumentumfilmje. A „Slovak porters – The last in Europe” (Szlovák teherhordók – Az utolsók Európában) című filmet már több mint 180 ezren látták a YouTube-on.

Európában az utolsók

Markus Henssler filmje a magashegyi környezetben előforduló különlegességnek tekinti a tátrai teherhordókat, hiszen az európai hegyekben a helikopterek és a felvonók már régen felváltották ezt a mesterséget. Szlovákiában még mindig mintegy félszáz férfi pakolja az árut a fából készült hordkeretre, hogy ellássa azokat a magashegyi menedékházakat, amelyek a nemzeti park fokozottan védett övezetében működnek, így a teherhordókon kívül nincs más lehetőség a házak ellátására. 
A Magas-Tátrában a Hunfalvy-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi), a Hosszú-tavi menedékházat (Zbojnícka chata), a Rainer kunyhót (Rainerova útulňa), a Zamkovszky (Zamkovského chata) és a Téry (Téryho chata) menedékházat, valamint a Kő-pataki menedékházat (Skalnatá chata) látják el, utóbbit a felvonó felső állomásától. Az Alacsony-Tátrában a Štefánik menedékházban (Chata M. R. Štefánika) és a Kő menedékházban (Kamenná chata) dolgoznak.

A tátrai teherhordók a német filmesek érdeklődését is felkeltették-1
Sherpa Rallye 2022
A tátrai teherhordók a német filmesek érdeklődését is felkeltették-1
Forrás: Scandinavia

Közéjük tartozik az említett film főszereplője, Štefan Bačkor. A dokumentumfilm attól a pillanattól kezdve követi egy napját, amikor a Tarajkán (Hrebienok) felpakolja az árut a hordkeretre, és a mintegy száz kg súlyú rakományával felmegy mintegy 2000 méteres magasságba, hogy a Hosszú-tavi menedékháznál (Zbojnícka chata) leadja a gyümölcsökből, zöldségekből és félkész gőzgombócból álló rakományát.
Télen hetente kétszer-háromszor, nyáron akár négyszer-ötször nem csak élelmiszert, hanem italokat, építőanyagokat és egyéb szükséges dolgokat is szállít a menedékházba. Bemutatja ezt a munkát, amelyet esőben, szélben, hóban vagy viharban is el kell végezni, és amit nagyon szeret, mert nem is tudna mást csinálni, csak olyat, ami a természethez kötődik. Megkeményíti az embert, alázatra tanít.
A film bemutatja a tátrai teherhordók közösségét, összetartásukat, találkozóikat, versenyeiket – például a „Nosičská štovka” versenyt, amelyet barátjuk, Juraj Petranský emlékére szerveznek, akit a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina) teherhordó munka közben elsodort egy lavina, vagy a Sherpa Rallye-t, amely egy másik teherhordó verseny a Tátrában.

Sherpa Múzeum, Sherpa Caffe

A harmincperces dokumentumfilm – amelyet Felix Hugenschmidt és Simon Flubacher operatőrök forgattak – bemutatja a tátrai teherhordók hagyományait, a foglalkozás 2018-ban felkerült Szlovákia Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára. Megtudhatjuk, hogy Štefan Bačkor az Ótátrafüreden (Starý Smokovec) található ún. Svájci Házban a tátrai teherhordóknak szentelt kis múzeumot hozott létre. A kiállítási tárgyakat a Magas-Tátra egyik legrégebbi épületében található Sherpa Múzeumban nézhetjük meg. Az épületben feleségével, Martinával együtt üzemelteti a „Sherpa Caffe” kávézót, amely a teherhordók közösségének találkozóhelye.
A Deutsche Welle YouTube csatornáján elérhető, tátrai környezetben forgatott dokumentumfilm kiváló reklámot jelent Szlovákiának és az ottani tradícióknak, hiszen a tátrai teherhordók egy egykor sokfelé előforduló mesterség utolsó európai képviselői.

Forrás: https://www.cezhory.sk

Hirdetés
Hirdetés