Zakopane TOP 10 téli látnivalója

Zakopane TOP 10 téli látnivalója

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/02/19
Zakopane Budapestről alig öt órányi autózásra található, így akár egy hosszú hétvégére is ideális célpontnak tűnik. Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy mivel töltsük az időt Lengyelország téli fővárosában?
Hirdetés

Zakopane – egyre több téli kikapcsolódási, sportolási lehetőségeket kereső magyar turista fedezi fel ezt a várost, amely a Tátra északi lábánál, Budapestről alig öt órányi autózásra akár egy rövid vagy hosszú hétvégére is ideális célpontnak tűnik. Lengyelország legnépszerűbb téli üdülőhelye tökéletes úticél egyedülálló utazóknak, pároknak, baráti társaságoknak és családoknak egyaránt. Amint megvan az úti cél, a következő kérdés általában az, hogy mivel töltsük az időt Lengyelország téli fővárosában? Erre a kérdésre több válasz is lehetséges, nézzük hát azokat az említésre méltó téli látnivalókat, amelyekkel a város és környéke évről évre egyre nagyobb számban csalogatja magához a téli kikapcsolódás szerelmeseit (a cikk eredeti változata a www.mozgasvilag.hu oldalon olvasható).

Legkedveltebb téli sportok – síelés, sífutás

Zakopane a téli sportok szerelmeseinek kedvelt városa, ahol a síelés és a snowboard rajongói egyaránt jól érezhetik magukat. A városban és közvetlen közelében számos, különböző nehézségű lejtő található, ezért a profi és az amatőr síelők is előszeretettel töltik itt az idejüket. Egy 2022/23-as téli szezonra kiadott téli sítérkép Zakopanéban és környékén 14 síközpontot tüntet fel, ezeken 25 ülőszékes felvonó, 59 csákányos sífelvonó, illetve a gyerekekre is gondolva 14 mozgójárdás felvonók működik. A legismertebb síközpontok: 

Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) – a Gąsienica-völgy és a Goryczka-völgy fekete pályái

Zakopane egyik legnépszerűbb sípályája az 1987 m magasságú Gáspár-csúcs alatt található. A síelők elsősorban a természetes hó miatt kedvelik, ezek a pályák csak megfelelő mennyiségű természetes hó esetén használhatók, ráadásul ez az egyetlen alpesi lejtő Lengyelországban. A csúcsról indulva mintegy 15 km változatos nehézségű pálya áll a síelők rendelkezésére, a két meredek lejtő (Goryczka, 1770 m; Gąsienica, 1200 m) azonban csak tapasztalt síelőknek ajánlottak.

Zakopane TOP 10 téli látnivalója-2
Gáspár-csúcs
Zakopane TOP 10 téli látnivalója-2
Forrás: Nagy Árpád

Polana Szymoszkowa – Kids Park a legkisebbeknek

A város belterületén található egyik legnépszerűbb síközpont egyik előnye, hogy gyönyörű kilátás nyílik a Tátrára. A Szymoszkowa-réten (Polana Szymoszkowa) két felvonó, a hatszemélyes Nagy felvonó (Duża Kolej) és a négyszemélyes Kis felvonó (Mała Kolej) szállítja a síelőket. A felvonók alsó állomásán található Kids Park-ban sí- és snowboard óvoda és a játszótér, így amíg a szülők síelnek, gyermekeik szakemberek felügyelete mellett ismerkedhetnek a síelés és snowboard alapjaival. 

Nosal – kellemes pályák az egész családnak

A város keleti részén található a Nosal síközpont a legjobb hely kezdőknek és gyerekeknek. A Strama síközpont szelíd lejtői a legmegfelelőbbek arra, hogy a gyerekek először találkozzanak ezzel a sportolási formával. A síközpontban több csákányos Tatrapoma és egy mozgójárdás Sunkid felvonó működik, emellett „Stramuś medve kertjében” (Ogródek misia Stramusia) szánkópálya várja a gyerekeket. 

Harenda síközpont

Zakopane északkeleti részén található Harenda síközpontban sí-, snowboard- és sífutópályák, szánkópálya és korcsolyapálya várja a téli sportok kedvelőit. Harenda sípályái kezdő és gyakorlott síelők számára egyaránt megfelelőek. A négyszemélyes „Oravice” ülőszékes felvonó mellett a téli idényben négy csákányos és egy mozgójárdás felvonó közlekedik, a fekete jelzésű „Trasa FIS” Zakopane egyik legnehezebb sípályájaként ismert. 

