Nem csak a szemnek szép, az orrnak is kellemes Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/18
Hirdetés
Az egyre melegedő tavaszi napok jelentősen elősegítik több vadon élő növény fejlődését. Közülük az egyik a Tátrában ritkaságnak számító henye boroszlán (Daphne cneorum). A virág édes, mámorító illata sok helyen érezhető ebben az időszakban a napos, meleg fenyvesekben. Virágai nélkül sokan fel sem figyelnek erre a növényre, a virágzási időszakban azonban illatán kívül szép rózsaszínű, sokszor kis párnát alkotó virágai is vonzzák a tekintetet. Az elfekvő szárú, szétterülő henye boroszlán (innen ered neve is) termofil faj, amelynek elterjedési területének északi határaként a Tátrában is megtalálható. Ettől északabbra csak Dél-Lengyelországban és Ukrajnában fordul elő.

Fűszeres illatú, rózsaszínű vagy ciklámenpiros virágai április-májusban dús csomóban nyílnak. A meglehetősen ritka fajnak számító henye boroszlán a Tátrában csak két területen fordul elő, éppen ezért szerepel a kihalással fenyegetett fajok ún. Vörös listáján. Szlovákiában is veszélyeztetett fajnak számít, eszmei értéke 26,55 €.
A henye boroszlán illatát megérezve, annak virágát meglátva csak szemünket, orrunkat és fényképezőgépünket használjuk, így túra közben felejthetetlen vizuális és szaglási élménnyel gazdagodhatunk.

Forrás és fotó: http://spravatanap.sk
Hirdetés
Hirdetés