2010. november 21., vasárnap

Büntethet-e a rendőr a sípályán?


Zakopanei sípálya
Veszélyesek-e másokra a síelők? Vajon a rendőr felhívhatja-e a veszélyesen síelők figyelmét a szabályok betartására? A felvonók, sípályák tulajdonosai kérhetnek-e bármilyen alkalmassági igazolást a pálya használóitól? Ezekre a kérdésekre próbáltak választ találni a zakopanei rendőrség valamint a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) szakemberi közös konferenciájukon.
A konferencián elhangzott, hogy a rendőrök 2003-ban jelentek meg először a sípályákon, ahol ezután jelentősen csökkent a szabálysértések, pl. a síléclopások száma. 
Jelenleg nem egyértelműek azonban azok a rendelkezések, amelyek a rendőrség lehetőségeit szabályozzák a sípályák biztonsági előírásait figyelmen kívül hagyó sízőkkel szemben. A mai szabályozás mellet amennyiben egy síelő alkohol, kábítószer vagy pszichotrop anyag befolyása alatt használja a pályát, a rendőröknek nagyon korlátozott a beavatkozási lehetőségük. Addig, amíg az ilyen befolyásoltság alatt álló személy nem okoz balesetet, addig a rendőri intézkedés ügyvédi úton sikeresen megtámadható. Az elképzelés szerint úgy kellene megváltoztatni a jogszabályokat, hogy a rendőrnek joga legyen beavatkozni a pályák biztonságát veszélyeztető személyek ellen. Szorosabbá kell fűzni az együttműködést a sípályák üzemeltetőivel, akiknek jogi lehetőséget kell adni arra, hogy a veszélyes síelőknek azt mondhassák: „Sajnálom, Ön ma nem síelhet ezen a pályán!”
Forrás: www.tygodnikpodhalanski.pl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...