Sífutás Zakopanéban és a Lengyel-Tátrában

Zakopanéban több különböző nehézségű sífutópálya található, közös jellemzőjük a tájra nyíló csodálatos kilátást. A Központi Sportközpont professzionálisan előkészített útvonala a Sportközpont stadionja és a Wielka Krokiew síugrósánc közelében található, a kezdő sífutók számára ideális Rówień Krupowa néhány percre a sétálóutcától (Krupówki), Zakopane kellős közepén, egy nagy tisztáson található, a Biały Potok pedig egy kb. 5 km-es útvonal középhaladó futók számára a síugrósánc közelében. A város közelében két népszerű tereppálya található, az egyik (7 km hosszú) gyakorlatilag végig a Chochołowi-völgyben (Chochołowska Dolina) vezet, szinte végig sima terepen. A biatlon stadion közelében található, számos kisebb emelkedővel ellátott futópálya (ha a körülmények lehetővé teszik, összeköthető a Chotarz - Kościelisko útvonallal) remek lehetőség kezdő sífutók számára.

Szánkózás és korcsolyázás

A szánkózás egy régóta ismert téli sportolási lehetőség, amely jó szórakozást és kellemes kikapcsolódást nyújt nem csak a gyerekeknek, de szinte az egész családnak, és amelyhez csak egy havas dombra és egy szánkóra van szükség. Zakopanéban sok helyen tudunk szánkót vásárolni vagy bérelni, szánkózni azonban a sípályákon nem, csak azok szánkózásra fenntarott részein lehet. A városban lévő kisebb lejtőkön, természetes dombokon azonban bárhol szánkózhatunk, ilyen esetben azonban mindig legyünk tekintettel a biztonságra. A városban pl. a Lipki-dombon, a Rówień Krupowán, a Gubałówkára vezető siklóvasút alsó állomása közelében, a Gubałówkán, a Witów-Ski síközpont sífelvonójának közelében, az Alsó erdei úton, a Ruszin-tisztáson, a Kalata-réten, a síugrósánc (Wielka Krokiew) nyugati oldalán és a Hólabirintus közelében szánkózhatunk, utóbbi helyen az esti órákban kivilágított szánkópálya található.

Zakopane TOP 10 téli látnivalója-3
"Tafla" jégpálya
Zakopane TOP 10 téli látnivalója-3
Forrás: Nagy Árpád

Korcsolyázás

Zakopane azok számára is számos téli látnivalóval rendelkezik, akik nem rajonganak a síelésért. A téli sportoknál maradva a városban több műjégpálya található, ahol akár felszerelést is bérelhetünk, és kellemes zenére, az ünnepi kivilágításban gyönyörködve korcsolyázhatunk.

Gubałówka – az egyik legnépszerűbb hegy a Havasalján (Podhale)

A városon belüli lejtők kedvelőinek elsődleges célpontja a Zakopanétól északnyugatra emelkedő, siklóvasúttal is elérhető Gubałówka (1123 m), melynek műhóval borított és részben megvilágított lejtői elsősorban a kezdő síelők körében népszerűek, a gyerekek pedig a snowtubing pályán csúszhatnak le.

Zakopane TOP 10 téli látnivalója-10
Gubałówka
Zakopane TOP 10 téli látnivalója-10
Forrás: Nagy Árpád

Kraina Swiatla

A Gubałówkán látható Lengyelország legmagasabban fekvő fényparkja. A számtalan vendéglátóhelynek és a Tátrára nyíló pazar kilátásnak köszönhetően rendkívül népszerű hegyen ezernyi színes fényforrással megvilágított vizualizáció készítőinek célja, hogy a fényparkba érkezők egy időutazás keretében megismerkedjenek nem csak a város, de a Tátra lakóival is. A háromdimenziós fényszobrok a siklóvasút felső állomásának közelében évről évre egyre nagyobb számban világítanak a környezetbarát izzók fényében.

Zakopane TOP 10 téli látnivalója-4
Kraina Swiatla
Zakopane TOP 10 téli látnivalója-4
Forrás: Nagy Árpád

Kulig, avagy lovasszánozás

Zakopanéban télen általában nincs hiány hóban, ezért aztán a turisták által látogatott helyeken lépten-nyomon lovasszánozásra invitáló emberekkel és táblákkal találkozhatunk, de több szállásadó is kínál ilyen programot. A helyi ismert nevén kuligozásnak nevezett lovasszánozást a város közelében, vagy akár a Tátrai Nemzeti Park területén is szerveznek, a sötétedést követő órákban szervezett fáklyás lovasszánozás az utóbbi években a legnépszerűbb téli programmá nőtte ki magát, melyet gyakran tábortűzön történő kolbászsütéssel, gorál zenével, énekléssel és tánccal zárnak. 

Zakopane TOP 10 téli látnivalója-5
Lovasszánozás
Zakopane TOP 10 téli látnivalója-5
Forrás: Nagy Árpád

Kutyaszánozás

Bár nem őshonos tevékenység a Tátrában, az utóbbi években a kutyaszánozás egyre népszerűbb a turisták körében. Ezen a programon általában két lehetőség közül választhatunk: alapesetben a vendég ül a szánban, melyet a hajtó által irányított husky csapat húz. A másik, kicsit extrémebb formában a vendég a hajtó, aki maga irányíthatja a kutyákat. Utóbbi esetben érdemes figyelni rá, nehogy a kutyák vegyék át a vezér szerepét, és egyszer csak egy hófúvásban találjuk magunkat.

