A Tátra látogatottsága 2023-ban - adatok mindkét oldalról

A Tátra látogatottsága 2023-ban - adatok mindkét oldalról

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/03/21
2023-ban több mint 4,5 millió turista látogatott a Lengyel-Tátrába, és közel 4 millió turista kereste fel a Tátra szlovák oldalát.
Hirdetés

A 2021-es rekordot nem sikerült megdönteni, ennek ellenére 2023-ban több mint 4,5 millió turista látogatott el a Lengyel-Tátrába! A Tátrai Nemzeti Park (TPN) közelmúltban közzétett statisztikai elemzése további érdekes információkkal is szolgál. A statisztikát elsődlegesen a nemzeti parkba szóló belépőjegyek eladási adatai alapján állították össze, de figyelembe vették azokat a személyeket is, akik belépőjegy vásárlásra nem kötelezettek (pl. a Tátra alatt élők).
Az adatokból kiderül, hogy 2023-ban 4 510 000 ember látogatott el a Tátrába! Ez ugyan magasabb, mint az előző évben, de kicsit elmarad a 2021-es rekordtól. Abban az évben a Tátrai Nemzeti Parkot kb. 4 millió 600 ezer turista kereste fel.
A legnépszerűbb célpont a szokás szerint a Halastó (Morskie Oko) volt, amely mintegy 700 ezer embert vonzott. Nagyon népszerű volt a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) is, a kabinos felvonót 564 000 látogató használta! A turisták szívesen látogatták a Kościelisko-völgyet (Kościeliska Dolina, 488 ezer fő) és a Giewont lábánál található Palánkos-völgyet (Strążyska Dolina, 293 ezer látogató) is.

A Tátra látogatottsága 2023-ban  adatok mindkét oldalról-1
Király-púpi-nyereg
A Tátra látogatottsága 2023-ban adatok mindkét oldalról-1
Forrás: Nagy Árpád

Hogy viszonyulnak ezek a számok a szlovák oldalhoz? 

A Tátra szlovák oldalát 2023-ban rekordszámú turista látogatta. A Szlovák Regionális Idegenforgalmi Szervezet statisztikájából kiderül, hogy tavaly rekordszámú turista fordult meg a Magas-Tátrában. A közzétett adatok szerint a Tátra déli oldalán legmagasabban fekvő részét közel négymillió turista kereste fel. A Tátra szlovák része egyre népszerűbb a lengyel turisták körében, a Lengyelországból érkező látogatók száma 20 %-kal volt magasabb, mint 2022-ben (korábban 2017-ben jegyezték fel a legtöbb turistát). Az előző évinél 15 %-al többen érkeztek Romániából és Litvániából, de emelkedett a magyar turisták száma is, honfitársaink köréből több mint 28 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami 8 %-os növekedést jelent. Nem hiányoznak a cseh turisták sem, de sokkal távolabbi országokból – többek között az Egyesült Államokból vagy ázsiai országokból – is érkeznek látogatók. Ismét egyre többen érkeznek a Benelux országokból, Észak-Európából, Nagy-Britanniából, az USA-ból, Európa és a világ más országaiból, visszaesés tapasztalható viszont a német, izraeli, ukrán valamint a dél-európai vendégek körében.
Érdemes megjegyezni, hogy az új rekord elsősorban azoknak a turistáknak köszönhető, akik egy napra látogatnak el a Tátrába. A lefoglalt szálláshelyek (éjszakák) számát tekintve a 2023-as eredmény (802 ezer) valamivel alatta marad az eddigi rekordot jelentő 2019-es évnek, de a Tátra szlovák oldalának bővülő turisztikai bázisára való tekintettel várhatóan hamarosan ezt az eredményt is túlszárnyalják majd.
Forrás: https://portaltatrzanski.pl; https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés