Parkolóórák felszerelését tervezik a Halastóhoz vezető turistaút parkolóiban

Parkolóórák felszerelését tervezik a Halastóhoz vezető turistaút parkolóiban

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://gazetakrakowska.pl
2024/04/04
Parkolóórákat és automata sorompókat szerelnének fel a Halastó (Morskie Oko) felé vezető turistaút kezdetén lévő parkolókban.
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park teljesen automatizálni szeretné a Halastóhoz felé vezető turistaút kezdeténél található Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) és Łysa Polana parkolókban, valamint a két parkoló közötti út mentén. „Jelenleg csak a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóban működik ez a rendszer, ezt szeretnénk tovább fejleszteni és kiterjeszteni a Łysa Polana parkolóra” – mondta Magdalena Zwojacz-Kozica, a Tátrai Nemzeti Park munkatársa.

Intelligens forgalomirányító rendszer

A parkolókat intelligens forgalomirányító rendszerrel kell lefedni, amely rendszámtábla-leolvasóból, sorompóból, kamerarendszerből és parkolóórákból áll. A rendszernek ugyanúgy kell működnie, ahogyan a Bialkai-szénégető parkolóban már most is működik. Elővételes parkolójegy vásárlás során a gépkocsi vezetőjének meg kell adnia az általa vezetett gépkocsi rendszámát. A díj befizetése után a kamera leolvassa az autó rendszámát és automatikusan felemeli a sorompót. Amennyiben a rendszer működik, a parkoló személyzetének nem kell felmutatni a parkolójegy vásárlásról szóló igazolást, bár az automatikus rendszer meghibásodása esetén hasznos lehet, ha el van mentve vagy kéznél van.

Parkolóórákat szerelnének fel a Halastóhoz vezető turistaút parkolóiban-1
Halastó (Morskie Oko)
Parkolóórákat szerelnének fel a Halastóhoz vezető turistaút parkolóiban-1
Forrás: Nagy Árpád

„Ezen kívül a parkolókban parkolóórákat szeretnénk felszerelni, melyeket a jegy nélkül érkező sofőrök vehetnek majd igénybe. Ennek köszönhetően be tudnak majd állni a parkolóba, de addig nem tudják azt elhagyni, amíg a parkolóautomatánál be nem fizetik a parkolási díjat. Eddig ezt a parkolóőrnek kellett kifizetni” – mondta Zwojacz-Kozica Magdalena.
Amint a nemzeti park rámutat, ugyanaz a rendszer működik majd a Bialkai-szénégető és Łysa Polana parkolóban is, ez utóbbi parkolóban a semmiből kell kiépíteni a rendszert. Emellett a két parkoló közötti bekötőút mentén is megjelenhetnek a parkolóórák, ahol nagy turistaforgalom idején autók parkolnak az út mentén. Az intelligens forgalomirányítási rendszer kiépítésének részeként a két parkolóban és közöttük kiépítésre kerülő kábelezés lehetővé teszi majd egy szerverszobával ellátott belső internet hálózat kialakítását.

A Lengyel-Tátra legnagyobb parkolói

Egyelőre még nem tudni, hogy mikor kerül kiépítésre az intelligens forgalomirányító rendszer, és hogy ez mennyibe kerül majd. A nemzeti park konzultációra hívta az ezzel a technológiával foglalkozó cégeket, melynek célja a feladat becsült értékének meghatározása, és esetleg új megoldási javaslatok megfogalmazása.
A Bialkai-szénégető és Łysa Polana parkolói a legnagyobb parkolóhelyek a Lengyel-Tátra turistaútjainak közelében. A két parkolóban és az azokat összekötő út mentén összesen 1100 autónak van hely, a nyári csúcsszezonban azonban gyakran nincs szabad parkolóhely a Halastóhoz vezető turistaút kezdeténél.
Forrás: https://gazetakrakowska.pl/

Hirdetés
Hirdetés