Motoros szánozás

A következő téli lehetőség az extrém élmények rajongóinak a motoros szánozás. A nagy zaj mellett hatalmas adrenalinadaggal jár a Havasalja erre kijelölt erdőiben (de nem a nemzeti parkban), és csakúgy, mint a lovasszánozás, tábortűzzel, kolbászsütéssel és jóféle lélekmelegítő valami meleg itallal (pl. góral tea) zárul.

Snowlandia hólabirintus

Zakopane természetesen a gyerekeknek is számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál. A téli időszakban az egyik legnépszerűbb a síugrósánc közelében felépített Hólabirintus (Snowlandia), amely „A világ legnagyobb hólabirintusa” szlogennel hirdeti magát. A több mint 2500 m2-es területen embermagasságú hófalakból felépített hólabirintus, több méter magas, hó- és jégszobrokkal díszített hóvár és kivilágított szánkópálya várja az érdeklődőket. A Snowlandia az időjárási körülményekhez alkalmazkodva általában január közepén nyitja meg kapuit.

Zakopane TOP 10 téli látnivalója-6
Snowlandia
Zakopane TOP 10 téli látnivalója-6
Forrás: Snowlandia

Síugró Világkupa verseny

Zakopanéban hosszú évek óta rendeznek síugró világkupa versenyeket, amely hazai és külföldi rajongók tömegeit vonzza a Wielka Krokiew sánc előtti stadionba. Az egész versenysorozat egyik legjobb hangulatú versenyén a sportág legjobbjai versenyeznek a világ élmezőnyébe tartozó hazai síugrókkal, felejthetetlen hangulatot varázsolva nem csak a stadionba, de azon a hétvégén az egész városba. 

Extrém síversenyek

Amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik, a Zakopane környéki településeken január-februárban rendezik a több állomásból álló „Parada Gazdowska” futamokat, amely a Podhale régió hagyományos téli versenysorozata. A góralok extrém télisport versenyén három sportágban mérettetnek meg az indulók. A kumoterki versenyen egy kisméretű, egy lóval húzott lovasszánt kell végig hajtani a pályán, a ski-skiring versenyen ló és lovasa egy síelőt húznak végig a lehető leggyorsabban és legügyesebben a pályán, a skijöringben pedig a síelő által hajtott ló magát a síelőt húzza végig a pályán.

Zakopane TOP 10 téli látnivalója-7
Kosztümös síverseny
Zakopane TOP 10 téli látnivalója-7
Forrás: Nagy Árpád

Termálfürdők a fagyos napokra

Zakopane és környéke termálfürdőkben is gazdag. Közülük a legismertebbek a Termy Zakopiańskie (Zakopane), Terma Bukowina (Bukowina Tatrzańska), a Terma Bania (Białka Tatrzańska), Termy Szaflary (Szaflary), Gorący Potok (Szaflary) és a Chochołowskie Termy (Chochołów), utóbbi Lengyelország legnagyobb élményfürdője. A termálmedencék mellett szaunák és SPA zónák, a legfiatalabbak számára pedig különféle típusú medencék találhatók. Akár 36 °C-os termálvizes medencék, sós medencék, sóbarlangok, csúszdák – csak néhány a termálfürdők által kínált látnivalók közül, a meleg vízben való pihenés során télen a hófödte hegyekre nyíló gyönyörű kilátásban gyönyörködhetünk.

Zakopane TOP 10 téli látnivalója-8
Chochołowskie Termy
Zakopane TOP 10 téli látnivalója-8
Forrás: Nagy Árpád

+1 – a kulináris élvezeteket sem hanyagoljuk el…

A városban járva ne hanyagoljuk el a kulináris élvezeteket sem. Zakopane első számú turisztikai látványossága a sétálóutca, a Krupówki, amely télen különösen bájos arcát mutatja – a hegyvidéki hangulatot az ünnepi kivilágítás, fenyőfák és csillogó dekorációk egészíti ki. Miután megcsodáltuk az ajándékboltok kirakatait, érdemes betérni egy kávézóba vagy étterembe, és megkóstolni a helyi kínálatot. A piacon vagy a sétálóutcában feltétlenül kóstoljuk meg a góral füstölt juhsajtot (oscypki), az éttermekben a savanyú káposztából és húsból készült káposztalevest (kwaśnica), az egyik legnépszerűbb lengyel levest (żurek; főtt tojással és kolbásszal), a kedvelt egytálétel góral változatát (bigos; bárányhússal) vagy a szintén nagyon kedvelt töltött tésztát (pierogi). A street food kínálatában megtaláljuk a tipikus lengyel melegszendvicset (zapienkanka) és a tócsnit (placki ziemniaczane), édességként pedig különféle ízű fánkokat (pączki).

Zakopane TOP 10 téli látnivalója-9
żurek leves
Zakopane TOP 10 téli látnivalója-9
Forrás: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés