140 éve alakult meg a Tátra Egyesület

140 éve alakult meg a Tátra Egyesület

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/12/06
1874. március 19-én alakult meg a Tátra Egyesület (Towarzystwo Tatrzańskie), melyet 1950-től Lengyel Turista és Természetjáró Egyesület (Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze, PTTK) néven ismerünk.
Hirdetés
140 évvel ezelőtt, 1874. március 19-én alakult meg a Tátra Egyesület (Towarzystwo Tatrzańskie), amely 1950-ig különböző néven működött Lengyelországban, 1950-től napjainkig pedig Lengyel Turista és Természetjáró Egyesület (Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze, PTTK) néven ismerjük. A Tátra rajongói körében már 1871-ben felmerült az egyesület megalapításának ötlete, aztán 1873. augusztus 3-án megalakult a Galíciai Tátra Egyesület (Galicyjskie Towarzystwo Tatrzańskie).

1874. március 19-én jegyezték be

A Nowy Targ székhelyű egyesület 1874. március 19-én került bejegyzésre, majd még azon év májusában Tátra Egyesületre (Towarzystwo Tatrzańskie) változtatta a nevét, és székhelyét Krakkóba tette át. Az egyesület alapítói között olyan, a Tátra történelméből ismert személyeket találnunk, mint pl. dr. Tytus Chałubiński, Józef Stolarczyk lelkész, Eugeniusz Janota, Walery Eljasz-Radzikowski és mások. Az egyesület első elnökévé Mieczysław Rey grófot választották.
Az egyesület már működése első évtizedében több osztályt hozott létre az ország különböző pontjain, így pl. Lembergben (Lwow), majd hamarosan újabb osztályok alakultak Újszandecban (Nowy Sącz), Szczawnicán és Żywiecben. 1884-ben adták át a forgalomnak a Tátra Egyesület kezdeményezésére kiépített Krakkó-Zakopane vasútvonalat. Ugyancsak az egyesület kezdeményezésére alakult meg 1909-ben a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe, TOPR), valamint 1955-ben a Tátrai Nemzeti Park (Tatrzański Park Narodowy, TPN). Az I. világháború után az egyesület neve Lengyel Tátra Egyesületre (Polskie Towarzystwo Tatrzańskie, PTT) változott, majd a II. világháború során felfüggesztette tevékenységét, és csak 1945 után éledt újra. Politikai okokból, felsőbb szintű állami beavatkozás következtében azonban 1950 decemberében új turisztikai szervezetet hoztak létre Lengyelországban, ez pedig nem más, mint a Tátra Egyesület jogutódjának tartott, napjainkban is működő Lengyel Turista és Természetjáró Egyesület (PTTK).

 

 

Hirdetés
Hirdetés