Zárva a Tátra, elmarad a krókuszokért folytatott invázió Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/03/25
Hirdetés
Évtizedek óta nem volt ilyen üres a Tátra. A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) parkőrségének nem sok turistát kell visszafordítani a turistautakról, ami azt is jelenti, hogy idén tavasszal, a téli álmukat követően a mormoták nyugodtan bújhatnak elő téli járataikból, a medvekölykök is békésen kezdhetik tavaszi napjaikat, és a hamarosan nyíló krókuszokat sem tapossák le a turisták…
A tátrai turistautak csaknem üresek, a TPN igazgatóságának döntése alapján csak azok kirándulhatnak a Tátrában, akik lakcímkártyával igazolják, hogy a tátrai járás (powiat tatrzański) lakosai, másokat visszafordítanak. „Vannak, akik az ország más részéről érkeztek a Tátrába, őket visszafordítjuk, elmagyarázva nekik, hogy a koronavírus veszélye miatt túrázási tilalmat vezettünk be, mivel ez a betegség terjedéséhez vezethet” – magyarázta Edward Wlazło, a TPN őrség parancsnoka.


A Tátra évtizedek óta nem volt ilyen üres. Witold Henryk Paryski, aki 2000-ben halt meg – és aki feleségével, Zofia-val együtt írta a Nagy-Tátra Enciklopédia című könyvet – ilyen hegyekről beszélt, amikor a fiatalkora szóba került. „A háború előtt üres hegyi ösvényeken vándoroltunk, és anélkül merültünk el a természetben, hogy tömegek vettek volna körül. Kevés ember volt a hegyen, aki ott volt, azok pedig szinte barátok voltak, az emberek egy szűk csoportja, akik folyamatosan túráztak a Tátrában” – mondta egyszer Witold Paryski.
A Chochołowi-völgy (Chochołowska Dolina) a leghosszabb – csaknem 10 kilométer – és a legnagyobb völgy a Tátra lengyel részén. Egyúttal pedig az egyik legfestőibb is, amely a Nyugati-Tátra olyan gyönyörű csúcsai alatt helyezkedik el, mint pl. a Rét-hegy (Grzes) a Volovec (Wołowiec) vagy az Ék-hegy (Starorobociański Wierch). Ebben a völgyben készül szinte minden második, a Tátra szépségeit bemutató, tátrai túrára csábító fotó, mégpedig a tavasszal itt ezerszámra virágzó krókuszokról.
A Chochołowi-völgy évek óta minden tavasszal turisták tömegeit vonzza, március és április fordulóján egy hétvégén kb. 60 ezer ember kirándul csak ebben a völgyben. Idén tavasszal azonban, évek óta először nem lesz tavaszi invázió a virágzó krókuszok miatt. A mormoták is nyugodtabban hagyhatják el téli járataikat a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) lejtőin, anélkül hogy fennállna a kockázata, hogy meggondolatlan síelők áthajtanak rajtuk. A fiatal medvekölykök pedig az emberi nyüzsgést nélkülözve tehetik meg első lépéseiket a téli barlangon kívül.
Az elmúlt évben a Tátra Nemzeti Parkban a turisták száma megközelítette a 4 milliót. A legmagasabb lengyel hegyek soha nem voltak még ilyen népszerűek, mint napjainkban. A turistaszezon csúcsán a Giewontra vezető úton, a csúcs alatti szakaszon hosszú sorok alakulnak ki, de sokszor még a Sas úton (Orla Perć, a Tátra lengyel részének legnehezebb turistaútvonala) is hatalmas türelemre volt szükség. „Azt hiszem, itt az ideje korlátozni a hozzáférést a Tátra Nemzeti Park legzsúfoltabb völgyeihez” – jelentette ki Lechosław Herz turista és természettudós, aki számos természetvédelmi terület létrehozásához járult hozzá, és közel kétezer kilométernyi jelzett túraútvonalat tervezett.
Idén tavasszal, a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt ez a terv okafogyottá vált, de amikor elmúlik majd a veszély, a turisták újra nekivágnak a Tátra ösvényeinek, talán még zsúfoltabbá téve azokat, mint korábban. Akkor talán érdemes visszatérni a hegyekbe történő túrázás korlátozásainak időszakos bevezetéséről szóló vitához. A természet érdekében.
Forrás: https://krakow.wyborcza.pl; Fotó: Kuba Wierzchowski

Hirdetés
Hirdetés