Pénzbírság vagy akár letartóztatás a krókuszok elpusztítása miatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/04/19
Hirdetés
A lengyel Tátra Nemzeti Park (TPN) területén található Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska), a Kościelisko-völgyben (Dolina Kosćieliska), az Alsó erdei úton (Droga pod Reglami) vagy a Kalata-réten (Połana Kalatówki) a krókusz-szőnyeg letaposásának, megrongálásának pénzbírság vagy pénzbüntetés lehet a következménye.
Egy bájos rét sokakat arra csábít, hogy belépjenek oda, leüljenek vagy lefeküdjenek a krókusz szőnyeg közepére, és készítsenek egy szelfit, vagy megkérjenek valakit egy emlékfotó elkészítésére. A krókuszokkal teli tisztásokon azonban nehéz egy lépést is megtenni anélkül, hogy ne taposnánk el a sűrűn növő virágokat, a védett virágok elpusztításáért pedig drágán fizethetünk.

A szabálysértési kódex rendelkezései nem hagynak illúziókat: A törvény 144. § 1. cikkelye szerint „Aki a közhasználatra kijelölt területeken (...) a növényzetet elpusztítja vagy megrongálja, 1000 PLN-ig terjedő pénzbírsággal vagy megrovással büntetendő”.
Paweł Czarnecki, a jogtudományok doktora, a Jagelló Egyetem Büntetőjogi Tanszékének egyetemi tanára emlékeztet arra, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha leszakítjuk vagy más módon tönkretesszük a krókuszokat. „A krókuszok elpusztításnak különféle módozataitól függetlenül a fenti paragrafusban említette magatartással törvénysértés valósul meg. Ha valaki a közterületen (pl. Krakkóban a Visztula sétányon) elültetett krókuszokat rongálja meg, akkor szabálysértést követ el, amely 1000 PLN-ig terjedő pénzbírsággal vagy megrovással büntethető. (...) A 2004. április 16-i természetvédelmi törvény 127. § értelmében, aki a nemzeti parkokban, természetvédelmi területeken, tájparkokban, védett tájparki területeken, tájvédelmi körzetekben, Natura 2000 területeken a kötelező tilalmakat szándékosan megszegi, szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntetendő. A szabálysértési törvénykönyv általános rendelkezései szerint a szabadságvesztés büntetés 5 naptól 30 napig tarthat, és 20-tól 5000 PLN-ig terjedő pénzbírságot szabnak ki. Ez valóban jelentős fenyegetettség” – hangsúlyozza az ügyvéd.
Ezen kívül számos más paragrafus is védi a természetet, köztük a krókuszokkal teli tisztásokat. A szabálysértési kódex 181. § 1. bekezdése kimondja, hogy „Aki a növény- vagy állatvilágban jelentős mértékű pusztítást okoz, 3 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.
A 127a. §. szerint „Aki a törvény rendelkezései értelmében faji védelem alatt álló növények, állatok, gombák példányait a jelentéktelennél nagyobb számban, olyan körülmények között vagy oly módon veszi birtokába, hogy az a faj megfelelő védettségi állapotának fenntartását befolyásolja, 3 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – olvasható az ügyvédi közleményben.
Forrás és fotó: https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés