Mi történik a krókuszokkal idén tavasszal? Elmarad a lila virágszőnyeg... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/04/26
Hirdetés
Hogyan befolyásolja az elhúzódó tél a krókusz virágzást a Tátra tisztásain? A krókuszvirágzás csúcsának nincs rögzített dátuma a naptárban. Először természetesen a Havasalján (Podhale) jelennek meg ezek a virágok, és csak egy bizonyos időt követően a Tátrában. Volt olyan év, amikor már március végén csodálhattuk a csodálatos lila szőnyegeket a Chochołowi-tisztáson (Polana Chochołowska) vagy a Kalata-réten (Polana Kalatówki). Idén azonban nem akar engedni a tél, és míg Zakopane vagy Poronin környékén már megcsodálhattuk a virágokat, magukban a hegyekben még alig kezdtek áttörni a havon, és az újabb csapadék egy pillanat alatt eltemette őket.
A Chochołowi-tisztást még fehér hótakaró borítja, még jó néhány napba beletelik, mire a hó teljesen elolvad, és megjelennek a krókuszok. Lehetséges, hogy erre csak a május elsejét követő hosszú hétvége közelében kerül sor, de ezen a tavaszon nehéz tipikus „virágzási csúcsról” beszélni. A természetvédők azon a véleményen vannak, hogy idén nem számíthatunk lila szőnyegekre.

„A krókuszok egy része már elhalványult, másokat a hó tett tönkre, talán csak néhány virág élte túl. Az elmúlt hétvége napos, de hűvös volt, most pedig ismét esős idő várható. Tömeges virágzás olyankor fordul elő, ha a hó hirtelen elolvad (pl. a halny következtében), és meleg lesz” – mondja Jan Krzeptowski-Sabała, a Tátra Nemzeti Park oktatója.
„Az idei tavaszt az egymást váltó meleg és hideg periódusok jellemzik. Néhány krókusz, különösen az alacsonyabban fekvő helyeken, a Tátra lábánál és a déli fekvésű lejtőkön már megjelent és beporzódott a korábbi hőhullámok során. A többi, ahol most olvad a hó, még csak most kezd nyílni.  Ennek eredményeként ebben az évben nem fogunk látni hatalmas lila virágmezőket” – teszi hozzá Władek Bętkowski tátrai túravezető és természetvédő.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés