Változások a hegyimentésben - a TOPR konzultál az internet felhasználókkal

Változások a hegyimentésben - a TOPR konzultál az internet felhasználókkal

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://tatromaniak.pl
2024/04/01
A jövőben egy különleges projekt keretében a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a megfelelő segítségnyújtás előtt konzultálnak az internetezőkkel.
Hirdetés

A Tátrában előforduló baleseteket követően sok esetben a turisták nem megfelelő felkészültségéről és felszerelésről, vagy a hegyek iránti alázat hiányáról szólnak a balesetekről szóló híradásokhoz fűzött megjegyzések, vélemények. A hozzászólók ezeket a véleményeket általában ki szokták egészíteni azzal, hogy a fenti feltételek bármelyikének megfelelő turistákkal fizettessék ki a mentőakció költségeit. Mostanáig azonban nem volt egyértelmű, hogy ki végezze el a baleset értékelését, és ezzel egyidejűleg ki döntsön arról, hogy az érintett (sérült) jogosult legyen ingyenes mentésre, vagy fizettessék ki vele a költségeket. Kiderült azonban, hogy szokás szerint ebben az esetben is a legegyszerűbb lehet a legjobb megoldás.

Facebook csoport a mentés elősegítéséért...

Hamarosan elindul egy különleges projekt, amelynek keretében a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a megfelelő segítségnyújtás előtt konzultálni fognak az internetezőkkel. A Facebookon létrehozandó speciális szakértői csoportban valós időben közzéteszik a sérült személyre vonatkozó információkat – ruházatát, a Tátra domborzati viszonyainak ismeretét, a hegyekhez való hozzáállását – és egy fotót az eset helyszínéről. Ezen adatok alapján az internethasználók értékelhetik majd, hogy ingyenesen kell-e segítséget nyújtani, vagy sem. Ez utóbbi esetben az intézkedéshez hozzávetőleges költségbecslést is adhatnak.

Változások a hegyimentésben  a TOPR konzultál az internet felhasználókkal-1
Chakubinski-kapu
Változások a hegyimentésben a TOPR konzultál az internet felhasználókkal-1
Forrás: Nagy Árpád

„Egyre többen érdeklődnek a hegyi turizmus iránt, melyről széleskörű ismeretekkel rendelkeznek. Úgy döntöttünk, hogy itt az ideje, hogy végre éljünk ezzel a tudással” – mondják a hegyimentők. A tanácsadó csoportba bármelyik nap megkezdődhet a szakértők felvétele. Ennek érdekében a hegyimentők a Tátrát népszerűsítő felhasználói profilok (köztük a Tatromaniac) bejegyzései alatti kommentek ezreit nézik majd át, és kiválasztják azokat a felhasználókat, akik a leginkább hajlandóak másokat értékelni. Elsősorban nem a hozzászólások száma, hanem mindenekelőtt az úgynevezett „vitriolos toll” és az a képesség lehet meghatározó, hogy még a kétértelmű esetekben is találjanak valamilyen hibát az áldozattal kapcsolatban.
Frissítés: a fentieket kérem nem komolyan venni, ez természetesen csak áprilisi tréfa…
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés