Lavinabaleset a Lengyel-Tátrában, fiatal hegyimentő az áldozat

Lavinabaleset a Lengyel-Tátrában, fiatal hegyimentő az áldozat

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/04/22
Fiatal hegyimentő tragikus lavinabalesete a Tátrában.
Hirdetés

Április 20-án, szombaton lavinabaleset történt a Lengyel-Tátrában, a Svinica-hágó (Świnicka Przełęcz) közelében. Ahogy Tadeusz Wojciechowski, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletese elmondta, szombat éjjel, kb. 24 órakor érkezett a bejelentés a TOPR ügyeletére, miszerint egy turista nem tért vissza aznapi túrájáról. Miután megkezdődött a keresés, a hegyimentők kb. 4 óra 45 perckor a Svinica-hágó térségében egy lavina nyomait fedezték fel, majd az eltűnt személy lavinadetektora által küldött jelzésnek köszönhetően kb. 40 cm-el a hó alatt gyorsan sikerült megtalálniuk a sérültet, de sajnos már csak a holttestét tudták kiemelni a hó alól. Az időjárási körülmények miatt a holttest elszállításában a mentőhelikopter nem tudott részt venni, így azt földi úton szállították a Murowaniec menedékházhoz vezető út kezdetére, ahol átadták az illetékes hatóságoknak. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Tapasztalt hegyimentő az áldozat

A balesetben egy 34 éves férfi vesztette életét, akiről időközben kiderült, hogy az országos hatáskörű Hegyi Önkéntes Mentőszolgálat (GOPR) Beskidzka csoportjának tapasztalt hegyimentője, aki 2011-től dolgozott a szervezet kötelékében.

Lavinabaleset a Lengyel-Tátrában, fiatal hegyimentő az áldozat-1
A Svinica
Lavinabaleset a Lengyel-Tátrában, fiatal hegyimentő az áldozat-1
Forrás: Nagy Árpád

A Tátrában szombatról vasárnapra virradó éjszaka több centiméter hó hullott, 1700 méter tengerszint feletti magasság felett második fokozatú lavinaveszély van érvényben.
Forrás: https://24tp.pl/; https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés